Review: Action Bronson – Mr. Wonderful

Κάθε φορά που ξεκινάω να συζητάω για τον Action Bronson, χρησιμοποιώ το ακόλουθο mini-βιογραφικό «ποιηματάκι»:

Αλβανός στην καταγωγή (το πραγματικό του όνομα είναι Arian Asllani), γεννημένος και μεγαλωμένος στο Queens της Νέας Υόρκης, chef στο επάγγελμα (στο οποίο είχε ένα ατύχημα και έσπασε το πόδι του) και κάπως έτσι του την «βάρεσε» να αφήσει την μαγειρική και να γίνει rapper.

Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να περνάει από το μυαλό σας μετά από αυτή την εισαγωγή, ελπίζω όμως, να σας κίνησε το ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν από τους πιο ολοκληρωμένους και αυθεντικούς Hip Hop χαρακτήρες που έχει να προσφέρει αυτή την στιγμή η μουσική βιομηχανία. Δουλευταράς, μουσικά και μη, καθώς είναι και παρουσιαστής/παραγωγός της δικής του γαστρονομικής εκπομπής («Fuck That’s Delicious») που μετράει 2 σεζόν στο κανάλι «Munchies» στο youtube (σύντομα θα γίνει και η μετάβαση της εκπομπής στην τηλεόραση!)

Αυτό που αρέσει σ’ ότι αφορά τον Bronson, είναι ότι δεν χρειάζεται να πάει με τα νερά της βιομηχανίας για να προσεγγίσει και να χτίσει ένα παροδικό fan base, μέσα από ανακυκλωμένες και αναλώσιμες μουσικές ιδέες. Θα σου μιλήσει γι’αυτά που θέλει ο ίδιος να πει, χωρίς να τον νοιάζει για το τι θέλει να ακούσει ο ακροατής.

Το σίγουρο είναι ότι οι ακροατές θα θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει να πει. Γιατί είναι τόσο απλός και καθημερινός, που δεν γίνεται να μην ταυτιστείς μαζί του. Ακόμα κι όταν περιγράφει κάποιο extravagant περιστατικό στην εκπομπή του, κάνει τον κόσμο να νιώθει ότι ξέρει ακριβώς για το τι πράγμα μιλάει, ακόμη και αν δεν γνώριζε το θέμα εξ αρχής.

Κάπως έτσι είναι και το επίσημο δισκογραφικό του ντεμπούτο, «Mr. Wonderful»

Οικείο, καθημερινό, δουλεμένο με μεράκι και γενικότερα πρόκειται για έναν από τους πιο cool και laid back δίσκους των τελευταίων χρόνων. Πλαισιωμένος από μεγάλους παραγωγούς της Hip Hop και μη μουσικής σκηνής (Alchemist, Party Supplies, Mark Ronson), o «Bronsolino» περιβάλλεται από Jazz, Rock, Funk και Soul ήχους, που δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για το ιδιόρρυθμο και χιουμοριστικό στυλ του.

Ένα από τα πράγματα που ξεχώρισαν στο album ήταν η ροή και αίσθηση συνοχής που παρουσίαζε, παράγοντας ο οποίος καθιστούσε κάθε κομμάτι και skit σημαντικό για μία ολοκληρωμένη ψυχαγωγία του ακροατή. Συγκεκριμένα, ο δίσκος αφήνει την αίσθηση ενός «soundtrack», ενός μουσικού compilation που απαρτίζεται από όχι απαραίτητα ολόιδια κομμάτια, αλλά από τραγούδια που έχουν κοινό παρονομαστή, ώστε να αποτελούν το συνολικό ηχητικό απόσπασμα που θα συνόδευε κάποιο οπτικοακουστικό υλικό. Στην προκειμένη περίπτωση, το υλικό αυτό δεν είναι άλλο παρά οι εικόνες που δημιουργεί ο Bronson μέσα από τους στίχους του.

«Laid by the pool, my legs getting’ massaged by your professional
Strictly business, nothin’ sexual/
Seasonal vegetables, lookin’ exceptional»
The Rising (feat. Big Body Bes)

Ο Action Bronson αποκαλύπτει αρκετές πτυχές του χαρακτήρα του μέσα από τις ωραίες εικόνες που περιγράφει όταν πρόκειται για κάτι πιο χιουμοριστικό, προσβλητικό και ενίοτε σατιρικό και χλευαστικό.

«Uh, I feel so alive, I think I shit myself
I should kiss myself
I’m staring at the man inside the mirror
The reflection shows a wolf though
God damn, I’m still cute hoe»
Actin’ Crazy

«They say that these other fuckers better than us, you got be kiddin’
A bunch of pussies, when you piss, you gotta be sittin»
Only In America (feat. Party Supplies)

Αρκετά diverse περιεχόμενο χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζει το «feeling» και την συνοχή του δίσκου. Αυτό οφείλεται στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των παραγωγών, αλλά και στην χημεία που υπάρχει μεταξύ των μουσικών και του Bronson.

Ήξερε ακριβώς τι ήθελε ηχητικά και οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργάστηκε του παρέδωσαν τα απαραίτητα «εργαλεία»Από το uptempo funky intro «Brand New Car» (prod. by Mark Ronson), μέχρι το αμιγώς jazz κομμάτι «City Boy Blues» (feat. Chauncy Sherod), του οποίου την παραγωγή επιμελήθηκε ο ταλαντούχος μουσικός 88-Keys σε συνεργασία με τους Party Supplies (τσεκάρετε οπωσδήποτε τα «Blue Chips 1 & 2», του Action Bronson), οι μουσικές είναι τουλάχιστον «on point».

Η συγκεκριμένη δουλειά δεν απαιτεί ανάλογη αφοσίωση με το «To Pimp a Butterfly» του Kendrick Lamar, ένα album στο οποίο πρέπει να αφιερώσεις χρόνο ώστε να το κατανοήσεις και να το απολαύσεις στον απόλυτο βαθμό. Δεν είναι από τις δουλειές, που θα σε κάνει να αναλύεις την πολυπλοκότητα και τα κρυμμένα μηνύματα των στίχων, εξ άλλου τι το πολύπλοκο μπορεί να έχει ένας στίχος σαν τον παρακάτω;

«The falcon flies back to the glove when I whistle
Don’t try to put me in a box like a tissue»
Falconry (feat. Mayhem Lauren)

Αλλά μην νομίζετε ότι η εν λόγω απλότητα είναι κάτι κακό. Κάθε άλλο μάλιστα, αυτό είναι το «ατού» του album και του συγκεκριμένου καλλιτέχνη γενικότερα. Μπορείς να βάλεις να ακούσεις τον δίσκο, κυριολεκτικά, κάνοντας οτιδήποτε άλλο παράλληλα. Είτε διαβάζεις κάτι, είτε χαζο-παρακολουθείς κάποιο πρόγραμμα, ή ακόμη καλύτερα αν βρίσκεστε με μία παρέα κάνοντας μία χαλαρή κουβεντούλα ή πραγματοποιώντας μια βόλτα με το αμάξι, θα εκτιμήσεις αυτά που έχει να προσφέρει ο δίσκος.

Ο Action Bronson κατάφερε τελικά, κάτι στο οποίο πολλά φαβορί στο παρελθόν απέτυχαν, να μην τον επηρεάσει το «major label status» και να παραμείνει αυθεντικός στον χαρακτήρα του και την ποιότητα της μουσικής που μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα. Έστησε ένα project, με μεράκι και σκληρή δουλειά, που πιστεύω ότι θα μείνει για χρόνια στα ακουστικά μας και θα θέσει, ίσως, κάποια καινούργια δεδομένα για το πώς λειτουργεί η βιομηχανία και τι θα μπορούσε να θεωρείται ένα ποιοτικό & ψυχαγωγικό album.

Action Bronson - Mr. Wonderful

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «The Rising», «Actin Crazy», «City Boy Blues», «Easy Rider»

Tracklist:

01. Brand New Car
02. The Rising (feat. Big Body Bes)
03. Terry
04. Actin Crazy
05. Falconry (feat. Meyhem Lauren & Big Body Bes)
06. THUG LOVE STORY 2017 THE MUSICAL (interlude)
07. City Boy Blues
08. A Light In the Addict (feat. Party Supplies & Black Atlass)
09. Baby Blue (feat. Chance the Rapper)
10. Only In America (feat. Party Supplies)
11. Galactic Love
12. The Passage (Live From Prague)
13. Easy Rider

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *