Κριτική Δίσκου: Michael Jackson – XSCAPE

Έχει περάσει αρκετός καιρός από την επίσημη κυκλοφορία του «νέου» δίσκου, αλλά από την στιγμή που το έχω ακούσει τόσες φορές, γιατί να μην το σηκώσω τελικά το review; To «XSCAPE» είναι ένα από αυτά τα albums που δύσκολα θα το αγοράσει κάποιος που δεν είναι fan του Michael Jackson και που δύσκολα θα καταφέρει να πείσει τους «παλιούς» ακροατές της μουσικής του θρυλικού καλλιτέχνη για την ποιότητά του ως project.

Τόσο η απλή, όσο και η deluxe έκδοση του δίσκου δεν συμπεριλαμβάνουν κάποιες «τρελές» εκπλήξεις και στην συγκεκριμένη κυκλοφορία θα βρείτε ακριβώς αυτό που περιμένατε. Οκτώ κομμάτια που βασίζονται σε ακυκλοφόρητο υλικό του Jackson με την συμμετοχή και την επεξεργασία πολύ γνωστών παραγωγών και τραγουδιστών της τωρινής εποχής.

Ο ακροατής τα εκλαμβάνει τα τραγούδια ως κάτι πραγματικά καινούργιο, χωρίς να μπορεί να κάνει άμεσα την σύγκριση με τις αυθεντικές εκδόσεις γιατί πολύ απλά… δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά. Κρίνοντας τα λοιπόν ως νέα Pop κομμάτια με μερικά RnB vibes της σημερινής εποχής, θα μπορούσα να πω ότι σαν σύνολο είναι… ΟΚ. Μιλάμε για αρκετά safe ενορχηστρώσεις με ένα είδους 80s’ συναίσθημα σε κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες («A Place with No Name») το οποίο προσπαθεί με επιτυχία να παντρέψει έναν καλλιτέχνη του τότε με το σήμερα.

Το εγχείρημα δεν είναι και πολύ δύσκολο αφού μιλάμε για ένα όνομα που επηρέασε σχεδόν τους πάντες με την μουσική του. Ρωτήστε τους Timbaland, D’ Angelo, Justin Timberlake, Ne-Yo σχετικά με την προηγούμενη παρατήρηση να δείτε τι θα σας πούνε, ονόματα που συμμετείχαν στο πρόσφατο παρελθόν σε τέτοιου είδους δισκογραφικές απόπειρες και που συνέχισαν και φέτος να δουλεύουν πάνω στο υλικό του «Βασιλιά της Pop». Το πρόβλημα βέβαια που δημιουργείται μέσα από αυτή την κατάσταση εστιάζεται στον τρομερό σεβασμό από πλευράς των ανθρώπων της τωρινής εποχής απέναντι στην κληρονομιά του Michael Jackson. Γι αυτό και ακούμε ελάχιστες διαφοροποιήσεις που θα εμφανίσουν κάτι πραγματικά καινούργιο και όταν αποφασιστεί να γίνει μία πιο επιθετική αλλαγή στο αυθεντικό προϊόν, έχουμε ως τελικό αποτέλεσμα ένα «Slave To The Rhythm», ένα κομμάτι που μοιάζει περισσότερο με Timbo-track παρά με ένα του Jackson.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο βέβαια είναι η απουσία του βασικού καλλιτέχνη, του ανθρώπου του οποίου η συμβολή στην δημιουργία των τραγουδιών είναι η πλέον απαραίτητη. Κανένα από αυτά τα κομμάτια δεν έχουν το απαραίτητο βάρος για να συγκριθούν με τις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος, ούτε καν το πολύ καλό «Love Never Felt So Good» με τον Justin Timberlake. Από την άλλη όμως, είναι άξιο αναφοράς ότι ακόμα και αυτά ανανεωμένα ακυκλοφόρητα tracks μοιάζουν καλύτερα και πιο ποιοτικά από το 60% της σύγχρονης Pop μουσικής που κυκλοφορεί στα δισκάδικα, με ότι και αν συνεπάγεται αυτό…

Το θέμα που έχω με την βασική έκδοση του «XSCAPE» επικεντρώνεται στην συνολική του διάρκεια η οποία είναι ψιλοαπαράδεκτη. Με κάτω από 40 λεπτά δεν μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά και όσοι «φωνάξουν» ότι πρόκειται για μία αρπαχτή θα βρουν το δίκιο τους… Δεν υπάρχουν οι ενορχηστρώσεις και τα ρεφρέν για να σε κάνουν να νιώσεις ότι απόλαυσες μία “γεμάτη” εμπειρία που είχε μόνο μεγάλα singles ή μία ολοκληρωμένη αισθητική που θα σε κάνει να θες κι άλλο.

Πάλι καλά που ο L.A. Reid επέμενε και σε μία deluxe έκδοση η οποία δεν είναι βέβαια και τόσο deluxe αφού κάνει απλώς τα βασικά. Ουσιαστικά πρόκειται για το πραγματικό «XSCAPE», ένα ολοκληρωμένο release που συμπεριλαμβάνει και τις αυθεντικές εκδόσεις, βάζοντας στον ακροατή στο τρυπάκι να συγκρίνει το νέο με το παλιό υλικό. Να εστιάσει την προσοχή του στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφορετικών παραγωγών, να ακούσει που έγινε πραγματικά ένα βήμα μπροστά, να εξετάσει την δουλειά που έκαναν οι Babyface, Paul Anka, John Branca στο πραγματικό του σύνολο.

Όχι ότι τα παραπάνω αλλάζουν εντελώς την συνολική εικόνα του album, αλλά είναι πιο τίμιο σαν κίνηση και προσθέτει έναν έξτρα λόγο για να προμηθευτεί και από ακροατές μίας άλλης εποχής. Το «XSCAPE» δεν έχει την δύναμη να αλλάξει τα γούστα των πιτσιρικάδων και να σταματήσουν να ακούνε Miley Cyrus και ούτε μπορεί να δώσει μία ποιοτική συνέχεια στην κληρονομιά του Michael Jackson η οποία θα καταφέρει να φαίνεται αντάξια στο ένδοξο παρελθόν του καλλιτέχνη. Καταφέρνει όμως να σε διασκεδάσει σε αυτά τα 37+31 λεπτά της συνολικής του διάρκειας, κάνοντας ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο μέσα από το παρών και αφήνοντας τον ακροατή με την σκέψη για το πώς θα μπορούσε να ακούγεται αυτός ο γιγάντιος τραγουδοποιός εν έτει 2014.

Michael Jackson - XSCAPE - review - beattown

Βαθμολογία:

Standart Edition:
vote2

Deluxe Edition:
vote3

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «LoveNever Felt So Good», «A Place with No Name», «Blue Gangsta»

Tracklist:

01. Love Never Felt So Good
02. Chicago
03. Loving You
04. A Place with No Name
05. Slave to the Rhythm
06. Do You Know Where Your Children Are
07. Blue Gangsta
08. Xscape
09. Love Never Felt So Good (Original Version)
10. Chicago (Original Version)
11. Loving You (Original Version)
12. A Place with No Name (Original Version)
13. Slave to the Rhythm (Original Version)
14. Do You Know Where Your Children Are (Original Version)
15. Blue Gangsta (Original Version)
16. Xscape (Original Version)
17. Love Never Felt So Good (Feat. Justin Timberlake)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *