Review: Hardwell – United We Are

O Hardwell αποφάσισε επιτέλους να κυκλοφορήσει τον πρώτο του (κανονικό) δίσκο έχοντας στην «πλάτη» του τον τίτλο του «κορυφαίου Dj» (και όχι μόνο για το 2014, αλλά και για το 2013). Το «United We Are» υποσχόταν μία εντυπωσιακή δισκογραφική εμπειρία η οποία θα κινείτο σε διαφορετικά πλαίσια απ’ ότι το «I Am Hardwell», ένα compilation album που λειτουργούσε σαν soundtrack για το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του.

Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Ολλανδού «μπαίνει» με το εντυπωσιακό «Eclipse», ένα τραγούδι που φέρνει πολλές αναμνήσεις από την εξαιρετική live performance στο περσινό Ultra Festival. Ίσως το πιο «Hardwell-κομμάτι» του album, συνδυάζοντας τα επικά, «συναυλιακά» συναισθήματα με την ηλεκτρονική κιθάρα (των Daft Punk). Αμέσως μετά, ακολουθεί ένα αναπάντεχο highlight, αφού στο «Follow Me» εμφανίζεται ο Jason Derulo ως lead vocalist. Πρόκειται για έναν καθαρά Pop-RnB τραγουδιστή ο οποίος με εξέπληξε θετικά με την απόδοσή του σε μία ηλεκτρονική παραγωγή και με αρκετά μεγάλο hit-potential. Αν μου έλεγε κάποιος ότι έχει ξανακάνει άλλες δέκα τέτοιες συνεργασίες, θα τον πίστευα.

Σε αυτό το σημείο όμως, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα «σύννεφα» γύρω από το «United We Are» και τον συνολικό χαρακτήρα του. Το «Sally» έχει όλα τα φόντα για να γίνει μία viral επιτυχία σε διάφορα φεστιβάλ, αλλά η προσθήκη των «κωμικοτραγικών» στίχων αφήνουν μία πικρή γεύση (άλλη μία επιβεβαίωση της ρήσης «δεν χρειάζονται όλα τα κομμάτια vocals»).

Τα φωνητικά της Bright Lights στο «Let Me Be Your Home» δεν μπορούν να «εξυψώσουν» την αρκετά προβλέψιμη παραγωγή, ενώ το «Where Is Here Now» είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πρόκειται για ένα τραγούδι που θα έπρεπε να κοσμεί τον δίσκο του Oliver Heldens ή το soundtrack μίας Deep House βραδιάς και όχι το «United We Are». Καταλαβαίνω ότι ο συγκεκριμένος ήχος είναι της μόδας, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο Hardwell θα μπορούσε να το προσπεράσει και να επικεντρωθεί στον δικό του, χαρακτηριστικό ήχο.

Γενικότερα υπάρχει μία τάση να προσαρμοστεί στα «θέλω» του μεγάλου mainstream κοινού με διάφορους τρόπους και αυτό έχει άλλες φορές θετικό αντίκτυπο («Nothing Can Hold Us Down») στην συνολική εικόνα του LP και άλλες φορές συγκεντρώνει αρκετά αρνητικά στοιχεία («Don’t Stop The Madness»). Στην προσπάθειά του να εμπλουτίσει το album με big room, deep house, trance και ιντριγκαδόρικες συνεργασίες τύπου Mr Probz και Fatman Scoop, ο Hardwell δημιούργησε ένα all-around CD που μοιάζει περισσότερο με μία τυπική συλλογή και όχι με έναν ολοκληρωμένο δίσκο με «φρέσκο» χαρακτήρα. Το «United We Are» ακούγεται περισσότερο «απλωμένο» παρά «ενωμένο» (με εξαίρεση τα πρώτα εντυπωσιακά 10 λεπτά).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά από κάθε ολοκληρωμένη ακρόαση να επικεντρώνεσαι όλο και περισσότερο στα κομμάτια που ξεχωρίζουν (π.χ. «Arcadia», «United We Are»), να τα συγκεντρώνεις σε μία custom tracklist και να τα απολαμβάνεις μαζί με διάφορα άλλα singles.Η δισκογραφική συνοχή πήγε «περίπατο» επειδή ο Hardwell αποφάσισε να προβεί σε πολύ «safe» λύσεις και με γνώμονα την πορεία του album στα charts.

Αυτό δεν «πληγώνει» μονάχα τον χαρακτήρα του «United We Are», αλλά ίσως να «ξενερώσει» και κάποιους ακροατές που περίμεναν το δημιουργικό ξεπέταγμα ενός τεράστιου ονόματος στα πλαίσια της δισκογραφίας. Από την άλλη, υπάρχει και ένα μεγάλο fanbase το οποίο θα επιλέξει να εστιάσει στα δυνατά του σημεία, να αφοσιωθεί στην τελική μορφή των κομματιών που περίμενε εδώ και πολλούς μήνες και κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει πάρα πολύ καλά! Είναι οι στιγμές που μας υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίος ανήκει στην «crème de la crème» της EDM σκηνής.

Η πρώτη προσπάθεια του Hardwell χαρακτηρίζεται από κάποια «highs» και κάποια «lows», αλλά στο τέλος επικρατούν τα highlights εφόσον ανήκετε στo hardcore κοινό που θα λατρέψει το «United We Are» ακόμη και γι’ αυτά τα 4-5 εντυπωσιακά tunes. Οι υπόλοιποι δεν θα δουν με πολύ καλό μάτι το concept της μεταφοράς του «συναυλιακού χώρου» του Hardwell On Air στα δισκοπωλεία μέσω της κυκλοφορίας του «United We Are» και θα προτιμήσουν να περιμένουν μέχρι την δεύτερη προσπάθεια του απελευθερωμένου από το «άγχος του πρώτου LP» Ολλανδού μουσικού παραγωγού.

hardwell united we are

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Eclipse», «Follow Me», «United We Are», «Arcadia», «Nothing Can Hold Us Down»

Tracklist:

1. Eclipse
2. Follow Me, ft. Jason Derulo
3. Sally, ft. Harrison
4. Let Me Be Your Home, ft Bright Lights
5. Colors, w/ Tiësto, ft. Andreas Moe
6. Where Is Here Now, w/ Funkerman ft. I-Fan
7. United We Are, ft. Amba Shepherd
8. Don’t Stop The Madness, w/ W&W ft. Fatman Scoop
9. Young Again, ft. Chris Jones
10. Echo, ft. Jonathan Mendelsohn
11. Arcadia, w/ Joey Dale ft. Luciana
12. Area51, w/ Dallask
13. Nothing Can Hold Us Down, w/ Headhunterz ft. Haris
14. Birds Fly, ft. Mr. Probz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *