Review: Ghostface Killah – 36 Seasons

Όσοι διάβασαν προσεκτικά την τελευταία μου κριτική δίσκου για το νέο LP των Wu-Tang Clan θα πρόσεξαν μερικά μικρά «hints», που λένε και στο «χωριό» μου, περί Ghostface Killah και ποιοτικών albums.

Η αλήθεια είναι, ότι δεν μπόρεσα να «κρυφτώ» σ’ ότι αφορά τις πρώτες εντυπώσεις μου για το «36 Seasons», μία ακρόαση που γινόταν σχεδόν παράλληλα με το «A Better Tomorrow». Οι διαφορές τους μπορεί να μην εντοπίζονται στα «συναισθήματα» και στο «μεράκι», αλλά σ’ ότι αφορά την διαφορά ποιότητας των δύο αυτών projects δεν υπάρχει χώρος για αμφισβήτηση.

Ο 44χρονος πλέον(!) MC παρουσίασε γι’ άλλη μια φορά έναν δίσκο-ταινία. Ακούγοντας τον Ghostface μαζί με τον AZ να εξιστορούν εικόνες και καταστάσεις σε αυτόν το φανταστικό τοπίο, νιώθεις ότι απολαμβάνεις ένα πολύ δυνατό σενάριο ενός gangsta tale. Η ιστορία δεν προσφέρει κάποιο συνταρακτικό storyline που ξεφεύγει από τα πεπραγμένα των προηγούμενων δίσκων του Αμερικανού καλλιτέχνη, αλλά το storytelling κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στο περσινό «Twelve Reasons to Die» υπήρχαν αρκετά στοιχεία του «υπερφυσικού», μία θεματολογία που αντικατοπτριζόταν και από τις ενορχηστρώσεις του Adrian Younge. Το «36 Seasons» δεν δίνει σε καμία περίπτωση την ίδια έμφαση στο fantasy-μοτίβο, αλλά το συναίσθημα της εκδίκησης έχει μείνει απαράλλακτο και σε αυτό το concept.

Ένας ισχυρός (πρώην) hustler επιστρέφει στην γειτονιά του (αυτή την φορά από την χώρα των «ζωντανών») με σκοπό να αφήσει πίσω του μία και καλή το «κακό» του παρελθόν, ωστόσο στην πορεία μαθαίνει κάποια πράγματα για την «πρώην» του που τον «τσιτώνουν» αρκετά και… φτού και απ’ την αρχή.

Η «βία» και το γενικότερο στυλ της διασκεδαστικής ηχητικής B-movie θα σας ικανοποιούσουν απόλυτα, αν δώσετε την απαραίτητη προσοχή στο λυρικό τους περιεχόμενο. Κομμάτι με κομμάτι, ο Ghostface Killah καταφέρνει να κρατήσει «ζεστό» το ενδιαφέρον του ακροατή χάρη στις εξαιρετικές στιχουργικές του δυνατότητες. Τι γίνεται με την κοπέλα που τον «ξεγέλασε» στην συνέχεια της ιστορίας; Ποιος έσωσε τον «Ghost» όταν βρέθηκε ένα «κλικ» πριν τον θάνατο;

Η ιστορία και η ρίμες του rapper στηρίζονται σε όμορφες (αλλά και κάπως συνηθισμένες) παραγωγές των The Revelations, αλλά και στις συμμετοχές έμπειρων συναδέλφων που τοποθετήθηκαν σε κάποια καίρια πόστα (Ο Pharoahe Monch δίνει ρεσιτάλ ως «γιατρός-χειρούργος»). Σαν storytelling δίσκος, το «36 Seasons» αγγίζει το τέλειο χάρη στο διασκεδαστικό και έντονο σενάριο, αν και όπως είπα στο ξεκίνημα του κειμένου, το φετινό concept του Ghostface Killah δεν ξεφεύγει από τα λίγο-πολύ γνωστά μονοπάτια.

Οι «soul» παραγωγές παρ’ ότι καλές και προσεγμένες, δεν με «αιχμαλώτισαν» στον ρυθμό τους όπως οι περσινές του Adrian Younge, αλλά παρ’ όλα αυτά λειτούργησαν σωστά σαν «συνοδευτικά». Αυτό το πράγμα το ένιωσα ακόμη πιο έντονα όταν κάθισα και άκουσα το έξτρα δισκάκι με τα instrumentals (κάτι ανάλογο είχε γίνει και στο περσινό LP), τα οποία από άποψη συναισθημάτων μου φάνηκαν λιγότερο «έντονα» και εντυπωσιακά.

Βέβαια, άλλο να «ντύνεις» μουσικά ένα Horror-Gangsta Tale όπως το «Twelve Reasons to Die» και άλλο να επικεντρώνεσαι σε μία καθαρά street-based εξιστόρηση. Το «36 Seasons» είναι ένα από τα πιο «γεμάτα» Hip-Hop LPs των τελευταίων ετών, το οποίο σε διασκεδάζει μ’ έναν από τους καλύτερους Rap-storytellers στην ιστορία της Hip-Hop μουσικής σκηνής. Ο Ghostface Killah πείθει γι’ άλλη μια φορά τους απλούς fans, αλλά και τον «σκληρό» πυρήνα των ακροατών της Wu-Tang Clan. Ένας πυρήνας ο οποίος σύντομα θα λογίζεται περισσότερο ως το κοινό του Ghostface και λιγότερο των Wu, εφόσον συνεχιστεί φυσικά αυτή η «one man show» των τελευταίων ετών.

Ghostface Killah - 36 Seasons

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «The Battlefield», «Here I Go Again», «Emergency Procedure», «I Love You for All Seasons»

Tracklist:

01. The Battlefield (feat. Kool G Rap & AZ)
02. Love Don’t Live Here No More (feat. Kandace Springs)
03. Here I Go Again (feat. AZ & Rell)
04. Loyalty
05. It’s a Thin Line Between Love and Hate
06. The Dogs of War (feat. Shawn Wigs & Kool G Rap)
07. Emergency Procedure (feat. Pharoahe Monch)
08. Double Cross (feat. AZ)
09. Bamboo’s Lament
10. Pieces to the Puzzle (feat. AZ)
11. Homicide (feat. Nems & Shawn Wigs)
12. Blood in the Streets (feat. AZ)
13. Call My Name
14. I Love You for All Seasons

15. The Battlefield (Instrumental)
16. Love Don’t Live Here No More (Instrumental)
17. Here I Go Again (Instrumental)
18. Loyalty (Instrumental)
19. The Dogs of War (Instrumental)
20. Emergency Procedure (Instrumental)
21. Double Cross (Instrumental)
22. Pieces to the Puzzle (Instrumental)
23. Homicide (Instrumental)
24. Blood in the Streets (Instrumental)
25. Call My Name (Instrumental)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *