Review: Chino XL – Ricanstruction: The Black Rosary

Το γεγονός ότι ξεκινάω το rewing μετά από τόσο καιρό με τον Chino XL, φτάνει και περισσεύει για να καταλάβει κανείς ότι το «Ricanstruction: The Black Rosary» είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ένα CD που προσωπικά θεωρώ ότι ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς (άπειρα pushbacks, χαμηλό buzz, εποχή με σκληρό ανταγωνισμό, γιγάντια tracklist) και τελικά φαίνεται ικανό να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Τα πιο θετικά και αρνητικά στοιχεία ήταν κάτι παραπάνω από προβλέψιμα. Το όνομα και το ιστορικό του καλλιτέχνη αποτελούν από μόνα τους εγγύηση για την ποιότητα των lyrics αυτού του δίσκου και οποιαδήποτε άλλη δουλειά έχει κάνει. Ο Chino XL είναι μετρ του είδους και όπως εντυπωσίαζε πριν από αρκετό καιρό με την τεχνική του και της “μπάρες”, έτσι και τώρα καταφέρνει να «βομβαρδίσει» κυριολεκτικά τον μέσο Hip-Hop ακροατή με στίχους και punchlines που θέλουν χαρτί και μολύβι.

Η αρχή του «Ricanstruction: The Black Rosary» είναι όμως πολύ διαφορετική, μιας και ξεκινάει με το προσωπικό και πιο deep κομμάτι «Father’s Day» το οποίο μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά είναι αρκετά sentimental ώστε να αγκαλιαστεί από τους fans του Chino (και όχι μόνο). Το συγκεκριμένο τραγούδι ξεσκεπάζει με το καλημέρα την πιο ήρεμη παραγωγικά (αλλά και στιχουργικά) παρουσία του rapper σε κάποια διαστήματα αυτής της στιχουργικής περιήγησης, αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που ακολουθούν αυτό τον δρόμο («Can Be», «Gone», «Crazy In Love»).

Ρυθμοί που είναι απαραίτητοι σ’ έναν δίσκο που ζει και αναπνέει μ’ έναν κατά βάση επιθετικό, εμφατικό και σκληροτράχηλο sound ο οποίος πρέπει να φανεί αντάξιος για αυτό το “lyrical beast”. Και το καλό είναι ότι τα περισσότερα beatάκια κινούνται σε πραγματικά ικανοποιητικά επίπεδα.

Όταν μάλιστα πλαισιώνονται αυτές οι παραγωγές με συμμετοχές όπως αυτές των Sick Jacken και Immortal Technique («Arm Yourself»), τα (υγρά) όνειρα του Hip-Hop κοινού μοιάζουν να υλοποιούνται.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του «Hell Song» με τον τρελό Tech N9ne σ’ ένα κομμάτι κομμένο-ραμμένο στα μέτρα του Chino XL.  Το “Kings» συμπεριλαμβάνει κουπλε από Big Pun και το «Xross Your Heart» έχει τον Bun B ως άξιο συμπαραστάτη σε μία παραγωγή που θα μπορούσε να είναι από ένα τέως crew member ενός παλιού παραγωγικού team του Dr Dre. Όπως βλέπετε, τα collabo highlights είναι αρκετά…

Το καλό είναι ότι σ’ ότι αφορά τις συγκρίσεις, αυτές γίνονται μόνο όταν κοιτάει κανείς το μουσικό σκέλος του CD. O βασικός MC αυτού του δίσκου κρατάει το δικό του στυλ σ’ ότι και αν πατήσει και τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ένα συγκεκριμένο 20λεπτο στο δεύτερο μέρος αυτού του project. Τραγούδια σαν τα «Crazy In Love», «Take It Back» και «N.I.C.E» θα μπορούσαν να φιγουράρουν π.χ. σ’ ένα LP του Skyzoo. Ο Chino XL τα ελέγχει άψογα, προσθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα έξτρα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Γιατί κακά τα ψέματα, το «Ricanstruction: The Black Rosary» έχει ανάγκη από τέτοιες διαφοροποιήσεις από την στιγμή που έχει δημιουργηθεί ένα γιγάντιο σε διάρκεια album. Όσο καλός και να είναι ο Chino XL σαν rapper, όσο καλοστημένες και να μοιάζουν οι περισσότερες παραγωγές, 35 κομμάτια και 2μιση ώρες είναι απαράδεκτα σαν δεδομένα. Και το όλο σκηνικό γίνεται ακόμα χειρότερο, ακριβώς επειδή υπήρχε πλούσιο υλικό για να φτιαχτεί μία εξαιρετική δουλειά από άποψη ομογένειας.

Δεν αξίζει να κάτσω να εξετάσω ένα-ένα τα κομμάτια που ρίχνουν το CD («Afraid Of Nothing») ή σε ποια tracks δεν κάνει κάτι το φοβερό από πλευράς τεχνικής («Sleep In Scarlet»), γιατί με 35 tracks δεν γίνεται να κρατήσεις τον εντυπωσιασμό στα υψηλά επίπεδα των stand out tracks. Και αυτός ο καλλιτέχνης δουλεύει κατά βάση με τον εντυπωσιασμό και την λυρική έκρηξη, δύο στοιχεία που θέλουν και μία κατάλληλη προεργασία.

Είναι πρακτικά αδύνατον αυτός ο ρυθμός με αυτή την διάρκεια να μην κουράσουν ακόμα και τον πιο hardcore υποστηρικτή αυτού του είδους, ο οποίος θα ξεκινήσει να skipάρει μετά την πρώτη εβδομάδα. Την τρίτη εβδομάδα θα έχει ήδη φτιάξει το δικό digital tracklist που θα αποτελείται από 15 περίπου τραγούδια. Και αυτό δεν θα γίνει επειδή τα υπόλοιπα 15 (δεν συμπεριέλαβα τα interludes) είναι όλα τους κακά, απλώς δυόμιση ώρες τον ίδιο καλλιτέχνη, στην ίδια παραγωγική κατάσταση, είναι πάρα πολύ δύσκολο σαν εγχείρημα. Τα πιο ήρεμα ή διαφορετικά τραγούδια που μπαίνουν για να καταλαγιάσουν τα πνεύματα μοιάζουν στις πρώτες ακροάσεις να καταφέρνουν τον σκοπό τους, μετά όμως σε κάνουν να νιώθεις ότι τραβάνε την διάρκεια κι άλλο.

Το «Ricanstruction: The Black Rosary» θα καταφέρει στο τέλος της χρονιάς να περιθωριοποιήσει δισκογραφικά τον καλύτερο μέχρι τώρα rapper σ’ ότι αφορά την λυρική του απόδοση και μάλιστα με ηχητικές δημιουργίες πιο κρίνονται πιο φιλικές από ποτέ! Αυτό δεν πρέπει όμως να αποτρέψει με τίποτα τους ανθρώπους που ψάχνουν για καλή και σκληρή Rap music από το να τσεκάρουν την νέα δουλειά του Chino XL. Θα τους μείνουν πάνω από 10-15 τραγούδια τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν από μόνα τους ένα από τα δυναμικότερα albums του 2012 με την υπογραφή του «King Of Punchlines». Πιο Hip-Hop…πεθαίνεις!

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Father’s Day», «Have 2», «Wicked Church», «Anything», «Hell’s Song», «Arm Yourself», «Take It Back», «N.I.C.E.», «Kings»

Tracklist:

 DISC ONE
01 Rain (Interlude)
02 Father’s Day
03 Eight Beginnings f. Mystic
04 Have 2
05 It’s Not Too L8te
06 Wicked Church
07 Silent Art Child
08 Broken Halo
09 Anything
10 Hell’s Song f. Tech N9ne
11 Bad Man Bible
12 Mama Told Me
13 Afraid Of Nothing
14 Can Be
15 Arm Yourself f. Sick Jacken, Immortal Technique & DV Alias Khrist
16 No Damn Good For Me (Scarlet Intro)
17 Sleep In Scarlet
18 Nahh
19 Eye
20 Reguarding Elizbeth (Save Me) f. Travis Barker

DISC TWO
21 Black Rosary 8am
22 Closer to God
23 Little Man
24 Figure It Out
25 Xross Your Heart
26 Buried In Vocabulary f. Horseshoe Gang
27 Missing You 8pm (Interlude)
28 Crazy Love
29 Take It Back f. Rakka Iriscience & Roc Marciano
30 N.I.C.E.
31 Kings f. Big Pun
32 90 Bars of Intervention
33 The Hype Man (Interlude)
34 Latino’s Stand Up f. Sick Jacken, B Real, Thirsten Howl III, Sinful & Kid Frost
35 Gone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *