Review: Kiesza – Sound of a Woman

Η Kiesza μπήκε ξαφνικά στην «ζωή» μας τραγουδώντας «ου-α-ου-α», αν και πίσω από τα απλοϊκά στιχάκια υπήρξε ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Η τραγουδίστρια είχε την «ιδιαίτερη» εμφάνιση, η παραγωγή του πετυχημένου single συμβάδιζε απόλυτα με το deep-συναίσθημα της εποχής και τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους.

Το «Sound Of A Woman» καλείται να επιβεβαιώσει το καλλιτεχνικό… «ερχόμαστε» της 25χρονης και σ’ ότι αφορά τουλάχιστον τα singles του album, αυτό κατέστη εφικτό χάρη στο πολύ θετικό της ύφος.

Το δεύτερο LP της Kiesza είναι ένας δίσκος που εστιάζει στις στιγμές. Η τραγουδίστρια ταξιδεύει από το ένα μουσικό είδος στο άλλο, από την Deep House σε κλασικά RnB tunes, από πιο δυναμικά electro tracks σε ατμοσφαιρικές μπαλάντες. Αυτή η στυλιστική αλλαγή διεκπεραιώνεται χωρίς να πρέπει να θυσιάσει κάτι στα φωνητικά της ή στην καλλιτεχνική της άνεση, αποδεικνύοντας ότι τα πάντα στηρίζονται στις προσωπικές προτιμήσεις της τραγουδίστριας.

Ο Rami Samir Afuni αποδείχθηκε ένας πολύ σοβαρός παραγωγός που κατέχει την ποιότητα να σε διασκεδάζει μ’ έναν άμεσο τρόπο. Σχεδόν όλα τα κομμάτια έχουν ένα πολύ προσβάσιμο ύφος, είτε «γρατζουνώντας» τις «χορδές» της EDM στο «No Enemiesz» , είτε παίζοντας με παραδοσιακά RnB flavors όπως στο «Losin’ My Mind». Σε αυτά τα δύο κομμάτια αντανακλάται όλη η διαφορετικότητα του δίσκου, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα του album που δεν είναι άλλο από την συνολική του λειτουργία.

Τι αντιπροσωπεύει η Kiesza; Που ανήκει η τραγουδίστρια; Σε ποιο genre θα μπορούσε να ανήκει το «Sound Of A Woman»; Ερωτήσεις οι οποίες δεν μπορούν να απαντηθούν γιατί αντικειμενικά δεν υπάρχει κάποιο πλάνο που να ξεκαθαρίζει την κατάσταση σε αυτά τα 13 κομμάτια.

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι πρόκειται για μία ερμηνεύτρια που μας υπενθυμίζει το διασκεδαστικό πρόσωπο της δεκαετίας του ’90 και σε αυτόν τον δίσκο μεταφέρεται στους μοντέρνους Pop ήχους του 2014. Το remake του «What Is Love» θα μπορούσε να αποτελεί την «σημαία» αυτού του concept, μία ωραία ιδέα γύρω από την μετατροπή της τεράστιας επιτυχίας του 1993 σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτή η μετατροπή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί βέβαια με απόλυτη επιτυχία εξαιτίας των παιδικών στίχων του Haddaway. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι οι στίχοι της Kiesza είναι του «πανεπιστημίου».

Αλλά πέρα από αυτή την αγάπη σε διάφορα στοιχεία της Pop κουλτούρας του ’90, το πρόβλημα της πολλαπλής παρουσίασης διάφορων μουσικών ειδών, χωρίς να έχει γίνει το απαραίτητο «πάντρεμα», διασκεδάζει μεν τους πάντες, αλλά παράλληλα σε αφήνει μ’ ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι ακριβώς ακούς. Σε σχεδόν όλα τα κομμάτια, η Kiesza τα καταφέρνει μια χαρά και αν τα ακούσει κάποιος μεμονωμένα, ενδεχόμενος να τα βρει όλα «κομπλέ», γιατί πράγματι πρόκειται για καλοκουρδισμένες δημιουργίες. Δεν προσφέρουν κάτι καινοτόμο, αλλά πράγματι σε διασκεδάζουν.

Είναι η αλλαγή από τον ηλεκτρονικό ήχο σε urban προσανατολισμούς, από τις ήρεμες μπαλάντες σε γρήγορο Pop, που «κουράζει» ακούγοντας τον δίσκο από την αρχή ως το τέλος. Το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι των τραγουδιών δεν φρόντισαν να βάλουν λίγο παραπάνω προσωπικότητα στον ήχο του «Sound Of A Woman» συνετέλεσε στην δημιουργία ενός δίσκου με πετυχημένα singles και μπόλικες ιδέες, οι οποίες «χωρίζονται» όμως μεταξύ τους από «αόρατες» μπάρες.

Όποιος θέλει να ακούσει λοιπόν περισσότερα πράγματα από την Kiesza και να την απολαύσει σε ήχους που διαφέρουν από το «Hideaway», το «Sound Of A Woman» θα προσφέρει ακριβώς αυτό που περιγράφει: έναν πολύ καλό «γυναικείο ήχο» που απλώνεται σε διάφορα genres. Όποιος θέλει όμως να ανακαλύψει τον ήχο της Kiesza, θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι την επόμενη ολοκληρωμένη της κυκλοφορία η οποία ενδεχομένως να είναι περισσότερο δεμένη και ξεκάθαρη ως προς το συνολικό της ύφος και την καλλιτεχνική κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει για περισσότερο από δύο τραγούδια στην σειρά.

Kiesza - Sound of a Woman

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Hideaway», «No Enemiesz», «Vietnam», «Bad Thing», «Sound Of A Woman»

Tracklist:

1. Hideaway
2. No Enemiesz
3. Losin’ My Mind (feat. Mick Jenkins)
4. So Deep
5. Vietnam
6. Bad Thing (feat. Joey Bada$$)
7. What Is Love
8. Sound Of A Woman
9. The Love
10. Piano
11. Giant In My Heart
12. Over Myself
13. Cut Me Loose

iTunes Bonus Track:
14. Hideaway (Acoustic)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *