Review: The Game – Jesus Piece

Ο Game βρίσκεται εδώ και χρόνια σε ελεύθερη πτώση. Μετά το εξαιρετικό «The Documentary», το πολύ καλό (και αγαπημένο του) «Doctors Advocate» και το ισχυρό «LAX» του 2008, απογοήτευσε αρκετό κόσμο με το κουραστικό «R.E.D. album». Ένα CD με υπερβολικό playtime, πολλά fillers και μερικές θετικές προσπάθειες που ξεχάστηκαν γρήγορα σε βάθος χρόνου (με εξαίρεση το «The City», άντε και βαριά βαριά το «Pot of Gold»)

Το «Jesus Piece» ανακοινώθηκε πολύ γρήγορα και έφτιαξε ένα buzz πολύ καλύτερο απ’ ότι περίμενα. Η σειρά «Sunday Service» μας επιφύλασσε πολλά υποσχόμενα tracks («Holy Water») και παρ’ ότι μας παρουσιάστηκε ένα κωμικοτραγικό εξώφυλλο, πίστεψα ότι ενδεχομένως να έχουν μπει οι σωστές βάσεις σε αυτό το album. Και πράγματι, ο Game κρατούσε στα χέρια του αν μη τι άλλο αξιόλογο υλικό.

Αν το πάρω καθαρά παραγωγικά το όλο θέμα, με εξαίρεση τα «I Remember» και «Church» που χαροπαλεύουν με τα σάπια hooks τους, σχεδόν όλα τα beats ήταν αρκετά καλά. Υπάρχουν αρκετές ενορχηστρώσεις που φτιάχνουν μία ατμόσφαιρα που άλλες φορές με ικανοποίησε («Pray», «Jesus Piece») και άλλες φορές με κυρίευσε («See No Evil», «Can’t Get Right»). Ναι, δεν υπάρχει το gangsta vibe που κατά κοινή ομολογία του ταιριάζει περισσότερο, αλλά μετά από επτά χρόνια καριέρας θεωρώ ολόσωστη μία ηχητική αλλαγή. Άλλωστε, ένας rapper του βεληνεκούς του Game θα μπορεί λογικά να μετατρέψει πέντε-δέκα ποιοτικά beats σε κάτι καλό και δημιουργικό, ακόμα και αν βρίσκεται έξω από τα νερά του, σωστά? Σωστά???

Ο 33χρονος κατάφερε να θάψει αυτόν τον δίσκο μόνο και μόνο με την απόδοση του. Δεν μιλάω για το περιεχόμενο των στίχων του οι οποίοι όντως καταφέρνουν που και που να βγάλουν μία deep αίσθηση. Το concept του «Jesus Piece» στηρίζεται στιχουργικά ως έναν βαθμό πετυχημένα και σίγουρα είναι πιο σοβαρό (ενδιαφέρον) από την περσινή του δουλειά. Αν σας αρέσει και το «name dropping» γενικότερα, θα νιώσετε ότι είσαστε σ’ ένα αν μη τι άλλο φιλικό περιβάλλον.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην rap perfomance του η οποία είναι … τ-ρ-α-γ-ι-κ-ή! Είχα διαβάσει ότι επρόκειτο να παρουσιάσει έναν Game που είναι ικανός (?) να rapάρει σ’ όλους τους γνωστούς τρόπους. Και πράγματι, δεν είχα καταλάβει μέχρι αυτή την στιγμή τι εννοούσε μ’ εκείνη την δήλωση, αν και κάτι είχε πάρει το αυτί μου για το Kanye West-like στυλάκι που λάνσαρε σε μερικά από τα νέα του tracks.

Στο «Jesus Piece» όμως αντιγράφει (άσχημα) σχεδόν όλη την «φάση» (και ιδιαίτερα τον West). Στην κομματάρα «Ali Bomaye» (πάλι ο Rick Ross στο καλύτερο beat ενός album) κάνει ένα τελείωμα αλά Meek Mill σε αρκετά lines και στο «Pray» προσπαθεί να μοιάσει στον J.Cole. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό το πράγμα δημιουργεί μία αίσθηση ότι σχεδόν όλοι οι rappers που εμφανίστηκαν τον πάτησαν στα δικά του κομμάτια.

Και πράγματι, αυτό έγινε. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να προσαρμοστείς τεχνικά σ’ έναν άλλο rapper για να ακολουθήσεις τα μουσικά του vibes. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία της Hip-Hop μουσικής, τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν πέντε-έξι διαφορετικοί Games και ο καλύτερος είναι ο παλιός που εμφανίζεται αποσπασματικά («Freedom»). Βασικά, όχι ο παλιός, απλά αυτός που rapάρει σαν άνθρωπος.

Αυτό που σώνει το «Jesus Piece», όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι η παρουσία και η απόδοση αμέτρητων feats – μέχρι και ο 2Chainz ακούγεται εντυπωσιακός με ανακυκλωμένα lines (link)! Ο Game παρουσίασε την ίσως πιο πλούσια σε συνεργασίες λίστα των τελευταίων ετών και σε συνδυασμό με την καλή δουλειά που έγινε σε αρκετές παραγωγές, σαν album μοιάζει σταθερό και με αρκετά highlights. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι το μεγαλύτερο (αρνητικό) highlight του CD είναι ο ίδιος ο Game o οποίος στηρίχθηκε σ’ ένα concept χωρίς λογική, χάνοντας μία σημαντική ευκαιρία για να αναγεννηθεί δισκογραφικά.

Υ.Γ.: «Jesus Piece» album χωρίς το «Holy Water»? Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα…

The Game – Jesus Piece - beattown

Βαθμολογία:

Best Buy Edition:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Ali Bomaye», «Jesus Piece»,  «Name Me King», «See No Evil», «Can’t Get Right», «Holy Water»

Tracklist:

01. Scared Now (feat. Meek Mill)
02. Ali Bomaye (feat. 2 Chainz & Rick Ross)
03. Jesus Piece (feat. Kanye West & Common)
04. Pray (feat. J Cole & JMSN)
05. Church (feat. King Chip & Trey Songz)
06. All That (Lady) [feat. Lil Wayne, Big Sean, Fabolous & Jeremih]
07. Heaven’s Arms
08. Name Me King (feat. Pusha T)
09. See No Evil (feat. Kendrick Lamar & Tank)
10. Can’t Get Right (feat. K. Roosevelt)
11. Hallelujah (feat. Jamie Foxx)
12. Freedom (feat. Elijah Blake)
13. Celebration (feat. Chris Brown, Tyga, Wiz Khalifa & Lil Wayne)

Deluxe Edition:

14. I Remember (feat. Young Jeezy & Future)
15. Blood Diamonds

iTunes Store Edition:

16. Dead People

Best Buy Edition:

16. Blood of Christ
17. Holy Water

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *