Review: Jay-Z – Magna Carta Holy Grail

Ο άνθρωπος ξέρει να δημιουργεί hype και ανυπομονησία στον καταναλωτή όσο ελάχιστοι στον χώρο. Χωρίς κανένα single, με μία ξαφνική ανακοίνωση και ένα απλό Youtube trailer (με πάνω από 22 εκατομμύρια views) κατάφερε και συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα πάνω του μέσα σ’ ένα βράδυ. Η συνεργασία του Jay-Z με την Samsung είναι ήδη πετυχημένη σαν concept, ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στις retail πωλήσεις τις επόμενες μέρες.

Πέρα από το «απλό» buzz, το «Magna Carta… Holy Grail» είχε φορτωθεί αρκετό βάρος σαν album. Λίγο το γεγονός ότι πρόκειται για κυκλοφορία του Jay-Z, λίγο το μέτριο αποτέλεσμα του «Blueprint 3», ο δίσκος έπρεπε να πετύχει. Το «Watch The Throne» ήταν για πολλούς ένα «Kanye West-project» με καλύτερα raps και όχι ένα αυθεντικό Shawn Carter-LP. Ένα album το οποίο θα έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Jay-Z που θα πρωταγωνιστεί με σωστά beats.

Η δουλειά φάνηκε από αυτό το απλό trailer. Ο 42χρονος ήθελε να μας παρουσιάσει τρία πράγματα: παραγωγές, beatmakers και το δικό του concept. Κοιτώντας ξανά και ξανά το 3λεπτο αυτό βίντεο, παρακολουθείς έναν βομβαρδισμό από κορυφαίους μουσικοσυνθέτες της εποχής μας (Timbaland, Rick Rubin, Pharell κτλ) μαζί με τα τέσσερα-πέντε τρομερά snippets. Και πράγματι, το «Magna Carta Holy Grail» σου δίνει από την αρχή καλή, πολύ καλή Hop-Hop μουσική και τίποτα λιγότερο.

Ξεκινώντας λοιπόν από τις μουσικοσυνθέσεις τα πράγματα μοιάζουν… υπερβολικά καλά. Ο προσανατολισμός του δίσκου είναι βέβαια όσο πιο «safe» γίνεται, δεν υπάρχουν ρίσκα και αυτό μπορεί να δυσανασχετήσει όσους ψάχνονται για ένα δεύτερο «Yeezus». Ο ακροατής έχει να κάνει μ’ ένα «Blueprint 3» το οποίο όμως έχει μία σημαντική διαφορά: έχει σοβαρά beats.

Από την εποχή όπου ο Jay-Z έκανε συμβιβασμούς λόγω καλών σχέσεων και δηλώσεων του στυλ «με παρακάλεσε ο Timbaland να βάλω τέσσερα μπιτάκια και συμπεριέλαβα τελικά (με πολύ ζόρι) δύο», φτάσαμε στο «Magna Carta… Holy Grail» το οποίο τείνει να χαρακτηριστεί ως «Timbo-Album» κοιτώντας τα credits. Ο γνωστός παραγωγός μοιάζει αναζωογονημένος, με εξαιρετικές ιδέες και στιγμές όπου θυμίζουν κυριολεκτικά και χωρίς καμία υπερβολή τον «παλιό καλό Timbaland». Το «Tom Ford» είναι το απόλυτο παράδειγμα γι’ αυτό που λέω, αφού μιλάμε για ένα τρομερό banger που παρακαλάει να γίνει single.

Τα περισσότερα κομμάτια έχουν επιλεχθεί όπως πάντα με συγκεκριμένους λόγους από τον Jay-Z για να ταιριάξουν με τις θεματολογίες του ώστε να καταλάβει ο ακροατής σε τι φάση βρίσκεται ο καλλιτέχνης. Θα μπορούσε να εμβαθύνει σε κάποια σημεία του δίσκου, θα μπορούσε επίσης να αποφύγει κάποια καλλιτεχνική φάουλ που δεν ακούστηκαν καλά (π.χ. το ρεφρέν στο «La Familia»), αλλά τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον σπαστό, έξυπνο λυρισμό του και το flow του είναι εδώ, αν και κάπως διάσπαρτα. Αρκετές ατάκες, μπόλικες αναφορές στην Blue Ivy (η καρδιά του πατέρα βλέπετε) και καρφιά για μερικά πρόσωπα με τα οποία είναι «στραβωμένος».

Το θέμα των συνεργασιών είναι ένα «περίεργο» κεφάλαιο γιατί έχουμε να κάνουμε με δύο άκρα. Από την μία με τους ανθρώπους που ήταν εξαιρετικοί (Frank Ocean) και που βοήθησαν αρκετά στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος (Nas), και από την άλλη feats που δεν έκαναν το μπαμ που έπρεπε (Beyonce) ή που πέρασαν και δεν ακούμπησαν (Rick Ross). Τον Justin Timberlake δεν μπορώ να αποφασίσω που να τον κατατάξω, γιατί ενώ κάνει ένα ωραίο μπάσιμο στο μουσικά ενδιαφέρων album opener («Holy Grail»), λείπει αυτό το «κάτι» που θα με κάνει να το ξεχωρίσω στο μέλλον.

Για να μην μακρηγορούμε, αν είσαστε λάτρεις αυτού του μουσικού είδους, είναι δεδομένος ότι το «Magna Carta Holy Grail» θα σας υπερκαλύψει, εκτός από το στιχουργικό τομέα. Αν πάλι δεν θέλετε να έχετε πολλά πάρε δώσε με την Hip-Hop σκηνή γενικότερα, δεν νομίζω να σας παρουσιάσει κάτι το οποίο θα σας μεταπείσει γιατί στηρίζεται στις γνωστές rap βάσεις. Γιατί η αλήθεια είναι, ότι ο Jay-Z είναι αρκετά νωχελικός σε σχέση με τους κλασικούς του δίσκους.

Jay-Z - Magna Carta Holy Grail - beattown

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: « 

Tracklist:

01. Holy Grail (feat. Justin Timberlake)
02.  
03. Tom 
04. F*ckWithMeYouKnowIGotIt (feat. Rick Ross)
05. Oceans (feat. Frank Ocean)
06. F.U.T.W.
07. Somewhere In 
08. 
09. Heaven
10. 
11. Part II (On the Run) [feat. Beyoncé]
12. Beach Is Better
13. 
14. Jay Z 
15. La Familia
16. Nickels and Dimes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *