Review: Common – Nobody’s Smiling

Τον Δεκέμβριο του 2011, ο πολύ καλός φίλος και αρθρογράφος στο Beat-Town Αθανάσιος Λογαράς ολοκλήρωνε την κριτική δίσκου του προηγούμενου δίσκο του Common με την εξής φράση: «Μουσικά αλλά και σαν σύνολο είναι εύκολα μέσα στα CD της χρονιάς».

Η παραπάνω πρόταση κρύβει ουσιαστικά τις απαιτήσεις που υπάρχουν όποτε κυκλοφορεί ένας δίσκος του rapper από το Σικάγο. Ο κόσμος δεν περιμένει να ακούσει απλά πέντε-έξι καλά τραγουδάκια, περιμένει να απολαύσει ένα album που θα τον γεμίσει μουσικά και στιχουργικά, με το βάρος να πέφτει συνήθως στον λυρικό τομέα. Με το «Nobody’s Smiling» ο Common θέλει να μας εντυπωσιάσει ξανά με το πλούσιο λεξιλόγιό του, έχοντας ως ηχητικό συμπαραστάτη τον «κολλητό» του, τον No I.D.

Ο δέκατος κατά σειρά δίσκος σε βάζει στο «ψητό» της υπόθεσης μ’ ένα ατμοσφαιρικό intro που καταλαμβάνεται σχετικά γρήγορα από το σκοτεινό street storytelling του έμπειρου MC: «The era of Reagan, the terror of Bush / Crack babies, momma’s a push, we were the products of Bush». Και όλο αυτό, έχοντας από «πίσω» του το sample του κλασικού «The Other Side of Town» του Curtis Mayfield παρουσιάζοντας την απόλυτη εικόνα του βροχερού και σκοτεινού Σικάγο στις δύσκολες περιοχές της πόλης.

Η όλη εικόνα θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα αν έλειπαν και κάποιες ακατανόητες επιλογές όπως αυτή του Big Sean στο hook του «Diamonds». Όχι ότι η παρουσία της ταλαντούχας Jhene Aiko καταφέρνει να σώσει την αρκετά «μπερδεμένη» παραγωγή του «Black Majik», αλλά τουλάχιστον ταιριάζει πολύ καλύτερα στην παρουσίαση της συγκεκριμένης πλευράς του Σικάγο μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που γνωρίζει όλες τις πτυχές της περιοχής αυτής.

Οι παραγωγές του No I.D. καταφέρνουν να ακολουθήσουν τον λόγο του Common ως ένα βαθμό, αλλά αντικειμενικά η ακρόαση του album είναι αρκετά δυσβάσταχτη. Ειδικά το πρώτο μισό του «Nobody’s Smiling» περιλαμβάνει beats που μπορούν να «τρελάνουν» (με την κακή έννοια) έναν απλό ακροατή («Speak My Piece») ή και να τον κουράσουν όπως στην περίπτωση του ομώνυμου τραγουδιού με τον Malik Yusef. Ποιος είπε βέβαια ότι η «άσχημη» πλευρά του Σικάγο είναι φιλόξενη προς τον απλό επισκέπτη;

Το καινούργιο album του Common απευθύνεται αντικειμενικά στον μυημένο fan του είδους, που θα κάτσει να ασχοληθεί και να μπει στο «τριπάκι» να συνδυάσει τον λόγο του 42χρονου καλλιτέχνη με τον σκληρό ήχο του No I.D. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί δικαιολογία για την λιγότερο καλή ποιότητα κάποιων ηχητικών δημιουργιών, αλλά έχει μία βάση αν σκεφτεί κανείς το concept και την ατμόσφαιρα του CD σαν ολοκληρωμένο project.

Τραγούδια όπως το τελευταίο «Young Hearts Run Free» και το απίστευτα συναισθηματικό «Rewind That» (ειδικά όταν ξέρεις τι εστί J. Dilla) επιβεβαιώνουν ότι ο Common είναι ιδιαίτερα αγαπητός όταν δημιουργεί πάνω σε πλατφόρμες με μελωδικές βάσεις που στηρίζουν τα raps του. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες τέτοιες στιγμές, ίσως και τρεις-τέσσερις επιλογές που ηχητικά θα ήταν πιο στρωτές και πιο φιλόξενες τύπου «Be». To «Nobody’s Smiling» δεν είναι όμως «Be» και βασικά δεν υπήρχε ποτέ ο στόχος για να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτή είναι και η «κατάρα» ενός rapper που έχει κυκλοφορήσει έστω και έναν κλασικό δίσκο: όλοι μας επιθυμούμε να ξανανιώσουμε αυτή την εμπειρία με καινούργια κομμάτια και νέες ιδέες.

Ο Common αποφάσισε όμως να μας δώσει ένα προϊόν που δεν έχει τον John Legend και τον Nas ως guests, αλλά τους Elijah Blake και τους Cocaine 80, με τον James Fauntleroy να σε υποδέχεται με την φράση «We were young and we didn’t know / We were trading our crowns for our souls» και να σε κατευθύνει σ’ έναν Common που αποφάσισε να περπατήσει τους δρόμους του παρελθόντος χωρίς την επιθυμία να ωραιοποιήσει καταστάσεις και να «φιλτράρει» άσχημες αναμνήσεις. Raw & uncut Hip-Hop material….

common nobodys smiling

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «The Other Side of Town», «Hustle Harder», «7 Deadly Sins», «Rewind That», «Young Hearts Run Free»

Tracklist

1. The Neighborhood f. Lil Herb & Cocaine 80s
2. No Fear
3 Diamonds f. Big Sean
4. Blak Majik f. Jhené Aiko
5. Speak My Piece
6. Hustle Harder f. Snoh Aalegra & Dreezy
7. Nobody’s Smiling
8. Real f. Elijah Blake
9. Kingdom f. Vince Staples
10. Rewind That

Deluxe edition:
11. Out On Bond f. Vince Staples
12. 7 Deadly Sings
13. Young Hearts Run Free f. Cocaine 80s

Επιμέλεια: Έκτωρ Αποστολόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *