Review: Scarface – Deeply Rooted

Πηγαίνεις μία βόλτα από το Rapgenius για να μάθεις περισσότερα γύρω από τους στίχους του νέου δίσκου του Scarface και βλέπεις μπόλικα… κενά. Συγκεκριμένα, βλέπεις τρία lyrics και μόλις δύο ολοκληρωμένες παρουσιάσεις με αναλύσεις για το περιεχόμενο των στίχων του βετεράνου MC. Μία στενάχωρη εικόνα αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για την επιστροφή ενός ιστορικού ονόματος της αμερικανικής σκηνής της Hip Hop, με καινούργιο album μετά από 7 ολόκληρα χρόνια. Τόση αδιαφορία πια για τις παλιές καραβάνες της σκηνής; Τον ξέχασαν ακόμη και στο internet;

Η φωνή και οι στίχοι του Scarface μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένοι στην καρδιά της Hip Hop, όμως μετά από τόσα χρόνια τα πράγματα προχώρησαν, εξελίχθηκαν και μία επταετία αφήνει ξεκάθαρα ίχνη ακόμη και στην καριέρα ενός τόσο μεγάλου MC. Τα εν λόγω ίχνη «ακούγονται» στις παραγωγές του «Deeply Rooted» οι οποίες είναι καλές (με εξαίρεση το «No Problem» και το «Dope Man Pushin») αλλά ανήκουν  στο παρελθόν. Το απαλό πιάνο στο «Fuck You Too» είναι όμορφο αλλά απλοϊκό, το «Do What I Do» είναι πολύ basic για να στηρίξει τόσα πολλά ονόματα μαζί και το «Keep It Movin’» θυμίζει 2000 σαν ήχος. Τα τραγούδια σαν τραγούδια είναι υπερ-κομπλέ, με αρχή, μέση και τέλος, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μία αναβίωση των «The Last of a Dying Breed» και «The Fix» με το ίδιο μοτίβο, με παρόμοια μπάσα και με ολόιδιες μουσικές προσεγγίσεις. Πράγματα τα οποία τα περιμένεις όταν διαβάζεις στα productions credits το όνομα του N.O. Joe, ο παραγωγός που έχει γράψει ιστορία μαζί με τον Scarface.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μοναδικό beat που προσπαθεί να πετύχει τον σκοπό του με κάποιους νεοτερισμούς είναι και το καλύτερο («Steer»). Με τον άγνωστο Rush Davis στο ρεφρέν να παραδίδει μαθήματα στους πολυδιαφημισμένους John Legend, CeeLo Green και Avant που κάνουν απλώς τα βασικά στα δικά τους κομμάτια. Γενικότερα υπάρχει μία πλούσια στελέχωση της ομάδας των guests (Rick Ross, Nas κ.α.) η οποία δεν καταφέρνει να εκτοξεύσει ποιοτικά τον δίσκο. Βέβαια, στην συγκεκριμένη παρατήρηση υπάρχει και η διπλή ανάγνωση, αφού η παρουσία του Scarface στο μικρόφωνο είναι κάτι παραπάνω από καλή.

Μπορεί ο ήχος του «Deeply Rooted» να μην προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο δημιουργικά, αλλά οι στίχοι του 44χρονου είναι σοβαροί, μετρημένοι και πάνω απ’ όλα δεν είναι κουραστικοί. Είναι γνωστό φαινόμενο να πέφτει στην παγίδα του «αυστηρού δασκάλου» ο μέσος βετεράνος MC, αναλαμβάνοντας τον κουραστικό ρόλο του παππού-rapper ο οποίος προσπαθεί να «μάθει» στα πιτσιρίκια τι εστί rap. Το αποτέλεσμα τέτοιων προσπαθειών είναι το ακριβώς αντίθετο και δόξα τον Θεό, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται σε αυτό το project. Στο «Steer» νιώθεις την αγωνία των όσων εξιστορεί ακόμη και όταν καταφεύγει σε υπερβολές («I rather be carried by 6 than judged by 12 getting that cell»), ενώ στο «God» υπάρχει μία εντελώς διαφορετική θεματολογία που δέσποζε σε σχεδόν όλους τους προηγούμενους δίσκους. Στο «God» μας μεταφέρει ουσιαστικά τις σκέψεις του μέσα από την υπόθεση για το τι θα έκανε εκείνος αν ήταν ο Θεός. Η βραχνή φωνή του Scarface βοηθάει επίσης στα πιο σοβαρά θέματα με τα οποία καταπιάνεται, είτε μιλάει για την ζωή στις προβληματικές γειτονιές των ΗΠΑ, είτε για μακροχρόνιες σχέσεις που είναι έτοιμες να κλατάρουν («Keep It Movin»).

Η πένα του Αμερικανού MC έχει γεμίσει με εμπειρίες και αυτό του επιτρέπει να κυκλοφορήσει έναν σοβαρό, ώριμο δίσκο. Με κάποιον μαγικό τρόπο καταφέρνει να δέσει σε ένα album τραγούδια για το street credibility και κομμάτια για την σχέση μεταξύ γονιού και των παιδιών του («You»). Το μυστικό δεν είναι άλλο από το τεράστιο ταλέντο που έχει ο Scarface στο γράψιμο των στίχων, αλλά και η καλλιτεχνική άνεση που ακούγεται από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Ο Scarface δεν έχει να αποδείξει πλέον τίποτα σε κανέναν, τεράστια ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής συνεργάζονται μαζί του σε έναν δίσκο με μηδαμινή εμπορική δυναμική και αυτό δεν είναι τυχαίο. Όλον αυτόν τον σεβασμό τον κέρδισε με τις κλασικές του δισκογραφικές δουλειές οι οποίες είχαν ένα πολύ πιο ταιριαστό πόστο στην μουσική βιομηχανία την εποχή που βγήκαν, απ’ ότι το «Deeply Rooted» το 2015. Όσοι ενδιαφέρονται όμως για σοβαρούς στίχους και για μία σωστή δομή των σκέψεων ενός ώριμου MC, η θέση του εν λόγω δίσκου δεν θα τους ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Το ξέρει άλλωστε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης ότι εμπορικά δεν πρόκειται να τραβήξει πολύ. Οι εποχές άλλαξαν, οι ισορροπίες άλλαξαν και μαζί τους και οι κανόνες της δισκογραφικής επιτυχίας. Σε μία εποχή όμως, όπου οι νεαροί rappers ασχολούνται με χορευτικές κινήσεις και χαζοχαρούμενα στιχάκια και οι βετεράνοι MCs μοιάζουν με τους «ενοχλητικούς» συγγενείς που κάνουν κουραστικά μαθήματα ζωής, το «Deeply Rooted» προσφέρει μία άκρως ικανοποιητική πρόταση από έναν ορεξάτο 40ρι rapper ο οποίος φαίνεται να έχει συμφιλιωθεί με την θέση του στην αγορά. Ή για να το θέσουμε πιο σωστά, μάλλον δεν τον ενδιαφέρει καν. He’s just doing his thing…

Scarface - Deeply Rooted

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Fuck You Too», «Steer», «Keep It Movin’», «You»

Tracklist:

1 Intro
2 Rooted f. Papa Rue
3 The Hot Seat
4 Dope Man Pushin’ f. Papa Rue
5 Fuck You Too f. Z-Ro
6 Steer f. Rush Davis
7 Anything
8 Do What I Do f. Nas, Rick Ross & Z-Ro
9 God f. John Legend
10 Keep It Movin’ f. Avant
11 You f. Cee-Lo Green
12 All Bad
13 Voices
14 No Problem
15 Outro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *