Review: Ryan Leslie – Les Is More

Εάν δεν παρακολουθείς την επικαιρότητα από κοντά, παίζει να έχεις χάσει αρκετά επεισόδια σε ότι αφορά την κατάσταση του Ryan Leslie. Ο Mr «One man army» επιστρέφει με νέο ολοκληρωμένο δίσκο και με μεγάλες αλλαγές. Μία απ’ αυτές είναι η στροφή του προς το rapping, μία διαφοροποίηση που φέρνει μαζί της ένα έξτρα ενδιαφέρον και ένα ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την μεγάλη καριέρα την έκανε ως τραγουδιστής, κάτι που φαίνεται να το γνωρίζουν μέχρι και τα δισκοπωλεία, αφού το «Les Is More» βρίσκεται αυτές τις μέρες κυρίως στα ράφια της… RnB/Soul!

Η δεύτερη αλλαγή είναι το status του το δισκογραφικό. Ο ιδιαίτερα ταλαντούχος καλλιτέχνης-παραγωγός, έκανε το μεγάλο βήμα να κυκλοφορήσει τον τρίτο του προσωπικό δίσκο ανεξάρτητα και χωρίς τους περιορισμούς της Universal. Ο Ryan Leslie είχε πει επανειλημμένα ότι οι υπεύθυνοι θέλανε να κάνει αρκετά πράγματα ώστε να επαναληφθεί η μεγάλη επιτυχία του «Transition», πράγματα που ο ίδιος του δεν ήθελε να τα κάνει.

Αυτή η ανεξαρτησία του έκανε σίγουρα καλό στον ήχο του αλλά και στο «Εγώ» του και αυτό φαίνεται ήδη από το θετικό opener «Glory». Δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο βγάζει παράπονά του («They never really understood what I was trying to do»), είναι και η αυτοπεποίθηση που έχει στις δυνατότητες του παρ’ όλο που δεν έκανε ποτέ το μεγάλο μπαμ: «Never had a top ten but you still respect my art». Αυτή η φράση είναι φράση κλειδί για την συνέχεια του album.

Ο 35χρονος δεν πολυνοιάζεται που δεν μπόρεσε να πουλήσει περισσότερα εκατομμύρια CD και δεν φαίνεται νοιάζεται να το κάνει τώρα. Διάλεξε τον δύσκολο δρόμο του rapping γιατί πολύ απλά είχε όρεξη να το κάνει. Το γεγονός ότι είναι ένας εξαιρετικός mainstream producer του δίνει την απαραίτητη βάση να ακολουθήσει την όποια ιδέα έχει στο μυαλό του, χωρίς να σημαίνει αυτό απαραίτητα ότι είναι και καλή.

Το «Les Is More» πείθει τον ακροατή κυρίως με την μουσική του. Τα beatάκια των «Swiss Francs» και «The Black Flag» είναι A-Class παραγωγές για ανερχόμενους rappers που ψάχνονται για ένα καλό urban hit και αν εξαιρέσω δυο-τρεις προβλέψιμες προσπάθειες («Lovers & Mountains», «Good Girl») δεν έχω να κριτικάρω κάτι στο παραγωγικό σκέλος του CD. Φιλική Hip-Hop meets RnB μουσική χωρίς να κουράζει.

Αντιπροσωπεύει τον Ryan Leslie πλήρως και προωθούν έναν ραδιοφωνικό ήχο που είναι αρκετά πιο ποιοτικός απ’ αυτά που ακούμε τελευταία στα charts. Το πρόβλημα είναι το μέτριο περιεχόμενο των lyrics του και το γεγονός ότι για την ώρα ακούγεται απλά “τίμιος” στο rapάρισμα. Αυτό κάνει μπαμ στις πολύ καλοδουλεμένες προσπάθειες των «Dress You to Undress You» και «Ups & Downs», τα οποία φέρνουν πολύ κοντά το παλιό του προφίλ με το καινούργιο.

Και σίγουρα, ο τραγουδιστής Leslie υπερτερεί της φετινής έκδοσης. Δεν έχει ακόμα την τεχνική να ανεβάσει σημεία που μοιάζουν λίγο πιο μέτρια στα οποία ο έμπειρος Hip-Hop ακροατής περιμένει μία-δυο ατάκες. Είναι η στιγμή που θα προσέξει τους στίχους και θα ακούσει τις αδυναμίες. Η θεματολογία σε συνδυασμό με το φρέσκο ξεκίνημα του τραγουδοποιού σε αυτόν τον τομέα δεν μοιάζουν ακόμα αρκετές για να υποστηρίξουν το ώριμο παραγωγικό του επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές, μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα το «Les Is More», παρ’ όλο που υπήρχαν μερικά σημεία αστάθειας. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι από τους πιο underrated τύπους στο mainstream business και σίγουρα αφήνει πολλές υποσχέσεις με την ανεξάρτητη πλέον πορεία του. Έχω μέσα μου την βεβαιότητα ότι με τον κανονικό performer Ryan Leslie και τρεις-τέσσερις προσθήκες από καλά rap feats (βλέπε Fabolous στο remix του «Beautiful Lie»), θα είχαμε ένα από τα πιο σοβαρά και ουσιαστικά urban releases της χρονιάς.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Glory», «Dress You to Undress You», «Swiss Francs», «Ups & Downs», «The Black Flag»

Tracklist:

 1. Glory
2. Beautiful Lie
3. Good Girl
4. 5 Minute Freshen Up
5. Dress You to Undress You
6. Maybachs & Diamonds
7. Swiss Francs
8. Ups & Downs (Prelude)
9. Ups & Downs
10. Ready or Not
11. Lovers & Mountains
12. The Black Flag
13. Joan of Arc
14. Beautiful Lie (Remix) feat. Fabolous

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *