Review: Usher – Looking 4 Myself

Λίγο το Euro, λίγο οι πολλαπλές υποχρεώσεις των τελευταίων ημερών και κάπως έτσι «χάθηκα» από τα reviews εδώ στο Beat-Town. Επιστρέφοντας όμως με αρκετή ενέργεια, μπορώ να σας πω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε να πούμε αρκετά πράγματα γύρω από το θέμα των δίσκων. Τις τελευταίες δέκα μέρες κυκλοφόρησαν κάποια αξιόλογα projects από αγαπημένους καλλιτέχνες και γι’ αυτό τον λόγο είπα να τα πάρω όλα με την σωστή σειρά και να ξεκινήσω την ερχόμενη «εκστρατεία» κριτικών δίσκων του Beat-Town με το νέο album του Usher.

Το «Looking 4 Myself» κυκλοφορεί εδώ και μία εβδομάδα και είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κάποιος από τον έμπειρο superstar: πολλά hits, αρκετή καλλιτεχνική λάμψη για charts και το γνωστό mixάρισμα της RnB με την Dance/Electro μουσική. Ο Usher δίνει μία άτυπη συνέχεια στο προπερσινό του EP, έχοντας αυτή την φορά περισσότερο βάθος αλλά και όρεξη. Ο κινητικός entertainer φαίνεται πως επέλεξε να ακολουθήσει την συνταγή που του έφερε τις πιο πρόσφατες επιτυχίες αλλά και με μία καλύτερη επιλογή παραγωγών.

Το «Climax» και το «Scream» είναι δύο εξαιρετικά παραδείγματα για την δημιουργία σχεδόν τέλειων radio singles, αν και πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Το τελευταίο μέρος του δίσκου προσανατολίζεται περισσότερο στον beatάτο ήχο του «Scream» και λιγότερο στο ερωτικό-ατμοσφαιρικό ύφος της παραγωγής από Diplo. Τα ηρεμα cuts παίρνουν τον δικό τους χρόνο μετά την σχετικά πιο δυναμική έναρξη του album και όσο κυλάει η tracklist ο ρυθμός ανεβαίνει με σιγανά βήματα, τουλάχιστον αυτό ήθελαν να κάνουν θεωρητικά (αλλά στην πράξη κάπως το «έχασαν»).

Κομμάτια σαν το «Lookin 4 Myself» και «Show Me» δημιουργούν αυτή την γέφυρα μεταξύ των ήρεμων παραγωγών και τις πιο εντυπωσιακές συνεργασίες όπως στην περίπτωση του «Euphoria» και τους Swedish House Mafia. Ενδιάμεσα δίνετε και λίγο χώρος στο παλιό RnB προφίλ του Usher με συνεργασίες ανάμεσα στον ίδιο και τους Rick Ross και Pharell, με την πρώτη να κολλάει ιδανικά στο πνεύμα του δίσκου και την δεύτερη να μοιάζει λίγο εκτός κλίματος. Όχι επειδή δεν είναι καλό σαν κομμάτι, αλλά θυμίζει πολύ alternative soul καταστάσεις που θα ταίριαζαν περισσότερο σ’ ένα CD του R.Kelly ή του Robin Thicke.

Αυτό που με «χάλασε» λίγο προσωπικά, ήταν οι λεπτομέρειες στο executive producing του δίσκου, στην οργάνωση των μεμονωμένων δημιουργιών. Πριν το δυνατό φινάλε «Euphoria», κάνουν την εμφάνιση τους δύο υπερβολικά ήρεμα τραγούδια τα οποία αφαιρούν τον γρήγορο ρυθμό που φτιάχτηκε τα προηγούμενα λεπτά. Το clubάτο στυλ εναλλάσσετε με τις πιο ατμοσφαιρικές καταστάσεις περισσότερες φορές απ’ ότι περίμενα (και ήθελα) αλλά αυτό βέβαια είναι και ένα θέμα γούστο. Μιλάμε άλλωστε για ένα καθαρά hit oriented LP, με πολλά κομμάτια που έχουν τα φόντα (και τον στόχο) να ανέβουν ψηλά στα Billboard charts.

Φωνητικά και καλλιτεχνικά δεν έχω κανένα παράπονο από τον Usher, αν και δεν είχε να λύσει και κάποιον ισχυρό γρίφο. Όλα τα tracks πατούσαν πάνω σε ήδη δοκιμασμένα πλάνα που είχαν πετύχει και στο παρελθόν, έχοντας προσθέσει βέβαια και το απαραίτητο φρεσκάρισμα εν όψει 2012. Τα 56 λεπτά κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά για ένα album που βασίζετε κυρίως στο (σωστό) hit potential και καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από την Deluxe Edition και τα έξτρα tracks, γιατί πρόκειται για μία λίστα που «κουράζει» αφάνταστα το όλο project. Στους παλιούς υποστηρικτές του Usher μπορεί να φανεί «λίγο» και εδώ που τα λέμε, έχουν ένα δίκιο. Δεν φτάνει την ποιότητα των κλασικών πεντάστερων δίσκων του, αλλά παρ’ όλα αυτά, 14 κομμάτια χωρίς κάποιο τρανταχτό skip δεν το λες σε καμία περίπτωση μέτριο. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα….

Βαθμολογία:

Deluxe Edition

Standart Edition:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Scream», «Climax», «What Happened To U», «Lookin 4 Myself»,  «Euphoria»

Tracklist:

01. Can’t Stop Won’t Stop (feat. Will.I.Am & Keith Harris)
02. Scream
03. Climax
04. I Care For U
05. Show Me
06. Lemme See (feat. Rick Ross)
07. Twisted (feat. Pharrell)
08. Dive
09. What Happened To U (feat. Noah Shebib)
10. Looking 4 Myself (feat. Luke Steele)
11. Numb (feat. Axel Hedfors, Steve Angello, Sebstian Ingrosso,
12. Lessons For The Lover
13. Sins Of My Father
14. Euphoria (feat. Steve Angello, Sebstian Ingrosso, Axel Hedfors)

Deluxe Edition
15. I.F.U.
16. Say The Words (feat. Surahn Sid)
17. 2nd Round
18. Hot Thing (feat. A$Ap Rocky)

Επιμέλεια: Εκτωρ Αποστολόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *