Review: Jhene Aiko – Souled Out

Η όμορφη και ταλαντούχα Jhene Aiko κατάφερε το τελευταίο διάστημα να εκτοξεύσει την καριέρα της, όχι τόσο εμπορικά, αλλά περισσότερο από ποιοτικής πλευράς. Σερφάροντας στο διαδίκτυο και ψαχουλεύοντας λίγο τα σχόλια σε διάφορα μουσικά sites και forums νιώθεις την ανερχόμενη δύναμη που ακούει στο όνομα «Jhene Aiko».

Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που κατάφερνε να ανεβάσει αισθητά το hype γύρω από την δουλειά της, αφού πέρσι τέτοια εποχή κυκλοφορούσε το «Sail Out» το οποίο αντικειμενικά… απογοήτευσε. Χωρίς να ήταν κακό, δεν κατάφερε να μεταφέρει όλο αυτόν τον ενθουσιασμό του κοινού στο EP της, με αποτέλεσμα να περνάει και να μην «ακουμπάει».

Τα drums και η ηλεκτρική κιθάρα στο album opener του φετινού της ολοκληρωμένου δίσκου απέδειξαν ότι η Aiko προσπάθησε να «ζωντανέψει» λίγο παραγωγικά τα κομμάτια της για να απαγκιστρωθεί από τις μέτριες αντιδράσεις της περσινής της κυκλοφορίας. Βέβαια, ο όρος «ζωντανέψει» είναι σχετικός, αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο «Souled Out» κινείται μ’ ένα πολύ αργό τέμπο και με μία dreamy αισθητική. Αυτό της δίνει μία βάση για να κινηθεί με ερωτικά φωνητικά τα οποία ακούγονται ακόμη καλύτερα σε τραγούδια όπως το «W.A.Y.S».

To ότι πρόκειται για μία ταλαντούχα τραγουδίστρια προφανώς και το γνωρίζατε πριν διαβάσετε την σημερινή κριτική δίσκου. Η Jhene Aiko αποφάσισε να δουλέψει «μόνη» της πάνω στο κομμάτι της ερμηνείας, δίνοντας χώρο για συνεργασίες σε μόνο δύο περιπτώσεις με τους Cocaine80s και Common. Τον δεύτερο μάλιστα τον συμπεριέλαβε σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή του δίσκου, στο κομμάτι «Pretty Bird (Freestyle)», κλείνοντας μ’ έναν εξαιρετικό τρόπο το πρώτο της «πραγματικό» album.

H 26χρονη στηρίζεται αποκλειστικά σε συναισθηματικές θεματολογίες που σχετίζονται με τον έρωτα και την εσωτερική περιπέτεια που περνάει μία γυναίκα εξαιτίας κάποιων ρομαντικών ζητημάτων. Χώροι για αισθησιακούς και sexy στίχους δεν υπάρχουν σε αυτό το LP και η νεαρή τραγουδίστρια εστιάζει πιο πολύ σε σκοτεινές σκέψεις, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακούσετε κομμάτια για ραγισμένες καρδιές με μπόλικη κλάψα.

Το «It’s Cool» είναι ένα παράδειγμα κομματιού που ακροβατεί ανάμεσα στην απογοήτευση, την αναζήτηση της επόμενης σχέσης η οποία εξελίσσεται σε κάτι παραπάνω από μία απλή «ξεπέτα». Όλα αυτά εξιστορούνται πάντα από την πλευρά της γυναικείας ηρωίδας, χωρίς να υπάρχει βέβαια κάποιο σημαντικό concept που ακολουθείται κατά γράμμα.

Πολύ έξυπνη είναι και η χρήση της φωνής της Aiko η οποία προσθέτει συνεχώς έναν ερωτικό και αισθησιακό τόνο σε τραγούδια που εστιάζουν μονάχα στις σκέψεις της ηρωίδας. Δεν «μιλάει» ποτέ για τα «θέλω» της κοπέλας σε ότι αφορά το «σεξ», αλλά τα «υπονοεί» τραγουδώντας με αυτόν τον ερωτικό τρόπο. Οι στίχοι αναλαμβάνουν το ρομάντζο και η φωνή τις «ερωτικές» της «διαθέσεις».

Όσο ωραία και αν είναι η ατμόσφαιρα των ήχων του πολύπειρου No I.D. με τα ασύμφορα drums στο «Brave» που εξελίσσονται σε εντυπωσιακά horns, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαστήματα όπου η συνοχή του δίσκου φλερτάρει έντονα με τα όρια της μονοτονίας. Ακριβώς επειδή τα τραγούδια μεταξύ τους είναι τόσο κοντά θεματολογικά και μουσικά, υπάρχουν στιγμές όπου δεν θα μπορέσεις να τα ξεχωρίσεις . Χρειαζόταν λίγο παραπάνω «τσαχπινιά» από τους παραγωγούς για να φρεσκάρουν κάποια σημεία του δίσκου ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα διαστήματα όπου δημιουργείται ένα είδος νεκρού χρόνου.

Αυτός είναι και ο λόγος που απόλαυσα περισσότερο την απλή έκδοση από την Deluxe Edition του «Souled Out». Τα 49 λεπτά συνολικής διάρκειας καμουφλάρουν την έλλειψη κάποιων πραγματικά επικών μουσικοσυνθέσεων και από την στιγμή που τα έξτρα κομμάτια δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω στο περιεχόμενο των στίχων, το αρχικό πλάνο της Jhene Aiko είναι αντικειμενικά και το καλύτερο. Δώδεκα δημιουργίες που εστιάζουν στην ρομαντική RnB με αρκετές εναλλακτικές πινελιές στα beats και με μία ερμηνεύτρια που σε κάνει να την ερωτευτείς ακούγοντας το τραγούδι της.

Jhene Aiko - Souled Out

Βαθμολογία:

Deluxe Edition:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «W.A.Y.S.», «It’s Cool», «Brave», «The Pressure», «Pretty Bird (Freestyle)»

Tracklist:

01. Limbo Limbo Limbo
02. W.A.Y.S.
03. To Love & Die (Ft. Cocaine 80s)
04. Spotless Mind
05. It’s Cool
06. Lyin King
07. Wading
08. The Pressure
09. Brave
10. Eternal Sunshine
11. Promises (Ft. Miyagi & Namiko)
12. Pretty Bird (Freestyle)

Deluxe Edition:
13. Remember
14. Blue Dream

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *