Review: Tyga – Hotel California

Ο Tyga έζησε τα καλύτερα rap χρόνια της καριέρας του. Πολλά feats, αρκετά hits σε γνωστά charts και σιγά σιγά τοποθετήθηκε στα πιο hot ονόματα της mainstream urban σκηνής. Και όλα αυτά χωρίς να είναι ένας MC της πρώτης γραμμής ή με ιδιαίτερες στιχουργικές δυνατότητες.

Σωστές επιλογές στα singles, καλό promo από την Young Money/Cash Money και αρκετό grinding με πολλά video clips και τίμια Mixtapes – όλα τα παραπάνω λειτούργησαν ευεργετικά για τον Tyga. Όχι όμως και για τις πωλήσεις του προηγούμενου δίσκου του (link).

Το «Careless World: Rise of the Last King» ήταν μέτριο, όπως και τα νούμερα που έκανε γενικότερα. Με το «Hotel California» καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει το βάρος ενός πιο ολοκληρωμένου rapper ο οποίος δεν στηρίζεται μονάχα σε διάφορα singles της εποχής. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτό το album αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο και ότι δεν είναι φτιαγμένος για το κάτι παραπάνω.

Το πρώτο μισό του δίσκου φιλοξενεί τα γνωστά τραγούδια που είχαμε ακούσει τις περασμένες εβδομάδες και κομμάτια που συμβαδίζουν χέρι-χέρι στον δημιουργικό τομέα. Το «Dope» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία άτυπη συνέχεια του «Faded» και τα «500 Degrees», «Get Loose» και «Hit Em Up» προσπαθούν να οχυρώσουν το συγκεκριμένο vibe. Αν εξαιρέσει κανείς την συνεργασία με τον Wayne, τα υπόλοιπα δεν καταφέρνουν να κρατήσουν το βάρος ενός επίσημου LP και δεν θα’ ταν υπερβολή να αναφερθεί κανείς σε εκείνα ως «Mixtape-tracks». Επίσης, η παραγωγή του Dj Mustard στο «Hit Em Up» είναι απίστευτα απλή και πεζή για να μπορέσει να φιλοξενήσει ένα featuring του 2Pac (πόσο μάλλον όταν γίνεται και «ζωντανή» εναλλαγή στα raps με τον Tyga). Το κράξιμο που θα πέσει γι’ αυτή την προσπάθεια είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο!

To δεύτερο (και πιο ήρεμο) μισό του «Hotel California» είναι πιο ισορροπημένο και έχει και καλύτερες παραγωγές. Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν να στηρίξουν τον 23χρονο στο πιο «αργό» τέμπο του album, λειτούργησαν και βοήθησαν σχεδόν όλα τα κομμάτια – αλλά πιο πολύ απ’ όλους τον ίδιο τον rapper.

Σε ακριβώς αυτό το χρονικό σημείο είναι που νιώθει κανείς την λυρική αδυναμία του συγκεκριμένου ονόματος. Ο Tyga δεν καταφέρνει να σε πείσει ότι είναι ένας «πολύ καλός» rapper και ειδικά σε τραγούδια σαν το «It Neva Rains» το νιώθεις συνέχεια. Και με το που θα εμφανιστεί ένας πιο έμπειρος MC (στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Game), σαν (hip-hop) ακροατής ξυπνάς! Όχι ότι κάνουν κάτι φοβερό όλες συνεργασίες, αλλά οι περισσότεροι «τον έχουν».

Δεν είναι κακός ή τραγικός στο rapάρισμα, αλλά το περιεχόμενο των στίχων του είναι αδιάφορο. Έχει το δικό του στυλάκι, πιάνει αρκετές φορές καλό flow, όλα αυτά όμως μπορεί να ξεχαστούν πολύ γρήγορα, όπως στην περίπτωση 2Chainz, που φωνάζει στο «Hijack» ένα «If you believe in having sex say me too (ΜΕ ΤΟΟ)», σαν ακροατής γελάς και ήδη έχεις ξεχάσει κατά κάποιον τρόπο τον οικοδεσπότη.

Και αυτό το συναίσθημα είναι πολύ έντονο, ειδικά στα πιο προσεγμένα και ήρεμα τραγούδια χωρίς επαναλαμβανόμενα hooks («I’m faded faded faded/
My nigga I’m faded faded faded»). Είναι η στιγμή όπου πρέπει να πάρει ένα τίμιο έως καλό beat και να προσπαθήσει να το κάνει να φαίνεται καλύτερο. Αυτό το πράγμα απουσιάζει και γι΄αυτό τον λόγο το «Hotel California» θα «κονταίνει» και λίγο σαν tracklist με κάθε νέα ακρόαση.

Είναι πάντως πολύ θετικό το γεγονός ότι η συνολική διάρκεια του CD έπεσε στα ανθρώπινα 56 λεπτά και δεν ακολούθησε το (τραγικό) περσινό μοτίβο των 21 (!) μουσικών κομματιών. Οι fans του Tyga και της «φάσης» που εκπροσωπεί γενικότερα, θα το βρουν ενδιαφέρον, και θα περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Οι υπόλοιποι θα σκέφτονται πώς θα’ ταν άραγε tracks τύπου «Enemies» και «Drive Fast, Live Young» («γκουχ γκουχ The Weeknd γκουχ γκουχ»)  μ’ έναν ολοκληρωμένο rapper.

Υ.Γ.1: Το «Switch Lanes» δεν χωρούσε ρε Tyga στην κανονική έκδοση? Ήμαρτον..

Υ.Γ.2: Αρνούμαι να βάλω το άλλο εξώφυλλο στο άρθρο. Σε περίπτωση που δεν το έχετε δει: http://beat-town.com/tyga-hotel-california-cover2-beattown.jpg

TYGA - hotelcalifornia - beattown

Βαθμολογία:
vote2,5

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «500 Degrees», «It Neva Rains», «Hijack», «Enemies», «Drive Fast, Live Young»

Tracklist:

1 500 Degrees (feat. Lil Wayne)
2 Dope (feat. Rick Ross)
3 Get Loose
4 Diss Song
5 Hit’em Up (feat. Jadakiss)
6 Molly (feat. Cedric Gervais, Wiz Khalifa & Mally Mall)
7 For the Road (feat. Chris Brown)
8 Show You (feat. Future)
9 It Neva Rains (feat. Game)
10 M.O.E. (feat. Wiz Khalifa)
11 Hijack (feat. 2 Chainz)
12 Get Rich
13 Enemies
14 Drive Fast, Live Young
15 Palm Trees

Deluxe Edition:
16 Dad’s Letter
17 Don’t Hate tha Playa
18 Switch Lanes (feat. Game)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *