Review: R.A. the Rugged Man – Legends Never Die

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει τους πάντες γραμμένους εκεί όπου δεν πιάνει το μελάνι. Και αυτό το μεταφέρει στον ακροατή του και σε οποιονδήποτε συναναστρέφεται μαζί του συνεχώς. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να «νιώσω» το hype γύρω από αυτόν τον underground rapper και κατά περιόδους ανήκα στο κοινό που δεν τον πολύ γουστάρει, ένα κοινό που προφανώς ο Rugged Man θα το έχει επίσης γραμμένο στο ίδιο σημείο.

Το «Legends Never Die» είχε αποκτήσει ένα θρυλικό status «ως το επόμενο album που δεν θα βγει ποτέ”. Ο κόσμος που τον γουστάρει όλα αυτά τα χρόνια περίμενε υπομονετικά την επόμενη ολοκληρωμένη δισκογραφική του κίνηση, αλλά το αυτάκι του 39χρονου δεν φάνηκε να ιδρώνει και πολύ με αυτή την κατάσταση…

Μετά από εννέα χρόνια δεν έχεις σαν ακροατής και πολλές απαιτήσεις και η αλήθεια είναι ότι στο 90% των περιπτώσεων το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν ικανοποιεί, αλλά σε απογοητεύει φοβερά.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, γιατί το δισκάκι είναι πολύ δυνατό. Από άποψη παραγωγών δεν θα βρείτε κάτι που θα σας flashάρει και θα το συμπεριλάβετε στις συζητήσεις  που θα κάνετε με τους hip-hop heads φίλους σας ως το «classic beat», αλλά παρ’ όλα αυτά,  μιλάμε για κάτι παραπάνω από τίμιους ήχους.

Όταν υπάρξει και η απαραίτητη αρμονία με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του R.A. μπορεί να δημιουργηθεί ένα από τα καλύτερα Hip-Hop tracks της χρονιάς («Shoot Me in the Head») με top μουσική σύνθεση, (πολύ) βρίσιμο και ΑΑA λεξιλόγιο και προτάσεις που θα κάνουν τη μάνα του μέσου 15χρονου να κοκκινίσει, εφόσον καταλαβαίνει έστω και λίγα αγγλικά!

Τα παραπάνω βέβαια δεν αποτελούν κάτι καινούργιο για τον fan και τον υποστηρικτή του συγκεκριμένου ανθρώπου, απλά τα αναφέρω σε περίπτωση που διαβάζουν άτομα που δεν γνωρίζουν τι παίζει. Ο R.A. the Rugged Man καταφέρνει και υποστηρίζει όλες αυτές τις προκλήσεις (που αντικειμενικά μπορούν να κουράσουν με τα χιλιοειπωμένα κλισέ «fuck the radio, tv και μπλα μπλα») με την υψηλού επιπέδου τεχνική του. Οι ρίμες εκσφενδονίζονται σαν λεπίδες, το flow «πατάει» όμορφα σε οποιοδήποτε beat και γενικότερα ένιωσα καλά που άκουσα έναν βετεράνο πλέον rapper σε τόσο καλή κατάσταση.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα είχα πήξει να ακούω διάφορους «ex-players». Το «Legends Never Die» καταφέρνει να πλαισιώσει τον MC με παραγωγές που βγάζουν απέραντο hip-h0p feeling λόγω των ονομάτων που συνεργάστηκαν μαζί του (Buckwild, ApathyMarco Polo, Masta Ace) και οι producers έδειξαν σε αρκετά σημεία μία όμορφη επιλογή για μπόλικα Dj-στοιχεία.

Κάποια λίγα αρνητικά στοιχεία υπήρξαν, όπως π.χ. κάποιες μεταβιβάσεις από κομμάτι σε κομμάτι που δεν μου κόλλησαν καλά ή κάποια feats που δεν με τρέλαναν (Eamon, Paz). Θα’ θελα το συναισθηματικό «Legends Never Die» να μην έρχεται στα καπάκια μετά το «Shoot Me in the Head» ή το «Definition of Rap Flow» να μην ακολουθείται από πολύ δυνατό (αλλά και πολύ βαρύ για εκείνο το σημείο) «Learn The Truth» με τον Kweli.

Λεπτομέρειες, θα μου πείτε αρκετοί, γιατί σαν CD, το «Legends Never Die» ικανοποιεί σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο τους δικούς του followers, αλλά και όποιον θέλει να ακούσει σωστή και καλή rap μουσική. Μ’ όλα τα στοιχεία που λατρεύει ένας ακροατής αυτού του genre, αλλά και μ’ όλα τα στοιχεία που περιμένεις πάνω κάτω να ακούσεις από ένα σοβαρό LP – μ’ ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους υπόλοιπους αγοραστές.

R.A. The Rugged Man Ft Tech N9ne & Krizz Kaliko – Holla-Loo-Yuh - beattown

Βαθμολογία:
vote4

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Definition of a Rap Flow», «Learn Truth», «Media Midgets», «Shoot Me in the Head», «Luv to Fuk»

Tracklist:

01. Still Diggin Wit Buck (Legends Intro)
02. The People’s Champ
03. Definition of a Rap Flow (Albee 3000) [feat. Amalie Bruun]
04. Learn Truth (feat. Talib Kweli)
05. Bang Boogie
06. Tom Thum
07. Holla-Loo-Yuh (feat. Tech N9ne & Krizz Kaliko)
08. Media Midgets
09. Shoot Me in the Head
10. Legends Never Die (Daddy’s Halo)
11. The Dangerous Three (feat. Brother Ali & Masta Ace)
12. Luv to Fuk (feat. Eamon)
13. Underground Hitz (feat. Hopsin)
14. Laugh, Clown, Laugh
15. Sam Peckinpah (feat. Vinnie Paz & Sadat X)
16. Shuko Outro
17. Still Get Through the Day (feat. Eamon)
18. Make You Famous (feat. Block McCloud) [Bonus Track]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *