Review: Big Sean – Dark Sky Paradise

Δύο είναι τα πράγματα που ξεχωρίζουν αμέσως μετά την πρώτη ακρόαση του «Dark Sky Paradise». Πρώτον, το πόσο καλύτερος MC έχει γίνει ο Big Sean με την πάροδο του χρόνου και δεύτερον, το πόσο «κακή» επιλογή ήταν το «Blessings» ως πρώτο επίσημο single του album.

Ακούγοντας αυτή την μέτρια συνεργασία με τον Drake αλλά και το πρώτο intro-track του δίσκου, σαν ακροατής αρχίζεις και ανησυχείς για την τελική έκβαση του project. Δεν είναι κάκιστα τραγούδια, αλλά πολύ υποτονικά για κάποιον που περιμένει ένα εντυπωσιακό mainstream Hip Hop LP. Ο 26χρονος μπορεί να αποτελεί για το hardcore κοινό μία αδιάφορη καλλιτεχνική φιγούρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το παλικάρι έχει skills. Και για να μπορέσει να βγάλει το ταλέντο του καθ’ όλη την διάρκεια ενός album μέσα σε διάφορα τραγούδια, χρειάζονται πολύ καλύτερες προσεγγίσεις από αυτές που «υποδέχονται» τον κόσμο στα πρώτα δέκα λεπτά του δίσκου.

Για καλή μας τύχη, τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο με τις συμμετοχές των Kanye West και E-40 οι οποίοι βοηθούν στην παρουσίαση δύο πολύ διαφορετικών τραγουδιών, χωρίς να χωρίζουν το album σε διαφορετικά είδη. Ο λόγος γι’ αυτή την ενιαία αίσθηση βρίσκεται φυσικά και στην προσαρμοστικότητα του Big Sean ο οποίος  δεν έχει θέμα να δουλεύει λίγο το flow του σύμφωνα με τις ταχύτητες του κάθε κομματιού. Κάποια επιφωνήματα ή πιο φωναχτά ρεφρέν ακούγονται πράγματι λίγο… παράφωνα, αλλά η συγκεκριμένη αδυναμία δεν πρόκειται να διορθωθεί ποτέ. Ο rapper εστιάζει κυρίως στον «γραπτό» του λόγο και στα έξυπνα bars που εκτοξεύονται από τον ίδιο με μεγάλη ευχέρεια σε σχεδόν όλα τα τραγούδια.

Αν και τα κομμάτια με τους Jhene Aiko («I Know») και John Legend («One Man Can Change The World») αποτελούν τις καλύτερες επιλογές του δίσκου εξαιτίας της ικανότητας να ικανοποιούν mainstream και μυημένο κοινό σε αρκετά μεγάλο βαθμό, o Big Sean ξεχωρίζει σαν MC σε προσπάθειες τύπου «Paradise». Εκεί του δίνεται το κατάλληλο «γήπεδο» για να παίξει μία πιο τεχνική «μπάλα», σε μία μεγάλη ολοκληρωμένη κυκλοφορία με ηχογραφήσεις που θα ευχαριστηθούν διαφορετικοί ακροατές και με διαφορετικές απαιτήσεις.

Από την άλλη πρόκειται και για ένα album που έχει καλές στιγμές και με μία σωστά δομημένη βάση, χωρίς να υπάρχει όμως χώρος για κάτι το εξαιρετικό ή καινοτόμο. Στο «Dark Sky Paradise» δεν υπάρχουν κομμάτια που θα μείνουν στο μυαλό του ακροατή εξαιτίας έξυπνων και πολύπλοκων λυρικών concepts ή παραγωγές που θα στιγματίσουν μουσικά το υπόλοιπο της σεζόν. Ναι, σε αυτό το LP εκπληρώνονται όλα τα bullet points ενός μοντέρνου Rap δίσκου, αλλά τα πάντα λειτουργούν βάση προγράμματος. Συνεργασίες με μεγάλα ονόματα; Check. Συνεργασίες με μεγάλα ονόματα από την «κλίκα» μας; Check. Ένα πιο βρώμικο street single με βετεράνο MC; Check. Γυναικεία vocals για πιο ερωτικές προσεγγίσεις; Check. Και πάει λέγοντας…

Ο νέος δίσκος του Big Sean είναι ακριβώς αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι περισσότεροι αυτή την στιγμή, από ραδιοφωνικούς παραγωγούς και Djs μέχρι τον απλό κοσμάκη. Και αυτό είναι σίγουρα αρκετά καλό από την στιγμή που συνδυάζεται και με μία βελτίωση των στιχουργικών ικανοτήτων του Αμερικανού rapper. Αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό για να γίνει το επόμενο μεγάλο καλλιτεχνικό βήμα στην καριέρα του Big Sean και ενδεχομένως να «αδικεί» και τον εαυτό του με αυτή την τυπική major κυκλοφορία. Παρ’ όλες τις δεύτερες σκέψεις οι οποίες θα υπάρξουν σίγουρα στο μυαλό του απαιτητικού κοινό, πρέπει να αναγνωριστεί στον νεαρό MC το γεγονός ότι συνεχίζει και παρουσιάζει κάθε δύο χρόνια «solid» albums με συγκεκριμένες αδυναμίες.

Big Sean - Dark Sky Paradise

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «IDFWU», «I Know», «One Man Can Change the World», «Outro»

Tracklist:

1. Dark Sky (Skyscrapers)
2. Blessings f. Drake
3. All Your Fault f. Kanye West
4. IDFWU f. E-40
5. Pay No Games f. Chris Brown & Ty Dolla $ign
6. Paradise (Extended)
7. Win Some, Lose Some
8. Stay Down
9. I Know f. Jhené Aiko
10. Deep f. Lil Wayne
11. One Man Can Change the World f. Kanye West & John Legend
12. Outro
13. Deserve It f. PARTYNEXTDOOR
14. Research f. Ariana Grande
15. Platinum & Wood

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *