Review: Maroon 5 – V

Το 2010 ήταν ίσως η τελευταία φορά που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τους Maroon 5 ως ροκ μπάντα. Απίστευτα «soft» καταστάσεις, αλλά οι κιθάρες ήταν τουλάχιστον στο προσκήνιο. Από το 2012 και μετά, αυτό άλλαξε άρδην με το μετριότατο «Overexposed» να είναι ό,τι πιο pop είχαν ηχογραφήσει ποτέ τους, τουλάχιστον μέχρι τον ερχομό του φετινού τους δίσκου.

Αυτή η «αλλαγή» δεν είναι σε καμία περίπτωση κατακριτέα και σίγουρα δεν δυσκολεύτηκαν για να την ολοκληρώσουν. Ο pop ήχος ήταν πάντα πάνω από τα κομμάτια των Maroon 5, ευλογώντας τα μεγάλα τους singles με το απαραίτητο hit potential. Φέτος όμως, το μόνο που έμεινε από τον δίσκο «V» ήταν τα βασικά τραγούδια και αρκετά «χασμουρητά».

Τα μεγάλα singles «Maps» και «Animals» είναι ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι Αμερικανοί σ’ ότι αφορά τα ρεφρέν και το ραδιοφωνικό «κόλλημα» που δημιουργείται στον ακροατή. Τα τραγούδια αυτά έχουν βοηθηθεί πολύ και από το γεγονός ότι έχουν πολυδιαφημιστεί και πολυπαιχτεί στις μεγάλες αγορές της Αμερικής και Βόρειας Ευρώπης ως jingles σε διάφορα διαφημιστικά και πάμπολλες εκπομπές. Αντικειμενικά όμως, τα λες καλά και εν μέρει διασκεδαστικά.

Το πρόβλημα γεννάται στην ολοκληρωμένη ακρόαση του «V» η οποία είναι τόσο μη-εντυπωσιακή που μετά από 20 λεπτά καταντάει αδιάφορη. Συνεργασίες όπως αυτή με την Gwen Stefani σε αφήνουν να ελπίζεις σε κάτι που θα σε «αγγίξει» συναισθηματικά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα βρίσκει το δάχτυλό σου να αγγίζει το κουμπί που γράφει «next».

Όχι ότι είναι χάλια ή πολύ κακό, απλά δεν σου προσφέρει τίποτα το συνταρακτικό. Γενικότερα, οι περισσότερες ενορχηστρώσεις κάνουν τα βασικά ενός μουσικού δίσκου που προέρχεται από το συγκεκριμένο μουσικό σχήμα, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα κάτι το γεγονός ότι ξεπερνάνε σαν καλλιτέχνες τις δικές τους «βάσεις». Σκοπός είναι άλλωστε να προσπαθούν να ξεπερνούν κάθε φορά τον εαυτό τους, αλλά όλο το album είναι τόσο «safe» που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία συλλογή με τα πιο «γλυκά» singles των Maroon 5. Οι περιπτώσεις τύπου «Sex and Candy», που προσθέτουν μία έξτρα γοητεία σε αυτό ολοκληρωμένο έργο, είναι ελάχιστες και μοιάζουν με απόπειρες που ξεφεύγουν από το γενικότερο (βαρετό) πλάνο.

Οι Maroon 5 γνωρίζουν όσο ελάχιστες μπάντες τον τρόπο για να κατακτούν τις υψηλότερες θέσεις των charts και πάντοτε με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι δεν έχασαν ποτέ αυτή την ιδιότητα. Το 70% του δίσκου θα μπορούσε να «πετύχει» στα ραδιόφωνα και στα τοπικά iTunes charts αρκετών χωρών αν κυκλοφορούσε μεμονωμένα ως single, αλλά σαν σύνολο μοιάζει ώρες-ώρες τόσο πεζό που σε κάνει να απορείς γιατί μετά από 12 χρόνια απόλυτης επιτυχίας αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το πιο προβλέψιμο CD της καριέρας τους. Από το rock στο pop, μετά στο rock-pop και τώρα πάλι στο pop, το «V» έχει ως μοναδικό στόχο να πιάσει τον παλμό της εύκολης μουσικής αγοράς, χωρίς να αφήνει χώρο για πειραματισμούς, φρέσκες ιδέες και αναλαμβάνοντας με λίγα λόγια την διεκπεραίωση των πιο βασικών δισκογραφικών στόχων. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Maroon 5 - V

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Maps», «Animals», «Sex and Candy»

Tracklist:

01. Maps
02. Animals
03. It Was Always You
04. Unkiss Me
05. Sugar
06. Leaving California
07. In Your Pocket
08. New Love
09. Coming Back For You
10. Feelings
11. My Heart Is Open (feat. Gwen Stefani)
B-Sides:
01. ShootLove
02. Sex and Candy
03. Lost Stars

Επιμέλεια: Έκτωρ Αποστολόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *