Review: Curren$y – The Stoned Immaculate

Ο Curren$y ανήκει στους αγαπημένους μου φρέσκους MC, όχι επειδή είναι υπερβολικά skilled σαν lyricist, αλλά επειδή έχει όλο το πακέτο που τον κάνει μοναδικό. Έχει καλλιεργήσει τον δικό του ήχο, το προσωπικό του καλλιτεχνικό στυλάκι και με αργά και σταθερά βήματα έχει δημιουργήσει ένα fanbase που τον στηρίζει συνεχώς στην πράξη. Δεν είναι άλλωστε και πολλές οι περιπτώσεις νέων rappers που έχουν ταλέντο στο γράψιμο και το οποίο ξέρουν να το αξιοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Στα χρόνια που πέρασαν, έχουμε δει και ακούσει αρκετούς καλλιτέχνες αυτού του genre να εντυπωσιάζουν με την λυρική τους απόδοση, αλλά στο τέλος να μην προσφέρουν τα αναμενόμενα. Ο Curren$y κατάφερε με το κατάλληλο μοτίβο («Jetlife»), τις σωστές street συνεργασίες (Wiz Khalifa) και με δύο ανεξάρτητα δισκογραφικά διαμαντάκια («Pilot Talk 1» και 2) να γίνει ο πιο λατρεμένος «μαστούρης» της Αμερικής τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια. Το «The Stoned Immaculate» όμως, είναι κάτι το ιδιαίτερο για τον ίδιο και μαζί του φέρνει αρκετές αλλαγές.

Πρόκειται για την πρώτη πραγματική major δισκογραφική κυκλοφορία και οι ακροατές που τον ακολουθούν πιστά τα τελευταία χρόνια, θα πρόσεξαν μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα επτά releases: τα μεγάλα ονόματα! J.U.S.T.I.C.E League, Bink!, 2 Chainz, Estelle, Neptunes, Daz Dillinger είναι μόνο μερικά από τα λαμπερά σχήματα που αποφάσισαν να συμβάλουν στην νέα αυτή δουλειά. Μερικούς μπορεί να τους ξενίσει η απουσία του κλασικού (και τέλειου παρτενέρ) Ski Beatz, αλλά με την πρώτη ολοκληρωμένη ακρόαση καταλαβαίνεις άμεσα ότι αυτό έπρεπε να γίνει.

Από το εξαιρετικό opener με τον Wale, μέχρι και το καλύτερο collabo track με τους Big K.R.I.T. και Wiz Khalifa, tο νέο εμφατικό πρόσωπο του Curren$y περνάει συνεχώς στο προσκήνιο. Η ποιότητα και το οργανωμένο στυλ των παλαιότερων executive producing συναντούν την «γκλαμουριά» των A-Class feats στο μέχρι τώρα πιο εντυπωσιακό LP του νεαρού MC. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι κατάφερε και προσέγγισε όλα τα κομμάτια με τον κατάλληλο τρόπο, τον δικό του τρόπο. Μπόρεσε και επέλεξε γνωστά άτομα από τον δικό του χώρο και τα έκανε να συνεργαστούν εκείνα μαζί του και όχι το αντίστροφο. Ο κίνδυνος να γίνει κομπάρσος στο ίδιο του το CD δεν ήταν μικρός, από την στιγμή που μιλάμε για έναν στιχουργό που δεν είναι δα και ο Talib Kweli.

Του αρέσει όμως πολύ αυτό που κάνει, το χαλαρό weed rhyming με το χαρακτηριστικό του flow, και αυτό το πάθος μεταφέρεται και στον ακροατή. Για πρώτη φορά υπάρχουν τραγούδια σαν το «That’s The Thing» και το «Take You There» που θα μπορούσαν να του προσφέρουν airplay σε mainstream ραδιόφωνα χωρίς να «τραυματίσει» το image του. Παρ’ όλο που τα beats του συνήθιζαν να είναι φιλικά για όλα τα αυτιά, νομίζω ότι οι J.U.S.T.I.C.E League του έδωσαν κάτι που έλειπε από τις προηγούμενες προσπάθειές του. Εδώ κατάφερε να με κάνει να γουστάρω παραγωγή από Neptunes και hook του Pharell εν έτει 2012, τι να λέμε τώρα…

Ωραίες παραγωγές, ένας δίσκος με μία απέραντη συνοχή και ένας Curren$y που κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από ποτέ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα δισκάκι που μπορεί να μη φέρνει συνταρακτικές αλλαγές στον χώρο της Hip-Hop σκηνής, αλλά τουλάχιστον παρουσιάζεται ως κάτι ξεχωριστό και άκρως αυθεντικό. Η θεματολογία του δεν είναι και η πλέον απαιτητική και μερικοί μπορεί να κριτικάρουν το γεγονός ότι ακολουθεί τον σίγουρο δρόμο, επιλέγοντας την γνωστή ταχύτητα των beats που του ταιριάζουν και που έχει συνηθίσει.

Το «Stoned Immaculate» είναι η απάντηση για όλους εκείνους που γκρινιάζουν μια ζωή ότι σαν major δεν σε αφήνουν να κάνεις αυτό που θέλεις και ξεπουλάς και μπλα μπλα μπλα… Αν έχεις μεράκι, ταλέντο και μία στοιχειώδη υποστήριξη από το label σου (γιατί εννοείται πως πάντα παίζουν τα γνωστά χαντακώματα) για το δικό σου project, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Νομίζω, ότι πλέον έχουμε βρει τον Devin The Dude της επόμενης ημέρας…

Βαθμολογία:
 

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «What It Look Like», «No Squares», «That’s the Thing», «Chandelier», «Jet Life», «Audio Dope 3»

Tracklist:

01. What It Look Like (Feat. Wale)
02. Privacy Glass
03. Armoire (Feat. Young Roddy & Trademark)
04. Take You There (Feat. Marsha Ambrosius)
05. Showroom
06. Capitol (Feat. 2 Chainz)
07. No Squares (Feat. Wiz Khalifa)
08. Sunroof (Feat. Corner Boy P)
09. Chasin’ Papers (Feat. Pharrell)
10. That’s the Thing (Feat. Estelle)
11. Chandelier
12. Fast Cars Faster Women (Feat. Daz)
13. Jet Life (Feat. Big K.R.I.T. & Wiz Khalifa)

Deluxe Edition:
14. Audio Dope 3 (Bonus Track)
15. One More Time (Bonus Track)
16. J.L.R. (Feat. Young Roddy & Smoke DZA) (Bonus Track)

Επιμέλεια: Εκτωρ Αποστολόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *