Review: 2 Chainz – B.O.A.T.S. II: #METIME

Ήταν πέρσι το καλοκαίρι που έκανα το review για το ντεμπούτο του 2 Chainz με τίτλο «B.O.A.T.S.» και λίγο παραπάνω από ένα χρόνο μετά, βρίσκομαι εδώ να σας παρουσιάσω την 2η προσωπική του δουλειά με τίτλο «B.O.A.T.S. II #METIME»!

Όπως είχα γράψει και πέρσι, μου αρέσει ένας δίσκος να ανοίγει ωραία και δυναμικά! Σύντομο χιουμοριστικό σκιτάκι, στο οποίο ο 2 Chainz κατσαδιάζει τη μάνα του, ψάχνοντας ένα χαμένο bankroll από το παντελόνι του. Το skit είναι σαν intro του opening track με τίτλο «Fork», σε παραγωγή του γνωστού hitmaker Mike WiLL. Ωραίο δέσιμο με το σκιτάκι, απλή αλλά και ταυτόχρονα δυναμική παραγωγή από τον Mike WiLL και κλασσικός 2 Chainz, με χιουμοριστικές ατάκες («My dick up like “nice to meet ya»), δίνουν ένα καθώς πρέπει άνοιγμα για τον εν λόγω δίσκο.

Στη συνέχεια έχουμε το «36» σε παραγωγή του Crack King. Τυπικό trap κομμάτι, καλό για την διάρκεια του (μόλις 1:29), στο οποίο ο κεντρικός ράππερ προσφέρει και μερικά έξυπνα wordplay του στυλ

«Young whippersnapper, I might eat that snapper»

Και

«Just made a mil so you know that’s what I’m hungry for»

Επόμενο στην track-list είναι το single «Feds Watching» σε παραγωγή και με την συμμετοχή του ανανεωμένου Pharrell Williams. Πολύ ωραίο κομμάτι, με όμορφη παραγωγή, στο οποίο ο 2 Chainz δηλώνει πως θα είναι «fresh as hell, if the Feds watching».

Συνεχίζω με το promo single «Where U Been?», άλλη μία μουσική παραγωγή του Mike WiLL και στο οποίο συμμετέχει ο στενός συνεργάτης και φίλος του 2 Chainz, Cap-1. Δυνατό banger, με καλή παρουσία του συμμετέχοντα Cap-1, αλλά μία ακόμα καλύτερη παρουσία του κεντρικού ράππερ, με χιουμοριστικό wordplay του στυλ

«Anti-social, anti-lame, but ain’t I cool nigga, ain’t I?»

Επιστρατεύοντας τους Drake και Lil Wayne σαν feats και τους D. Rich, Diplo και Wonder Arillo στην μουσική παραγωγή, σίγουρα δεν μπορείς να έχεις μέτριο αποτέλεσμα. Πολύ δυνατό από όλες τις απόψεις το «I Do It», με άψογη παρουσία από τους συμμετέχοντες οι οποίοι ανταλλάσσουν ρίμες μεταξύ τους με μεγάλη άνεση και προσφέρουν και μερικές ωραίες ατάκες.

«I just built a cemetery, niggas dying to get in»

Ήξερα τι να περιμένω από τον εν λόγω δίσκο και μπορώ να πω ότι μέχρι τώρα, δεν έχω απογοητευτεί καθόλου!

Αλλά αυτή η στιγμή ήταν αναπόφευκτη νομίζω. Το «Used 2» πρόκειται για ένα tribute στους Hoy Boyz και στον παλιό «bounce» ήχο της Νέας Ορλεάνης. Ο βασικός πρωταγωνιστής, της τότε εποχής και παραγωγός του κομματιού, δεν είναι άλλος από τον μεγάλο Mannie Fresh. Δεν πρόκειται για κακό τραγούδι και ο Chainz κάνει σχετικά καλή δουλειά. Αλλά όταν έχεις έναν παραγωγό σαν τον Mannie περιμένεις πολλά περισσότερα στο μουσικό μέρος. Πολύ μέτριο αποτέλεσμα και ιδιαίτερα όταν έχεις έναν παραγωγό με με τέτοια ιστορία σε αυτό τον ήχο.

Ποιος θα περίμενε να ακούσει την Fergie σε album του 2 Chainz? Κι όμως ο MC εξασφάλισε την συμμετοχή της στο «Netflix»! Η βασική ιδέα γύρω από το track είναι όπως ραππάρει και ο Chainz στο πρώτο verse:

«Let’s make a sex tape and put it on Netflix»

Το tune είναι ένα καθαρό ignorant ratchet banger και τίποτα παραπάνω, αλλά αυτό σε συνδυασμό με την δυνατή παραγωγή και την εναλλαγή στο 3ο verse που θυμίζει EDM Trap κομμάτι δίνουν στο τραγούδι το «flava» που χρειάζεται.

Και φυσικά το spicy closing line του Chainz:

«And I don’t get dropped, bitch I drop the label»

Στη συνέχεια βρίσκουμε το «Extra» στο οποίο συμμετέχει ο καινούργιος Rich Homie Quan! Ο Wonder Arillo παρέχει το μουσικό χαλί για το εν λόγω banger, στο οποίο ο Chainz ραππάρει «Blindfold, bullets, for y’all niggas? I got extra!». Το μόνο που με χαλάει είναι ο τρόπος που ραππάρει ο 2 Chainz τα δύο verses του, πραγματικά εκνευριστικό και χαλάει ένα κατά τ’ άλλα καλό banger.

Ο Drumma Boy είναι γνωστός για τις γεμάτες και δυναμικές παραγωγές του και για την χημεία που έχει με τους καλλιτέχνες που συνεργάζεται. Και αυτό φαίνεται στο «U Da Realest”. Ο Chainz δίνει φόρο τιμής και εξυμνεί τους αληθινούς «trappers” που φύγανε πριν την ώρα τους. Τρομερή παρουσία του Chainz στο πρώτο verse που τα δίνει όλα φωνάζοντας:

«Rest in peace to all my niggas, they died while they was servin’
Rest in peace to all the soldiers, that died in the service»

Μία αναπάντεχη, θα έλεγα, συμμετοχή με βρίσκει στο «Beautiful Pain». Πρόκειται για τον Ma$e, πρώην household name της Bad Boy Records του Diddy, που μαζί με τον Lloyd δίνουν το απαραίτητο feeling για να δέσει το κομμάτι. Όμορφο τραγούδι, στο οποίο ο κεντρικός ράππερ βγάζει μία πιο προσωπική πλευρά του προς τα έξω.

Το επόμενο track μου θυμίζει τις δουλειές του Rick Ross την περίοδο 2007-2009. Τόσο η συμμετοχή του T-Pain στο ρεφρέν, το beat των J.U.S.T.I.C.E. League, αλλά και η θεματολογία, βγάζουν παρόμοιο feeling με τις τότε δουλειές του προαναφερθέντος MC. Όμορφο τραγούδι με πάρα πολύ καλή παρουσία από τον Chainz, ο οποίος βγάζει έναν πιο λυρικό χαρακτήρα απ’ ότι συνήθως. Το κομμάτι αλλάζει κάπου στη μέση, με ένα πολύ ωραίο twist από τον DJ Montay και ο Chainz αραδιάζει μπάρες με το κιλό!

«I say what up, she say what up, what up, you a parrot?
I’m like “Bird ass girl, aren’t you sick of the rhetoric?»

Ο όρος «ratchet» (Θα παραθέσω την σημασία παρακάτω) είναι πλέον συνώνυμο με το hip-hop, σε σημείο που μπορείς να χαρακτηρίσεις κομμάτια ως «ratchet»! Στο «Mainstream Ratchet» ο 2 Chainz έχει μία καλούτσικη παρουσία και πιστεύω πως αν είχε γίνει καλύτερη δουλειά στο παραγωγικό μέρος, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα ακόμη infectious τραγούδι στον κατάλογο του ράππερ. Αλλά η παραγωγή είναι τόσο χαοτική και ασυνάρτητη (Μέχρι και grunge guitar licks παίζουν σε κάποια φάση), που δεν δένει σαν σύνολο και βγάζει ένα πολύ μέτριο και περίεργο αποτέλεσμα.

Το επόμενο tune τιτλοφορείται «Black Unicorn» και στην παραγωγή βρίσκουμε τον in-house producer της εταιρίας του T.I., DJ Toomp, ο οποίος δίνει μία από τις πιο γεμάτες και όμορφες παραγωγές της χρονιάς! Ο 2 Chainz χωρίς να ξεπερνάει τον εαυτό του (Δεν είναι δα και κανένας τρομερός lyricist) καταφέρνει να δώσει μερικούς σκληρούς αλλά και αληθινά conscious στίχους. Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα είναι το τελευταίο 4-στίχο:

«I done seen them rich, I done seen them broke
I done seen it all, watched a pregnant lady smoke
When the baby come out, he gon’ be geeked
You never know, he might come out to feed me»

Ακόμα και με τις περιορισμένες «λυρικές» του ικανότητες καταφέρνει να περάσει, κάποιες εικόνες και μηνύματα τα οποία δυστυχώς δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Το κομμάτι όμως ξεχωρίζει για τις τρομερές συνεργασίες! Αυτή της Chrisette Michele, που δίνει την ωραία της φωνή στο ρεφρέν του τραγουδιού και της ποιήτριας και ερμηνεύτριας  Sunni Patterson, η οποία ανοίγει το μουσικό track με ένα πολύ όμορφο και ποιητικό κουπλέ! Άνετα από τις καλύτερες συμμετοχές της χρονιάς, για εμένα!

Στο περσινό ντεμπούτο του 2 Chainz, το opening track του δίσκου «Yuck!» (συμμετείχε ο Lil Wayne), ήταν και ένα από τα καλύτερα του δίσκου, κυρίως λόγω της τρομερής παραγωγής του StreetRunner αλλά και της χημείας παραγωγού-καλλιτέχνη με τον κεντρικό μας ράππερ. Φέτος έγινε κάτι παρόμοιο, με την διαφορά ότι η συνεργασία τους αποτελεί το κλείσιμο του album, με το «Outroduction». Φέτος σε λίγο πιο soulful ρυθμούς και vibes, ο 2 Chainz κάνει εξίσου καλή δουλειά στην συνεργασία του με τον παραγωγό και καταφέρνουν να δώσουν ένα αξιοπρεπέστατο closing track!

ο 2 Chainz φέτος κινήθηκε σε πιο ήπια επίπεδα με τον δίσκο του και είχε αρκετές εκπλήξεις και πειραματισμούς! Κάποιοι απέδωσαν, κάποιοι άλλοι όχι τόσο. Ο Chainz έχει καλύτερη παρουσία σαν ράππερ και έβγαλε κάποια πιο προσωπικά στοιχεία στον δίσκο! Οι περισσότεροι παραγωγοί έκαναν πολύ καλή δουλειά στην μουσική υπόκρουση του δίσκου, και μερικοί από τους συμμετέχοντες έδωσαν πραγματικά ρέστα και βοήθησαν πολύ έναν κατά τ’ άλλα περιορισμένων δυνατοτήτων ράππερ να ακουστεί καλύτερος. Για να μην πολυλογώ, δεν περίμενα να μου αρέσει όσο το περσινό ντεμπούτο του ιδιόρρυθμο αυτού ΜC, αλλά τελικά έκανα λάθος! Προς Θεού, δεν λέω ότι είναι classic ή κάτι τέτοιο, αλλά όταν μιλάμε για τέτοιου είδους ράππερς, ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα! Δώστε του μία ευκαιρία, δεν νομίζω να απογοητευτείτε!

boats-2-chainz-review-beattown

Βαθμολογία:
vote3

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Fork», «Feds Watching», «Where U Been?», «I Do it, Black Unicorn»

Tracklist:

1. “Fork” (prod. by Mike WiLL Made It and Eardrummers)
2. “36″ (prod. by Crak King)
3. “Feds Watching” (prod. by Pharrell)
4. “Where You Been?” (prod. by Mike WiLL Made It)
5. “I Do It” feat. Drake and Lil Wayne (prod. by D. Rich and Wonder)
6. “Used 2″ (prod. by Mannie Fresh)
7. “Netflix” feat. Fergie (prod. by Honorable C.N.O.T.E.)
8. “Extra” feat. Rich Homie Quan (prod. by Wonder)
9. “U Da Realest” (prod. by Drumma Boy)
10. “Beautiful Pain” feat. Lloyd and Ma$e (prod. by Honorable C.N.O.T.E.)
11. “So We Can Live” feat. T-Pain (prod. by DJ Montay and J.U.S.T.I.C.E. League)
12. “Mainstream Ratchet” (prod. by Lil Korey)
13. “Black Unicorn” feat. Chrisette Michele and SunniPatterson (prod. by DJ Toomp)
14. “Outroduction” (prod. by StreetRunner)

Deluxe Edition
15. “Employee of the Month” (prod. by Diplo and FKi)
16. “Live and Learn (It Will)” feat. Dolla Boy and Pusha-T (prod. by V Don)
17. “Livin” feat. IAMSU! (prod. by League of Starz)

Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαλουκόπουλος 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *