Review: Wu-Tang Clan – A Better Tomorrow

Τι μπορούν να προσφέρουν οι Wu-Tang εν έτει 2014; Έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από το απογοητευτικό «8 Diagrams» που πολύς κόσμος αμφέβαλε για το αν αξίζει η δισκογραφική επαναδραστηριοποίηση των θρυλικών μελών αυτής της κλίκας. Και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η «πιτσιρικαρία» ενδεχομένως να μην τους αποδέχεται και όλας, επειδή τους βλέπει σαν κάτι «κουρασμένα παλικάρια» που προσπαθούν να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Ο δίσκος αυτός δεν στοχεύει όμως στα charts και στην αποδοχή του νεανικού κοινού, τουλάχιστον όχι στα χαρτιά. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος πίσω από την κωλυσιεργία της κυκλοφορίας του «A Better Tomorrow». Ο Raekwon τσακωνόταν με τον RZA γύρω από την καλλιτεχνική και ηχητική προσέγγιση του album και λίγο έλειψε να τιναχτεί το project στον αέρα. Γιατί σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας: χωρίς Raekwon δεν ηχογραφείς ένα Wu-Tang album.

Όλα τα μέλη έχουν την δική τους γλύκα και το δικό τους ειδικό βάρος. Συμφωνώ με τον RZA ότι «χρειάζεσαι τους πάντες για να καλέσεις τον Voltron», αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάποια «λιοντάρια» έχουν μεγαλύτερη αξία από τα υπόλοιπα. Ακόμη και η απουσία του ODB είναι κάτι που δεν μπορεί να το καταπιεί ο hardcore fan της Wu-Tang Clan. Τον «ακούς» στο «Ruckus In B Minor» και «νιώθεις» το κενό της τρέλας του. Ο καθένας από αυτούς έχει την δική του ισχυρή προσωπικότητα και αυτό λειτουργεί τις περισσότερες φορές θετικά. Ο ενθουσιασμός του Method Man στο μικρόφωνο, το «μαθηματικό» μυαλό του GZA, οι ιδέες του RZA που άλλοτε λειτουργούν καλά άλλοτε όχι, όλα αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας της θρυλικής Hip-Hop κλίκας και τα παραπάνω στοιχεία θα τα συναντήσετε και στον νέο τους δίσκο. Με μία μοναδική θυσία όμως.

Η ομογένεια στο album είναι ένα θεματάκι που «πονάει» τον μέσω ακροατή που δεν είναι ούτε υποστηρικτής της μουσικής τους, αλλά ούτε κάποιος «hater» που γκρινιάζει επειδή δεν ακούει «τις μουσικάρες του 90, yo». Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να προβούμε σε συγκρίσεις με το «36 Chambers: Enter The Wu Tang», είναι η συνοχή του δίσκου και η ατμόσφαιρα του project. Το πλάνο τύπου «ο καθένας προσφέρει αυτά που έχει» έχει αφεθεί γυμνό στις ορέξεις των πειραματισμών του RZA, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία «hit-or-miss» κατάσταση. Ακούγοντας το «A Better Tomorrow» δεν σου προσφέρονται ούτε τα καλύτερα raps του 2014, ούτε οι καλύτερες παραγωγές της χρονιάς και σίγουρα δεν απολαμβάνεις ένα ατμοσφαιρικό concept που θα σε κρατήσει κοντά του από την αρχή ως το τέλος.

Το τελευταίο είναι ίσως η σημαντικότερη έλλειψη αυτού του Wu-project. Δεν περίμενα να ακούσω την ίδια σκοτεινή εξιστόρηση όπως στο ιστορικό τους ντεμπούτο, αλλά θα’ θελα να υπάρχει κάτι που να με αναγκάζει να ακούσω και τα λιγότερο ενδιαφέροντα κομμάτια. Όσες περισσότερες φορές απολαμβάνεις τον δίσκο από την αρχή ως το τέλος, τόσο πιο ξεκάθαρα φαίνονται τα πράγματα σχετικά με τις καλές και τα μέτριες ηχογραφήσεις. Τα «skips» και τα σβησίματα κάποιων τραγουδιών από την φορητή σας tracklist θεωρούνται δεδομένα με το πέρασμα του χρόνου.

Tracks όπως τα «Crushed Egos» και «Ron O’Neal» έχουν ένα καθαρό προβάδισμα απέναντι σε λιγότερο στρωτά κομμάτια («Wu-Tang Reunion», «Keep Watch») και η περίπτωση του «Miracle» ξεχωρίζει επειδή αντικατοπτρίζει τα λάθη και τα σωστά που μπορούν να γίνουν σ’ έναν δίσκο. Ενώ υπάρχει μία αρκετά ενδιαφέρουσα θεματολογία και μία προσεγμένη παραγωγή, έρχεται ένα ρεφρέν να «διαλύσει» το concept, ένα ρεφρέν που θα μπορούσε κάλλιστα να ντύσει μουσικά μία σκηνή από το «Lion King» . Αντί να «φαντάζομαι» τις εικόνες που εξιστορεί ο Ghostface Killah και να προβληματιστώ με το θέμα του Έμπολα, σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί ο Aladdin από το ομώνυμο musical του Broadway αγκαλιά με την πριγκίπισσα πάνω στο μαγικό του χαλί.

Είναι αυτά τα μικρά πραγματάκια, κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες μου χάλασαν την εμπειρία σ’ έναν κατά τα άλλα πολύ σοβαρό δίσκο. Οι περισσότεροι που μεγάλωσαν με τους «Wu» και που συνεχίζουν να ακούν τους παλιούς τους δίσκους χωρίς να βρίσκονται φυλακισμένοι στο παρελθόν, θα θελήσουν να επικεντρωθούν στα«Necklace»,«Mistaken Identity» και στα samples και στις ατάκες των kung-fu ταινιών. Αυτή είναι ίσως και η σωστότερη προσέγγιση που μπορεί να γίνει στο «A Better Tomorrow».

Wu Tang Clan

Τα μέλη της Wu-Tang Clan δεν μπορούν να γίνουν 20 χρόνια νεότεροι και να rapάρουν με την ίδια δίψα όπως στο ξεκίνημα της καριέρας τους. Επίσης, ο RZA δεν μπορεί να γίνει Adrian Younge μέσα σ’ ένα βράδυ και κάπου είναι και λογικό να μην λειτουργούν τα πάντα στρωτά σε μία ομάδα που ενώθηκε ξανά μετά από κάμποσα χρόνια. Και σε αυτά τα 8 χρόνια, ο μόνος που κατάφερε να προσφέρει σε σχεδόν ετήσια βάση καλά και ολοκληρωμένα albums με φρέσκες ιδέες και concepts που τον κατατάσσουν στους ενεργούς rappers, ήταν αντικειμενικά ο Ghostface Killah. Οι υπόλοιποι παίρνουν τα διαλείμματα τους και πολλές φορές ζορίζονται αρκετά όταν καλούνται να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του ανταγωνισμού στις solo κυκλοφορίες.

Η εμπειρία του «A Better of Tomorrow» ενδεχομένως να ξινίσει σε κάποιους για διάφορους λόγους, γιατί πράγματι δεν πρόκειται για έναν τέλειο δίσκο. Πρόκειται όμως για ένα αρκετά καλό album, με αρκετά highlights, καλά raps και γνώριμα πρόσωπα από το ένδοξο παρελθόν της Hip-Hop σκηνής. Ο μόνος τρόπος για να εκτιμηθεί η πραγματική αξία του έκτου κατά σειρά LP του θρυλικού αυτού μουσικού σχήματος, είναι να μην αναλωθείτε σε λάθος πράγματα και λάθος απαιτήσεις. Απολαύστε το γι’ αυτό που είναι, κρίνετε το σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας και απελευθερωθείτε από τα φαντάσματα το παρελθόντος μία και καλή.

Wu-Tang Clan - A Better Tomorrow

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Ruckus In B Minor», «Mistaken Identity», «Crushed Egos», «Ron O’Neal», «A Better Tomorrow»

Tracklist:

01. Ruckus In B Minor
02. Felt
03. 40th Street Black / We Will Fight
04. Mistaken Identity
05. Hold the Heater
06. Crushed Egos
07. Keep Watch
08. Miracle
09. Preacher’s Daughter
10. Pioneer the Frontier
11. Necklace
12. Ron O’Neal
13. A Better Tomorrow
14. Never Let Go
15. Wu-Tang Reunion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *