Review: Rihanna – Unapologetic

Όση τύχη έχει αυτή η κοπέλα στα singles, τόση “ατυχία” φαίνεται να έχει στην κυκλοφορία δίσκων. Η Rihanna δεν έχει καταφέρει ποτέ της να αρπάξει την πρώτη θέση των Billboard με κάποιο από τα album της (!!) παρ’ όλο που όλες οι ολοκληρωμένες δουλειές της (πλην του πρώτου «Music Of The Sun») έχουν στεφθεί πλατινένια ως releases. Το «Unapologetic» ήρθε πολύ γρήγορα, σε βαθμό που σε κάνει να σκέφτεσαι μήπως έχει βάλει κάποιο στοίχημα η νεαρή τραγουδίστρια με τον εαυτό της, το οποίο της επιβάλει να βγάζει κάθε χρόνο και από έναν δίσκο.

Αυτή η βιασύνη μπορεί να την έχει βοηθήσει στα “οικονομικά” της, αλλά σίγουρα δεν συνεισφέρει στην ποιότητα των album της. Τα έχουμε πει πολλές φορές απ’ αυτό το site για παλαιότερες δουλειές της Rihanna: σχεδόν όλες έχουν σημαντικό πρόβλημα ως μουσικά σύνολα. Συνήθως αποτελούνται από τα τέσσερα-πέντε μεγάλα hits τα οποία πλαισιώνονται με δύο ακόμα συμπαθητικά tracks και το υπόλοιπο υλικό είναι αρκετά αδύναμο.

Το “Unapologetic» κλείνει στα 55 λεπτά και σε αφήνει μ’ ένα από τα πιο σωστά κομμάτια hit singles που έχει κυκλοφορήσει ποτέ της η RiRi («Diamonds») και δύο ακόμη πολύ καλά δομημένα tracks. Το “Lost In Paradise» βγάζει ένα εξαιρετικό close up feeling ως επίσημος επίλογος του δίσκου και το «What Now» μετατρέπει όλα γνωστά κλισέ της Pop μπαλάντας εν έτει 2012 (πιάνο, κορόνες και σολάρισμα κιθάρας) σε ένα αξιοσέβαστο tune. Στα ίδια πλαίσια θα μπορούσε να κινηθεί και το «Love Without Tragedy / Mother Mary», αλλά τα σχεδόν 7 λεπτά διάρκειας κουράζουν το όλο θέμα αρκετά.

Ο δίσκος φαίνεται να έχει δομηθεί σε δύο βασικά σημεία τα οποία διαχωρίζονται από μία ξεπέτα του David Guetta («Right Now»). Τα πρώτα πέντε τραγούδια κουβαλάνε μαζί τους ένα σχεδόν απόλυτο RnB ύφος με τους Future (τίμιος) και Eminem (αρκετά μέτριος) να δίνουν τα αναπόσπαστα rap features. Η επιρροή του περσινού «Birthday Cake» είναι εμφανέστατη σε κάποια σημεία όπως π.χ. στο opener «Fresh Off The Runaway» που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «Birthday Cake Part 2».

To δεύτερο μέρος έχει πάμπολλες μπαλάντες ή αν θέλετε καλύτερα, ήρεμες παραγωγές οι οποίες από την μία δένουν ικανοποιητικά μεταξύ τους, από την άλλη πρόκειται για ήδη γνωστές πατέντες που ξεχνιούνται πάρα πολύ εύκολα με το πέρασμα του χρόνου. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο τραγούδι που δεν θα μπορούσα να ακούσω ολόκληρο για περισσότερες φορές, αλλά δεν υπάρχουν και πολλά που θα με ωθήσουν να τα συγκρατήσω στο μυαλό μου και στις αγαπημένες μου tracklists σε μερικές εβδομάδες από σήμερα.

Αν είμουν μάλιστα άνθρωπος που επηρεάζεται από προσωπικές ιστορίες και γεγονότα, παίζει να βαθμολογούσα ακόμα χειρότερα το «Unapologetic» μόνο και μόνο από την παρουσία του «Nobodies Business» με τον Chris Brown σε συνδυασμό με το υπόλοιπο λυρικό περιεχόμενο. Το όλο σκηνικό δένει πολύ “όμορφα” στο μυαλό μου όταν σκέφτομαι ότι ο συγκεκριμένος την είχε σαπίσει στο ξύλο στο παρελθόν. Η προσωπική ζωή και τα γεγονότα του καλλιτέχνη παίζουν ρόλο σ’ έναν δίσκο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ζωή της ερμηνεύτριας ο οποία προσπαθεί να κρατήσει τον ακροατή κοντά σε αυτά τα γεγονότα σε σχεδόν ολόκληρο το CD.

Αλλά από την στιγμή που μιλάμε για έναν Pop-RnB δίσκο είπα να αρκεστώ στο ηχητικό σύνολο το οποίο γι’ άλλη μια φορά δεν προσφέρει κάτι το τρομερό. Σίγουρα προσπάθησε να εμπλουτίσει λίγο το όλο concept με διάφορα sounds (βλέπε το reggea-like «No Love Allowed»), αυτό δεν μετέτρεψε όμως τα κομμάτια σε κάτι καλύτερο ή ανώτερο συγκριτικά με τους προηγούμενους δίσκους της. Σαν σύνολο μπορεί να είναι λιγουλάκι πιο προσεγμένο, αλλά είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το «Rated R» παρουσιάζεται ένα Rihanna – album με τόσο λίγα mass hits.

 

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Diamonds», «What Now», «Lost in Paradise», «Diamonds (Dave Aude 100 Extended)»

Tracklist:

1.”Phresh Out the Runway”
2.”Diamonds”
3.”Numb” (featuring Eminem)
4.”Pour It Up”
5.”Loveeeeeee Song” (featuring Future)
6.”Jump”
7.”Right Now” (featuring David Guetta)
8.”What Now”
9.”Stay” (featuring Mikky Ekko)
10.”Nobodies Business” (featuring Chris Brown)
11.”Love Without Tragedy / Mother Mary”
12.”Get It Over With”
13.”No Love Allowed”
14.”Lost in Paradise”

Deluxe Edition:

15. Half Of Me
16. Diamonds (Dave Aude 100 Extended)
17. Diamonds (Gregor Salto Downtempo Remix)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *