Review: Aloe Blacc – Lift Your Spirit

Όταν ξεκινάει και τελειώνει ένας δίσκος με δύο εξαιρετικά κομμάτια, πώς να μην τον κλειδώσεις στην καρδιά σου από το πρώτο κι όλας full-listen? Αυτό το πράγμα ισχύει και στην περίπτωση του «Lift Your Spirit», το φετινό album που κυκλοφόρησε ο γνωστός (και ιδιαίτερο αγαπητός) Aloe Blacc ο οποίος θα πρέπει να νιώθει και ως ένα σημείο τυχερός για την φετινή του συνεργασία με τον Avicii.

Το «Wake Me Up» εκτόξευσε το mass appeal του Αμερικανού τραγουδιστή σε επίπεδα «I Need A Dollar» και αυτό σίγουρα βοήθησε και ως ένα βαθμό τον δίσκο που πάλευε μ’ ένα σχετικά χαμηλό buzz. Το πολύ καλό «Good Things» είχε βγει στην αγορά πριν από τρία χρόνια και το μεγάλο hit που θα σήμανε την επιστροφή του ταλαντούχου τραγουδοποιού έλειπε.

Το καλό της υπόθεσης ήταν ότι ο Aloe Blacc αποφάσισε να βάλει μία ειδική, vocal έκδοση του πολυπλατινένιου «Wake Me Up» που ταιριάζει πολύ περισσότερο με το ύφος ολόκληρου του project. Ηλεκτρονικά beatάκια δεν έχουν καμία θέση στο «Lift Your Spirit» που συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το 2010, αλλά με λιγότερο παραδοσιακό ήχο. Όχι ότι το soul και RnB στοιχείο που τον έκαναν γνωστό δεν υφίσταται πια, κάθε άλλο. Υπάρχει μπόλικο περιεχόμενο για όσους λησμονούν εκείνη την εποχή, από παραγωγές («Solider In the City») μέχρι κολλητικά vocals που παραπέμπουν σε αυτό τα genre («Love Is The Answer»).

Έχει γίνει όμως μία ουσιαστική προσθήκη από πολύ μικρά Pop στοιχεία που του δίνουν μία δόση φρεσκάδας και σε ελάχιστες περιπτώσεις («Wanna Be With You») μπορεί να τραβήξουν περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε την διάρκεια του τελικού αποτελέσματος. Το καλό με αυτόν τον δίσκο είναι ότι έχει μία λογική συνολική διάρκεια (42 λεπτά) και ότι δεν υπάρχουν κακά τραγούδια. Σίγουρα δεν καταφέρνουν να σε συνεπάρουν όλα τα tracks όπως το χορευτικό «Can You Do This», αλλά δεν νομίζω να βρείτε κάτι εδώ πέρα που θα χαλάσει την ροή του «Lift Your Spirit» που προσπαθεί να ανταποκριθεί στον τίτλο που κουβαλάει μέσω τον συναισθημάτων που σου προκαλούν τα κομμάτια και ιδιαίτερα οι παραγωγές.

Μου άρεσε πολύ που ο Aloe Blacc αποφάσισε να επιστρέψει μ’ ένα πιο up-tempo εγχείρημα σε σχέση με το «Good Things», το οποίο τότε είχε ως σημαία το «I Need A Dollar». Μουσικά, το φετινό δισκάκι του 34χρονου έχει στην βιτρίνα του το «Wake Me Up» και συγκρίνοντας μονάχα αυτά τα δύο κομμάτια μεταξύ τους, θα μπορούσε κάποιος να βρει τις περισσότερες διαφορές και των δύο ολοκληρωμένων κυκλοφοριών. Αν έπρεπε να επιλέξω οπωσδήποτε ένα από τα δύο albums, θα επέλεγα το «Lift Your Spirit» γιατί κυλάει πιο όμορφα και σε αυτό συνέβαλε σίγουρα και το κολλητικό και πετυχημένο songwriting στα περισσότερα ρεφρέν.

Οι συγκρίσεις είναι όμως ενδιαφέρουσες μόνο για να γίνονται ωραίες συζητήσεις και να γράφονται reviews. Αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους ακροατές που γουστάρουν το συγκεκριμένο μουσικό είδος ή την δουλειά αυτού του καλλιτέχνη, θα βρουν ένα album που θα τους ικανοποιήσει όσο λίγα CDάκια φέτος. Είναι κρίμα να μην το τσεκάρετε αυτό το LP εφόσον ανήκετε στις κατηγορίες που προανέφερα ή αν σας αρέσει η καλή ξένη μουσική γενικότερα.

Υ.Γ.: Μου κάνει εντύπωση που δεν υπάρχουν extra πληροφορίες γι’ αυτή την δισκογραφική κυκλοφορία σε sites όπως το Wikipedia ή Metacritic…

aloe-blacc-lift-your-spirit-beattown

Βαθμολογία:
vote4

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Wake Me Up», «Solider In the City», «Love Is the Answer», «Can You Do This», «Eyes of a Child»

Tracklist:

01. Wake Me Up
02. The Man
03. Solider In the City
04. Love Is the Answer
05. Here Today
06. Wanna Be With You
07. Lift Your Spirit
08. Red Velvet Seat
09. Can You Do This
10. Ticking Bomb
11. Eyes of a Child

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *