Review: David Banner – Sex, Drugs & Video Games

Για τον εν λόγω καλλιτέχνη τα λόγια είναι περιττά, τουλάχιστον για όσους ασχολούνται με το είδος. Για όσους δεν τον γνωρίζουν πρόκειται για ένα rapper και μουσικό παραγωγό, από την πολιτεία του Mississippi που μετράει 16 χρόνια ενασχόλησης με το είδος, 12 εκ των οποίων κινείται δισκογραφικά. Και ερχόμαστε λοιπόν στο σημείο της νέας του κυκλοφορίας με τίτλο «Sex, Drugs & Video Games». Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο full-length studio album, το οποίο πολλοί κάνουν το λάθος και το χαρακτηρίζουν ως mixtape, για το λόγω ότι διανέμεται δωρεάν – περισσότερα όμως πάνω σε αυτό το θέμα στη συνέχεια του άρθρου.

Προσπερνώντας την εισαγωγή (ποτέ δεν μου άρεσαν τέτοιου είδους εισαγωγές, αν και η συγκεκριμένη δίνει, ή τουλάχιστον προσπαθεί να δώσει, ένα πιο «βαθύ” νόημα στον τίτλο του album.), φτάνουμε στο πρώτο και ομώνυμο κομμάτι. Ένα πολύ ωραίο ξεκίνημα, και ηχητικά και σαν παρουσία του Banner, ο οποίος δίνει μία απλοϊκή προσέγγιση στις ανθρώπινες σχέσεις, εν μέρει την κοινωνία και την μουσική βιομηχανία. Συνεχίζοντας, περνάμε στο «Believe» με τη συμμετοχή του «μεγάλου νέου” Big K.R.I.T. σε μία παραγωγή του βετεράνου και Νότιου (και ενός εκ των αγαπημένων μου παραγωγών), τον Mr. Lee. Ένα κομμάτι πραγματικά άψογο, και παραγωγικά και εκτελεστικά από τους δύο MC’s.

Πιστεύετε στην αγάπη? Αν όχι, το πάθος του 38χρονου καλλιτέχνη θα σας πείσει. Πραγματικά βάζει την ψυχή του σε ότι και αν κάνει και αυτό φαίνεται από το ξεκίνημα κι όλας του album. Εν συνεχεία ακούμε τον πρωταγωνιστή της εν λόγω δουλειάς να αλλάζει τελείως στυλ στο remix του πρώτου single του δίσκου. Ο τίτλος αυτού «Yao Ming (Remix)» σε παραγωγή του Banner και με τις συμμετοχές των Chris Brown και του «φρέσκου» A$AP Rocky. Ένα μινιμαλιστικό club beat, που υποδέχεται τους δύο rappers και τον τραγουδιστή σε μία swag εμφάνιση, η οποία αν μη τι άλλο θα σας κουνήσει. Προσπερνώντας το skit (πάλι όμως με κάποιο νόημα), προχωράω στο «Amazing», το δεύτερο single από τον δίσκο με συμμετοχή του Chris Brown και σε παραγωγή του David Banner. Ακολουθεί την ίδια συνταγή με το «Yao Ming», αλλά μου αρέσει περισσότερο. Δεν βρίσκω συγκεκριμένο λόγο, απλά σαν σύνολο δένει πιο αβίαστα και φυσικά απ’ ότι το προαναφερθέν κομμάτι.

«Swag, swag, swag, swag»

Σε αυτό το mood κινείται και το επόμενο κομμάτι με τίτλο….μαντέψτε….μα φυσικά «Swag”. Πρόκειται για το remix του πρώτου promotional single που κυκλοφόρησε σε μία προσπάθεια προώθησης του album με συμμετοχή του Kardinal Offishal (ναι, αυτός που είχε κάνει το «Dangerous” με τον Akon). Δεν είναι κακό, αλλά κουράζει λίγο, καθώς έχουν προηγηθεί άλλα δύο κομμάτια σε τέτοιο ύφος. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι, ότι σε αυτό το κομμάτι ο Banner σατιρίζει το «swag» και όσους το «εκπροσωπούν».

Περιμένω μία ανατροπή να με ταρακουνήσει, και συνεχίζω με ανάλογη διάθεση. Αλλά απογοητεύομαι. Το «Who’s That” πρόκειται για άλλο ένα τραγούδι πάνω στην ίδια συνταγή. Πραγματικά με κούρασε πολύ αυτό το στυλ, και δεν αντέχω να ακούσω τέταρτο στη σειρά κομμάτι με την ίδια προσέγγιση. Ήρθε η ώρα για μια ανάσα. Και ναι, δικαιώνομαι. Συμμετοχές από τον βετεράνο Bun B και την υπέροχη φωνή του Raheem DeVaugn στο «Smoked Out”. Ένα πανέμορφο και ατμοσφαιρικό κομμάτι, με μία πολλή ωραία και γεμάτο ανατροπές παραγωγή. Αυτό μάλιστα, είναι ένα αντιπροσωπευτικότατο δείγμα του εν λόγω καλλιτέχνη.

Βρίσκομαι στη μέση του album και συγκεκριμένα στο «Work» με την συμμετοχή του (μέτριου) Don Trip. Δεν είναι κακό κομμάτι απλά δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο, για να σε κρατήσει. Οπότε συνεχίζω στο δεύτερο μισό με μία γεύση λίγο μπερδεμένη. Skip σε άλλο ένα skit. Και έρχεται μία ομάδα από την δύση να δώσει το απαραίτητο West Coast Flava στο album («Californication»). Έχουμε και λέμε: Snoop Dogg, Nipsey Hussle, Rass Kass, Kreed και Game (σε μία σύντομη ομιλία στο τέλος). Δυνατή παραγωγή, και οι Snoop με David Banner να δίνουν ρέστα ανταλλάσοντας ρίμες. Δυνατό κομμάτι που μου ανέβασε την διάθεση και μου έφτιαξε την εικόνα του album. Συνεχίζω λοιπόν και κάνω skip το επόμενο κομμάτι («No Choice» με συμμετοχή κάποιου J-Doe), για να περάσω στο «Castles In Brooklyn» με τον Maino να δίνει μία γεύση του τι εστί Ανατολική Ακτή σε ένα καλό κομμάτι αφιερωμένο στη γειτονιά του Brooklyn.

Άλλο ένα skit….Πραγματικά μου χαλάνε την διάθεση αυτά τα skits. Δεν πτοούμαι όμως και συνεχίζω δυναμικά την ακρόαση. Δυναμική είναι και η συνέχεια με το «Malcom X (A Song To Me)» ένα κομμάτι το οποίο ο Banner αφιερώνει στον εαυτό του (?!). Εμφατική παραγωγή που σε ξεσηκώνει και με την θεματολογία να περιστρέφεται γύρω από την παραπληροφόρηση, την ιστορία της Αμερικής, προσωπικά βιώματα του ίδιου, και τα είδωλά του (Malcom X). Προσωπικά μου αρέσει πολύ και με ανεβάζει πολύ η παρουσία του rapper.

Το κλείσιμο του album γίνεται με τρία κομμάτια (και άλλο ένα skit φυσικά). Αυτά είναι τα «I Look Good» (συμμετέχουν οι Doe Hicks και Savvy Luck), «Let Me In» (συμμετοχή του πολύ καλού Tank) και την original εκδοχή του «Yao Ming” με τις (πιο ταιριαστές από το remix) συμμετοχές των 2 Chainz και Lil Wayne. Αν εξαιρέσουμε το μέτριο «I Look Good»το κλείσιμο ήταν ωραίο, κυρίως χάρη στο «Let Me In», ένα πολύ όμορφο κομμάτι με μία πολλή καλή παρουσία τόσο από τον Banner όσο και από τον Tank!

Και κάπου εδώ, τελειώνει η ακρόαση και μπορώ να πω ότι έμεινα σχετικά ικανοποιημένος, αλλά με τις καλύτερες εντυπώσεις για τον David Banner τόσο σαν παραγωγό όσο και σαν rapper. Τα μόνα μειονεκτήματα που μπορώ να καταλογίσω στο album (και όχι στον καλλιτέχνη) είναι η εκτεταμένη track list και τα πολλά skits. Άμα είχε δοθεί λίγο μεγαλύτρη προσοχή στη δομή του album θα μιλάγαμε για έναν από τους δίσκους της χρονιάς!!

Σε αυτό το σημείο, θέλω να σας πω ότι το concept γύρω από την δουλειά αυτή (και ο λόγος για τον οποίο διανέμεται δωρεάν), είναι ο απόλυτος έλεγχος της μουσικής από τους καλλιτέχνες. Αυτό θέλει να περάσει ο Banner και γι αυτό προτίμησε να μας το δώσει δωρεάν και να παρακινήσει, αν μας άρεσε αυτή η δουλειά και κίνησή του, να κάνουμε μια δωρεά της τάξης του ενός (1) δολαρίου, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (www.davidbanner.com).

Αυτά λοιπόν για την εν λόγω δισκογραφική δουλειά, καλή ακρόαση και αν σας άρεσε στηρίξτε τον καλλιτέχνη.

Βαθμολογία (Free Album):

Κομμάτια που ξεχώρισαν: «Believe», «Yao Ming (Original)», «Amazing», «Smoked Out», «Californication», «Malcom X (A Song To Me)», «Let Me In»

Tracklist:

Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαλουκόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *