Review: LL Cool J – Authentic

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα τα γνωστά κλισέ για να περιγράψεις το όνομα LL Cool J, αλλά και πάλι δεν θα καταφέρεις να μεταφέρεις το «”θρυλικό» του status στον συνομιλητή σου! Ειδικά για την Hip-Hop σκηνή, ο τύπος θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως «ιερό τοτέμ» με αυτά που έχει προσφέρει από το 1987 και έπειτα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν θα σε «καταλάβουν» αρκετοί όταν θα σε ακούνε να τους μιλάς για τον LL, ιδιαίτερα οι πιτσιρικάδες και οι μη-Αμερικανοί, είναι το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει σταματήσει να δίνει καλό ηχητικό υλικό καμιά δεκαετία τώρα. Και αν σε κάποιους άρεσε το «Exit 13», μπορούμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι ήταν ένα album που δεν άξιζε να βρει μία θέση στο Top 20 των (Hip-Hop) δίσκων εκείνης της χρονιάς.

Και όταν δεν έχεις κυκλοφορίες που συζητήθηκαν από κριτικούς και οι πωλήσεις έχουν πέσει αισθητά, τι ακολουθεί? Το χαμηλό airplay, τα διεθνή (ευρωπαϊκά) media απομακρύνονται από εσένα και γενικά σε συζητάνε λιγότερο. Σίγουρα δεν θα φτάσει ποτέ στο σημείο να τον θυμόμαστε ως έναν παντελώς ξεχασμένο καλλιτέχνη, αλλά η κατάσταση είναι κάπως οριακή. Τελευταία φορά που τον είδα σε σοβαρές θέσεις στα single charts, ήταν το 2006 (!) και από τότε προσπαθεί να πουλάει δίσκους βασιζόμενος στο βάρος του ονόματός του.

Το οποίο δεν πρόκειται να το νιώσεις σε καμία περίπτωση σε αυτόν τον δίσκο! Αρκετά πράγματα με είχαν κάνει να πιστέψω ότι θα είναι τουλάχιστον ένα τίμιο, σωστό CD. Ο απλός του τίτλος, το γκριζαρισμένο και ακόμη πιο απλό εξώφυλλο, το εξαιρετικό singlάκι με τον Joe – όλα αυτά με είχαν ψήσει για το «Authentic»

Μετά άρχισαν τα όργανα, με την περίεργη απουσία του θετικού «Ratchet» από την βασική tracklist, η αφαίρεση του «Take It» από την απλή-κανονική έκδοση του album και η κυκλοφορία του μετριότατου single «We Came To Party» με Fatman Scoop και Snoop Dogg.

Η πραγματική απογοήτευση ήρθε όταν πρωτοάκουσα το νέο αυτό project από την αρχή ως το τέλος. Καμία παραγωγή δεν με εξίταρε, τα περισσότερα τραγούδια δανειζόντουσαν στοιχεία από διάφορες εποχές του LL Cool J και καμία συμμετοχή δεν μπόρεσε να κάνει την διαφορά. Και το τελευταίο αποτελεί ένα χαμένο στοίχημα για τον δίσκο, γιατί υπήρχε ένας πλουραλισμός στα ονόματα που στελέχωσαν το guest list.

Δεν περίμενα κάτι το τρομερό από rookies όπως η Mickey Shiloh, αλλά από Bootsy Collins, Eddie Van Halen(!), Travis Barker, Charlie WilsonSeal κ.α. ήθελα το κάτι παραπάνω! Αντιθέτως, άκουσα κομμάτια όπως τα «Give Me Love»και «Bartender Please», δύο τραγούδια που περιγράφουν δύο διαφορετικά στοιχεία του βετεράνου rapper και τα οποία δεν ξέρω αν θα «βγάλουν” τον μήνα στο κινητό μου.

Και όσο προχωράς με την ακρόαση, τόσο πιο πολύ νιώθεις πως λίγο-πολύ, ό,τι ακούς εδώ μέσα, το’ χεις ξανακούσει στο παρελθόν (από τον ίδιο καλλιτέχνη) σε καλύτερη, ή -στην χειρότερη-  σε ισάξια μορφή. Σίγουρα τα «Live For You», «New Love» και «Not Leaving You Tonight» είναι καλά τραγούδια, σωστά δομημένα αλλά… ως εκεί.

Οι πιστοί fans του LL Cool J θα γουστάρουν στην αρχή το «Bath Salt» και είμαι σίγουρος ότι θα φαντασιώνονται τον 45χρονο με το μικρόφωνο στο χέρι να δίνει «πόνο» στο στούντιο. Και πραγματικά, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω ότι το «Authentic» στήθηκε με πολύ μεράκι και όρεξη. Η «απαραίτητη» φρεσκάδα δεν υπάρχει όμως και γι’ άλλη μία φορά επιλέχθηκαν ανακυκλωμένες ιδέες οι οποίες δεν μπορούν να υπερκεράσουν άλλες hip-hop κυκλοφορίες από πολύ πιο νέους rappers, αλλά και με αισθητά λιγότερη ποιότητα και εμπειρία, όπως στην περίπτωση του «Dream & Nightmares».

Και ακριβώς αυτό το πράγμα είναι το πρόβλημα που συναντάω, όχι μόνο με τον 130 δίσκο του κυρίου Smith, αλλά και με τον ίδιο τον LL τα τελευταία χρόνια! Έχω φτάσει στο σημείο να συγκρίνω τον 45χρονο MC και τις δουλειές του, με παλικάρια όπως τον Meek Mill, τον rookie του ενός album, επειδή και οι δύο τους με απογοήτευσαν όταν έφτασε η ώρα του release.

ll-cool-j-authentic-beattown

Βαθμολογία:
vote2,5

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Bath Salt», «Not Leaving You Tonight», «New Love», «Live For You»

Tracklist:

1. Bath Salt
2. Not Leaving You Tonight (feat. Fitz and the Tantrums & Eddie Van Halen)
3. New Love (feat. Charlie Wilson)
4. We Came to Party (feat. Snoop Dogg & Fatman Scoop)
5. Give Me Love (feat. Seal)
6. Something About You (Love the World) [feat. Charlie Wilson, Melody Thornton & Earth, Wind & Fire]
7. Bartender Please (feat. Snoop Dogg, Bootsy Collins & Travis Barker)
8. Whaddup (feat. Chuck D, Travis Barker, Tom Morello & DJ Z-Trip)
9. Between the Sheetz (feat. Mickey Shiloh)
10. Closer (feat. Monica)
11. Live For You (feat. Brad Paisley)
12. We’re the Greatest (feat. Eddie Van Halen & Travis Barker)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *