Review: Calvin Harris – 18 Months

Ο αγαπημένος παραγωγός του αγαπημένου παραγωγού σας αποφάσισε να κυκλοφορήσει επιτέλους μία νέα ολοκληρωμένη προσπάθεια. Χρειάστηκαν πάνω από τρία χρόνια για να κρατήσουμε στα χέρια μας ένα CD από τον Calvin Harris και σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφερε να γιγαντωθεί ο Σκοτσέζος beatmaker (και όχι μόνο) σ’ έναν καλλιτέχνη που βλέπει πλέον παντού το όνομά του.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο καθυστέρησε ένα official album release, γιατί πλέον μιλάμε για εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Οι συνεργασίες με Izza Kizza και Dizzee Rascal “έγιναν» feats με Rihanna και Ne-Yo, και η καλή πορεία στα charts της Αγγλίας μετατράπηκε πλέον σε κυριολεκτικά παγκόσμιες επιτυχίες και πωλήσεις. Το «18 Months» έρχεται με πάρα πολλά highlights και φανταχτερά Dance/House κομμάτια τα οποία μοιάζουν σαν μία επίδειξη των δυνατοτήτων του Calvin Harris.

Πρόκειται για έναν δίσκο που αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα των μοντέρνων charts και σε “βομβαρδίζει” με αλλεπάλληλα hit singles. Από το τεράστιο «We Found Love» και το πολυακουσμένο «Let’s Go» μέχρι τα πιο βαριά «Awooga» και «Iron», ο ακροατής δέχεται διαφορετικούς ηλεκτρονικούς ήχους στα ακουστικά του οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα της House μουσικής εν έτει 2012.

Το πολύ πιο Pop-Dance ύφος του 2009 έχει περάσει ανεπιστρεπτί και κάνει κάποιες κλεφτές εμφανίσεις όταν ξεκινάει να τραγουδάει ο ίδιος ο Harris σε δημιουργίες τύπου «Feels So Close». Είναι μεγάλο πράγμα για έναν τέτοιου είδους καλλιτέχνη να μπορεί συγχρόνως να τραγουδάει τις δικές του ενορχηστρώσεις σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα την στιγμή που θα επιχειρήσει κάποιος να κάνει μία φωνητική σύγκριση με τον Example στο αμέσως επόμενο κομμάτι «We’ll Be Coming Back».

Το one-man show δεν είναι βέβαια αψεγάδιαστο, γιατί υπάρχουν και οι πιο μέτριες στιγμές: ένα αρκετά απρόσωπο intro («Green Valley»), το «Mansion» που δεν δείχνει να έχει θέση στο σύνολο του «18 Months» και το αρκετά προβλέψιμο «Here 2 China» που δεν καταφέρνει να επωφεληθεί πλήρως από τις συνεργασίες των Dillon Francis και Dizzee Rascal. Το βασικό πρόβλημα του Calvin Harris ήταν όμως άλλο.

Την στιγμή που θα μπει ο δίσκος για πρώτη φορά στην μουσική συσκευή, ο μέσος fan θα καταλάβει αμέσως ότι λίγο-πολύ, όλα τα κομμάτια είναι γνωστά. Όταν έχει βγει το πρώτο single πριν από ενάμιση χρόνο, το feeling της έκπληξης κάνει φτερά. Τα περισσότερα τραγούδια κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, σε συλλογές  και κάποια απ’ αυτά παιζόντουσαν για μήνες σ’ όλα τα μεγάλα ραδιόφωνα. Πώς να μην χαθούν μετά στον δρόμο τα απαραίτητα συναισθήματα που δημιουργούνται στον ακροατή την στιγμή που θα ακούει για πρώτη φορά το «18 Months»?

Σε συνδυασμό με τα πολλά διαφορετικά beats και τις πάμπολλες ιδέες που κρύβει το μουσικό μυαλό του 28χρονου, o δίσκος τείνει να μοιάσει περισσότερο σε μία πλούσια συλλογή, παρά σ’ ένα album με αρχή, μέση και τέλος. Το δεμένο κλίμα που απαιτείται για ένα ολοκληρωμένο project περνάει σε δεύτερη μοίρα και οι πρωταγωνιστές είναι οι μεμονωμένες ηχητικές εκρήξεις  που μερικές φορές διαδέχονται η μία την άλλη μ’ έναν λιγότερο ομαλό τρόπο.

Πόσοι δίσκοι κυκλοφορούν όμως αυτή την περίοδο οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν 10 (!) καλά, κολλητικά και εντελώς διαφορετικά instant hits σε λιγότερο από 50 λεπτά? Ελάχιστοι και αυτό είναι που κάνει την μέχρι τώρα πορεία του Calvin Harris να δείχνει ακόμα πιο εντυπωσιακή και απρόβλεπτη.

Calvin_Harris_-_18_Months_cover_beattown

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «We Found Love», «Feel So Close», «We’ll Be Coming Back», «Iron», «Drinking from the Bottle», «Sweet Nothing», «Let’s Go»

Tracklist:

1. Green Valley
2. Bounce (featuring Kelis)
3. Feel So Close
4. We Found Love (Rihanna featuring Calvin Harris)
5. We’ll Be Coming Back (featuring Example)
6. Mansion
7. Iron (Nicky Romero featuring Calvin Harris)
8. I Need Your Love (featuring Ellie Goulding)
9. Drinking from the Bottle (featuring Tinie Tempah)
10. Sweet Nothing (feat Florence Welch)
11. School
12. Here 2 China (with Dillon Francis, featuring Dizzee Rascal)
13. Let’s Go (featuring Ne-Yo)
14. Awooga
15. Thinking About You (featuring Ayah Marar)

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *