Review: Kaskade – Atmosphere

Το να ξεχάσω μία επίσημη κυκλοφορία και να την ανακαλύψω αργότερα δεν είναι κάτι περίεργο, συμβαίνει. Το να κυκλοφορήσει νέο δίσκο ένας από τους αγαπημένους μου παραγωγούς της ηλεκτρονικής σκηνής και να μην πάρω χαμπάρι είναι αρκετά πιο σπάνιο (και περίεργο)!

Ενάμιση μήνα μετά, «ανακάλυψα» ότι ο Kaskade είχε βγάλει στην αγορά το «Atmosphere», ένα album που περίμενα πώς και πώς από την στιγμή που πρωτοάκουσα το ομώνυμο single. Την εβδομάδα που κυκλοφόρησε στην αγορά (10 Σεπτεμβρίου) έκανα διακοπές σ’ ένα ελληνικό νησί, αποκομμένος από την online ενημέρωση και ήταν και ένας μήνας όπου βγήκαν πάρα πολλά (καλά) albums μαζεμένα (link). Κάπως έτσι έγινε η «ζημιά», αλλά τέλος καλό, όλα καλά! Πάμε να δούμε λοιπόν αν ο δέκατος (!) κατά σειρά δίσκος του Kaskade άξιζε την αναμονή του, η οποία είχε φτάσει τα δύο χρόνια. Το 2011 είχε βγει το εξαιρετικό «Fire & Ice», ένα από τα καλύτερα LPs εκείνης της χρονιάς, οπότε μπορείτε να φανταστείτε ότι οι απαιτήσεις είχαν ανέβει ακόμη περισσότερο…

Παρ’ ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις με την προηγούμενη κυκλοφορία του, το «Atmosphere» «κλέβει» κάποια στοιχεία από τον προκάτοχό του, παίζοντας με τον ρυθμό των τραγουδιών. Από την μία έρχεται η δυναμική, γνωστή και εντυπωσιακή δημιουργία μεγάλων EDM bangers όπως το φοβερό «Last Chance» με Project 46 και από την άλλη παρουσιάζεται το συναίσθημα  της απόλυτης χαλάρωσης με tracks σαν το «Floating» με την μαγευτική Haley.

Το βασικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε αυτό το concept, είναι η εμφάνιση ενός περίεργου διαχωρισμού μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων, κάτι που δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην συνοχή του «Atmosphere» σαν δίσκο. Ο Kaskade καταφέρνει ως έναν βαθμό να φτιάξει αυτό το ατμοσφαιρικό mood που «διαφημίζεται» και μέσα από τον τίτλο αυτού του project, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με περικύκλωσε αυτό το συναίσθημα από την αρχή ως και το τέλος του CD.

Η μεταφορά από το πρώτο και πάρα πολύ εντυπωσιακό 20λεπτο σ’ ένα πιο ταξιδιάρικο, dreamy και instrumental ήχο, έγινε κάπως απότομα ή μπορεί πολύ απλά τα τραγούδια «LAX To JFK» και «Take Your Mind Off» να μην είναι το ίδιο ενδιαφέροντα όπως παραδείγματος χάριν το «Why Ask Why». Θεωρώ ότι από την στιγμή που μπήκε στο τριπάκι να παίξει και με έναν διαφορετικό ήχο απ’ αυτόν που μας έχει συνηθίσει, προσθέτοντας καινούργια μουσικά όργανα και θέλοντας να τα παντρέψει με το χαρακτηριστικό EDM beat, θα μπορούσε να το τραβήξει λίγο ακόμη και να το ψάξει ακόμη περισσότερο, αφήνοντας τον κατά διαστήματα safe sound πίσω του.

Αυτό είναι και το μόνο πράγμα που μου έλειπε για την δημιουργία ενός μεγάλου, πραγματικά μεγάλου δίσκου, από έναν από τους κορυφαίους album makers της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Ο Kaskade παράγει ποιοτικό υλικό και εννοείται πως άμα πάρω τα τραγούδια μεμονωμένα, όλα έχουν replay value και υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα με πέντε πάρα πολύ καλά tracks: Το ολοκληρωμένο από κάθε άποψη «Atmosphere», το απίστευτο Atmosphere’s Mix του «No One Knows Who We Are», το κολλητικό «Something Something» και εννοείται το «Why Ask Why» που προανέφερα και νωρίτερα στο άρθρο μου.

Το δέκατο album του Kaskade έχει υλικό που θα το κάνει να ξεχωρίσει εύκολα από τα φετινά albums (ανεξαρτήτως μουσικού είδους) και όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ τους με τον Ryan Raddon, ενδεχομένως να μην καταλάβουν την «γκρίνια» μου σε κάποια θεματάκια που ανέλυσα. Μουσικά και μόνο το τελικό αποτέλεσμα είναι καλαίσθητο και εύκολο σαν ακρόαση, σε αυτό δεν γίνεται να διαφωνήσει κανείς. Οι πιο hardcore υποστηρικτές θα εκτιμήσουν το οικογενειακό κλίμα που δημιουργήθηκε σε αυτόν τον δίσκο με την βοήθεια πολύ καλών φίλων του καλλιτέχνη, αλλά και το γεγονός ότι γι’ άλλη μία φορά δεν έριξε το επίπεδο των παραγωγών του. Μερικοί όμως θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι ο 42χρονος Αμερικανός δεν κατάφερε να πάει στο επόμενο επίπεδο και να παρουσιάσει αυτή την μικρή καινοτομία που θα φρεσκάριζε το album του αλλά και τον ίδιο. Έχει τις δυνατότητες και αυτό «ακούγεται» σε σχεδόν όλα τα σημεία του «Atmosphere».

Kaskade - Atmosphere - beattown

Βαθμολογία:
vote3,5

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Last Chance», «Why Ask Why», «No One Knows Who We Are», «Atmosphere», «Something Something»

Tracklist:

1. Last Chance (Feat. Project 46)
2. Why Ask Why (Feat. Late Night Alumni)
3. MIA To LAS
4. No One Knows Who We Are (Feat. LIGHTS) (Kaskade’s Atmosphere Mix)
5. Feeling The Night (Feat. Becky Jean Williams)
6. Take Your Mind Off
7. LAX To JFK
8. Atmosphere
9. Missing You (Feat. School Of Seven Bells)
10. Something Something (Feat. Zip Zip Through The Night)
11. SFO To ORD
12. Floating (Feat. Haley)
13. How It Is (Feat. Debra Fotheringham)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *