Review: Above & Beyond – We Are All We Need

Οι Above & Beyond έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να συγκεντρώσουν κοντά τους ένα «παθιασμένο» κοινό. Ακροατές που θεωρούν ότι μόνο «εδώ» θα βρουν αυτό που ψάχνουν και εν μέρει έχουν δίκιο. Αυτή η μπάντα έχει έναν μοναδικό τρόπο να σε ταξιδεύει, να σε κάνει να χορέψεις, να χαλαρώσεις, να ξεχαστείς. Εγώ ανήκω στην «πρώτη» κατηγορία ανθρώπων που απολαμβάνουν τους ταξιδιάρικους ήχους των Βρετανών, χωρίς να σνομπάρω φυσικά το τεράστιο «dancing-potential» των μεγάλων singles.

Το «We Are All We Need» έχει αρκετά από τα προαναφερθέντα στοιχεία, αλλά και μερικά προβληματάκια που το φρενάρουν σε κάποιους τομείς. Το ομώνυμο κομμάτι αποτέλεσε μία αγαπημένη επιλογή για το 2014, με την Zoe Johnston να δίνει το κάτι «παραπάνω» σε μία παραγωγή που ξεκινάει με ένα απαλό «άγγιγμα» των chords και τα ανεβασμένα synths που εξυψώνουν το τραγούδι με τον χαρακτηριστικό «Above & Beyond-τρόπο».

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούμε στα φωνητικά του δίσκου τα οποία ικανοποιούν από άποψη «χρώματος» και ατμόσφαιρας, αλλά «χάνουν» σε μερικά σημεία από το μέτριο songwriting. Δεν είναι λίγες οι στιγμές όπου ακούς απλοϊκούς στίχους ή ρεφρέν τα οποία προσπαθούν να πιάσουν το ταξιδιάρικο-ρομαντικό συναίσθημα της παραγωγής με λάθος τρόπο. Παραδείγματος χάριν, η διαφορά του «Peace Of Mind» με τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου είναι εμφανής στον θεματολογικό τομέα και στην στιχουργική δομή. Το «Blue Sky Action» είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μπορείς να αφαιρέσεις λίγη από την «μαγεία» του τραγουδιού με την προσθήκη αδύναμων rhymes (και ακολουθώντας κατά κάποιον τρόπο «τυφλά» τις δοκιμασμένες συνταγές άλλων καλλιτεχνών).

Φυσικά και η (άτυπη) αποστολή του Alex Vargas να αντικαταστήσει την πετυχημένη φόρμουλα που συμπεριλάμβανε τον Richard Bedford αποτελεί από μόνη της ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες θετικές εκπλήξεις, όπως το πανέμορφο πάντρεμα των φωνητικών της ιρλανδέζας Gemma Hayes με το old-school feeling του «Counting Down The Days», αλλά σε γενικές γραμμές ένιωσα έντονα την επιθυμία να ακούσω κάποια τραγούδια χωρίς τα vocals (στο στυλ του πιο ισορροπημένου «Out Of Time»).

Η εναλλαγή από Trance σε Dance και σε κάποια πιο EDM/Pop στοιχεία μου άρεσε κάποιες φορές πολύ, άλλες λίγο λιγότερο, αλλά το «We Are All We Need» έχει κάποια διαστήματα που θα ενθουσιάσουν τον μέσο ακροατή από πολλές απόψεις. Όμορφα strings και synths που συναντάνε μερικά «βρώμικα» μπάσα, οδηγώντας αρκετές ενορχηστρώσεις στο πολυαναμενόμενο drop που θα απελευθερώσει την αυθεντική trance «ορμή». Όλα αυτά θα τα συναντήσετε στα περισσότερα tracks, αν και τα 70 και κάτι λεπτά συνολικής διάρκειας φαντάζουν «υπερβολικά» ακούγοντας ολόκληρο το CD ξανά και ξανά.

Υπάρχουν κάποια κομμάτια που χαλάνε την ροή του συνόλου από άποψη αισθητικής («Sticky Fingers») και κάποια άλλα που μοιάζουν κάπως «περιττά» και «χαμένα» επειδή δεν έχουν την απαραίτητη ποιότητα για να εξελιχθούν σε αξιόλογα σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν στο μεγάλο «φινάλε» («Save Me» και «Sink the Lighthouse» ). Η συνολική διάρκεια του «Tri-State» (δεν ξεπερνούσε την 1 ώρα) θα έμοιαζε σίγουρα πιο συνετή σαν επιλογή και σαν προσέγγιση, ειδικά αν το κρίνουμε τώρα που έχουμε στα χέρια μας το τελικό αποτέλεσμα και  το υλικό αυτής της δισκογραφικής προσπάθειας.

Ακούγοντας όμως το πανέμορφο «Fly To New York» καταλαβαίνει κανείς ότι πέρα από τις όποιες αδυναμίες, το αγαπημένο μουσικό σχήμα που ακούει στο όνομα Above & Beyond παρουσίασε για άλλη μία φορά ένα γεμάτο δίσκο. Ακόμη και αν επικεντρωθείς στα κακώς κείμενα, η ποιότητα του album είναι δεδομένη και το «We Are All We Need» θα σε κάνει να «αγαπήσεις» ένα ξεχωριστό Trance(-EDM;) sound που δεν ανήκει μόνο στους «σπουδαγμένους» και τους «γκουρού» του είδους, αλλά και σε όλους τους μουσικόφιλους που θέλουν να χαλαρώσουν, να διασκεδάσουν αλλά και να ξεσηκωθούν στους ηλεκτρονικούς ρυθμούς του.

Above & Beyond - We Are All We Need

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «We’re All We Need», «Blue Sky Action», «All Over the World», «Counting Down The Days», «Fly To New York», «Out of Time»

Tracklist

Quieter is Louder
We’re All We Need (feat. Zoe Johnston)
Blue Sky Action (feat. Alex Vargas)
Peace of Mind
Counting Down the Days
Sticky Fingers (feat. Alex Vargas)
Hello (Album Mix)
Little Something
All Over the World (feat. Alex Vargas)
Fly to New York (feat. Zoe Johnston)
Making Plans
Out of Time
Excuses
Save Me (feat. Zoe Johnston)
Sink the Lighthouse (feat. Alex Vargas)
Treasure (feat. Zoe Johnston)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *