Review: Meek Mill – Dreams and Nightmares

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνες των πολλών album releases γενικότερα. Μέσα σε αυτή την λίστα ολοκληρωμένων κυκλοφοριών υπήρχαν τα ονόματα των Kendrick Lamar και Meek Mill που συγκέντρωναν όλο το ενδιαφέρον του νέου Hip-Hop κοινού. Δύο φρέσκα πρόσωπα στην Rap σκηνή, με διαφορετικούς προσανατολισμούς αλλά με το ίδιο μεράκι γι’ αυτό που κάνουν. Ο ένας μας ενθουσίασε πριν από περίπου μία εβδομάδα (link) και ο δεύτερος κυκλοφορεί με το «Dreams and Nightmares» και ντεμπουτάρει για πρώτη φορά στο δισκογραφικό business.

O Meek Mill έρχεται με φόρα από το τρομερό «Dreamchasers 2» το οποίο άλλαξε κυριολεκτικά τα στάνταρ για τον ίδιο. Από εκεί που τον είχαν σε εκτίμηση κυρίως τα μουσικά κανάλια και οι hardcore followers της Maybach Music και του Rick Ross, απέδειξε ότι τελικά μπορεί και να είναι κάτι παραπάνω από έναν μέτριο προς καλό rapper.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πετυχημένη αυτή street κυκλοφορία ακούσαμε κολλητικά singles («Amen», «Burn», «Young And Gettin It») τα οποία τα συναντάμε και στο βασικό LP. Παρ’ ότι πρόκειται για ικανοποιητικά κομμάτια που έχουν μία άλφα διαφορά ως προς την ποιότητά τους (από την μία ο Drake και από την άλλη ο… Kirko Bangz), η παρουσία τους στον δίσκο πιο πολύ με ενόχλησε παρά με ευχαρίστησε.

Και αυτό επειδή μοιάζουν κάπως άκυρα όταν συναντούν το πιο σοβαρό  και υπερβολικά ειλικρινές περιβάλλον που δημιούργησε ο Meek Mill με τραγούδια τύπου «Tony Story PT2» και «Traumatized». Ειδικά το τελευταίο στο οποίο εξιστορεί κάποια πράγματα όπως την δολοφονία του πατέρα του και το μίσος που του βγάζει όλο αυτό το πράγμα, συντάσσει ένα πολύ δυνατό και έντονο track το οποίο υποστηρίζεται τέλεια από τον παραγωγό Boi-1da:

«When I find the nigga that killed my daddy know I’mma ride
Hope you hear me, I’mma kill you nigga
To let you know that I don’t feel you nigga
Yeah, you ripped my family apart and made my momma cry
So when I see you nigga it’s gon’ be a homicide
Cuz I was only a toddler, you left me traumatized
You made me man of the house and it was grindin’ time
So I’mma let this flame hit you just to let this pain hit you
And for all them cloudy days I’mma let this rain hit you nigga»

Όταν αυτό τοποθετείται ανάμεσα από τα «Young And Gettin It» και το car-banger «Believe It», τότε χάνεται για μένα η «μαγεία”. Γενικότερα φαίνεται πως οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να συνεχίσουν στο πνεύμα της πετυχημένης σειράς «Dreamchasers 2» με μία δόση από major release. Κάτι που σήμαινε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάτι για τους παλιούς fans, τους υποστηρικτές των tapes και το νέο αγοραστικό κοινό των τελευταίων μηνών.

Οπότε, ακούγοντας το «Dreams and Nightmares» καταλήγεις να νιώθεις όπως όταν συναντάς έναν παλιό σου φίλο τυχαία μετά από πολύ καιρό και αυτός προσπαθεί να σου πει στα γρήγορα τι συνέβει τα τελευταία χρόνια στην ζωή του. Κάποιες κακές στιγμές του παρελθόντος που του έχουν γίνει εφιάλτες, τα νέα του όνειρα και τις φιλοδοξίες που έχει από την νέα του δουλειά, μ’ όλα αυτά να προσθέτουν απλώς κάποιες έξτρα πληροφορίες σε αυτά που ήδη ήξερες για εκείνον από άλλες πηγές (στην περίπτωση μας αυτές είναι τα Mixtapes).

Και γι’ αυτό ευθύνεται και ο ίδιος ο Mill γιατί τα ατού του είναι η φωνή του και το στυλ rapαρίσματος του, τα οποία συμφωνώ ότι μετά από ώρα κουράζουν, αλλά χτυπάνε πάνω στο πάθος και στην ειλικρίνεια. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά βγαίνουν μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές και σπασμωδικά, γιατί έχω την εντύπωση ότι δόθηκε μεγαλύτερη βάση στην δημιουργία ενός σε γενικές γραμμές καλού mainstream LP με ικανοποιητικές στιγμές.

Οι οποίες προφανώς και υπάρχουν («Lay Up», «Who Your Around») και υποστηρίζονται από εξαιρετικές συνεργασίες. Όταν όμως έχεις δημοσιοποιήσει δέκα μέρες πριν την κυκλοφορία του «Dreams and Nightmares» ένα από τα καλύτερα δισκογραφικά intro της χρονιάς και ένα κομμάτι με τα A-Class features των Nas και John Legend, καλλιεργείς μία αναμονή που φτάνει κυριολεκτικά στα ύψη. Με αποτέλεσμα ένα σωστό και καλά δομημένο album να φαίνεται στην τελική «λίγο», γιατί κανονικά, δεν θα έπρεπε σε αυτό το σημείο να υπάρχει καν το ερώτημα αν κατάφερε και ξεπέρασε το προηγούμενο Mixtape του ή όχι…

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Dreams & Nightmares», «In God We Trust», «Traumatized», «Maybach Curtains», «Tony Story Pt. 2»

Tracklist: 

01 – Dreams & Nightmares
02 – In God We Trust
03 – Young & Gettin’ It (Feat. Kirko Bangz)
04 – Traumatized
05 – Believe It (Feat. Rick Ross)
06 – Maybach Curtains (Feat. Nas, John Legend & Rick Ross)
07 – Amen (Feat Drake)
08 – Young Kings
09 – Lay Up (Feat. Wale, Rick Ross & Trey Songz)
10 – Tony Story Pt. 2
11 – Who Your Around (Feat. Mary J. Blige)
12 – Polo & Shell Tops
13 – Rich & Famous (Feat. Louie V)
14 – Real Niggas Come First

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *