Review: 1982 (Statik Selektah & Termanology) – 2012

Οι δυο τους έχουν εξελιχθεί σ’ ένα αχώριστο δίδυμο. Όταν λες «Statik Selektah», η επόμενη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό είναι ο «Termanology» – και το αντίστροφο. Ταιριάξανε από την πρώτη κι όλας στιγμή, με τον ήχο του ιδιαίτερα αγαπητού beatmaker να ψιθυρίζει συνεχώς «real hip-hop» και τον 29χρονο MC να συνεχίζει να καλλιεργεί το αυθεντικό προφίλ που θυμίζει άλλες εποχές. Και οι δυο τους έχουν απαρνηθεί την ενεργή συμμετοχή τους σε κάτι διαφορετικό από το blueprint που ακολουθούν εδώ και χρόνια, έχοντας επικεντρωθεί μονάχα σε αυτό το συγκεκριμένο είδος.

Οι αδυναμίες που φέρνει μία τέτοια επιλογή είναι αναπόφευκτες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τους πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Ο προπέρσινος τους δίσκος μας πρόσφερε ωραίο rap υλικό, αλλά χωρίς να γίνεται το (προσωπικό) βήμα παραπάνω από κανέναν. Ήταν ένα πολύ καλό CD από δύο καλλιτέχνες που δεν είναι σε καμία περίπτωση οι επόμενοι Dj Premier και Nas. Ο Term είχε παραμείνει στάσιμος το τελευταίο διάστημα και ο Statik Selektah είχε δείξει μία καλλιτεχνική κόπωση από το τελευταίο του προσωπικό album και μετά.

Και η αλήθεια είναι, ότι από την αρχή κατάλαβα κι όλας ότι το «2012» θα έχει πάνω-κάτω την ίδια κατάληξη με το «1982». Παρ’ όλο που το «Lights Down» βγάζει μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα προς τα έξω, το πρώτο 20λεπτο πέρασε κάπως απαρατήρητο. Έχει τις καλές στιγμές του, όπως π.χ. το βασικό single «Up Every Night» και το ταιριαστό flow του Term στο «Shining», αλλά σε γενικές γραμμές το album μπήκε με σβηστές μηχανές στον «αγωνιστικό χώρο».

Όλα αυτά, μέχρι το πρώτο μεγάλο collabo του δίσκου. Το «Happy Days» είναι το απόλυτο hit του «2012», ένα κομμάτι που δεν υστερεί πουθενά: ομοιόμορφη παραγωγή, πολύ καλές rap εμφανίσεις από Bun B και Mac Miller, ένας παθιασμένος Termanology και vocals από τον έμπειρο Shawn Stockman. Αμέσως μετά ακολουθεί άλλο ένα φοβερό τραγουδάκι, το «Too Long», το οποίο προβλέπεται να γίνει η ψαγμένη πρόταση του μήνα για αρκετό κόσμο και τις φορητές συσκευές τους.

Γενικότερα υπάρχουν αρκετά καλά tunes που ανεβάζουν το επίπεδο του δίσκου και του ίδιου του μουσικού σχήματος. Ο Statik Selektah έχει κάνει καλύτερη δουλειά απ’ ότι μας συνήθιζε τους τελευταίους μήνες και θεωρώ ότι δείχνει κάπως πιο φρέσκος, αποδεικνύοντας ότι η τελευταία συνεργασία του με τον REKS (link) τον έχει ανεβάσει κάπως. Πιστός στο στυλ του και χωρίς να υπάρχουν πραγματικά κακές παραγωγές (ίσως το opener του δίσκου και το «Time Travellin» να είναι λίγο μη-εντυπωσιακά) καταφέρνει και στήνει μία ηχητική πεδιάδα που είναι βούτυρο στο ψωμί για έναν rapper σαν τον Termanology. 

Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι ο Termanology κερδίζει περισσότερα απ’ αυτή την δισκογραφική απόπειρα απ’ ότι ο Statik. Είναι πιο εντυπωσιακός και πιο αποτελεσματικός. Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, γι’ αυτό και δεν θα μπω σε περισσότερες κλασικές λεπτομέρειες για το τι δεν μπορούν και τι μπορούν οι δύο αυτοί καλλιτέχνες. Νομίζω, ότι τα τελευταία πέντε-επτά χρόνια έχουν αποδείξει ποιο είναι το ταβάνι τους και ότι δύσκολα θα μπορέσουν να γράψουν ιστορία με κάποιες από τις δισκογραφικές τους απόπειρες. Οι ικανότητες τους φτάνουν για να δημιουργήσουν το «ρομαντικό» LP που θα μας επαναφέρει σε μία μουσική που δεν υφίσταται πλέον στην mainstream αγορά και πάνω απ’ όλα χωρίς να μας κουράσει.Το «2012» είναι μισό βήμα μπροστά (ή μήπως πίσω?), μόνο σ’ ότι αφορά την προσωπική του ποιότητα σαν project. Είναι πιο ομαλό και έχει έναν καλύτερο Termanology από τον προκάτοχο του, αλλά υστερεί στα standout tracks και ελαφρώς στο επίπεδο παραγωγών όταν γίνεται μία σύγκριση μεταξύ των δύο κοινών τους releases. Το γεγονός ότι κατάφεραν να να κρατήσουν το επίπεδο του πρώτου είναι κάτι που θα εκτιμηθεί από το απαιτητικό και πιστό κοινό των δύο αυτών καλλιτεχνών

Πιστεύω πάντως, ότι το κοινό θα είναι κάπως μοιρασμένο όταν θα καλείτε να συγκρίνει τα δύο LPs μεταξύ τους, μιας και δεν απέχουν και ιδιαίτερα το ένα από το άλλο. Κάποιος μπορεί να εστιάσει στο γεγονός ότι το «1982» μοιράζεται τον ίδιο ήχο, τον ίδιο προσανατολισμό και τα ίδια rap vibes με το «2012», κάτι που το δέχομαι ως κριτική προς το LP και γενικότερα προς την δουλειά του διδύμου. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα χώρος στην αγορά και στο Hip-Hop γενικότερα για δύο σταθερές αξίες, έστω και αν το δείγμα που παρουσιάζουν είναι κοινός γνωστό και χιλιοπαιγμένο. Σε μία εποχή όπου έχει περάσει η “urban-μανία” ανεπιστρεπτί, οι Statik Selektah και Termanology συνεχίζουν να δημιουργούν κομμάτια μέσα από την καρδιά τους, εμπλουτίζοντας τα με το δικό τους προσωπικό ύφος.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Happy Days», «Too Long», «Hard To Forget», «Live It Up»

Tracklist:

1. “2012”
2. “Lights Down”
3. “Up Every Night”
4. “Shining”
5. “Happy Days” f/Mac Miller, Bun B & Shawn Stockman
6. “Too Long”
7. “Time Travellin”
8. “82 Was The Year” (Interlude)
9. “Thug Poets” f/Havoc & Roc Marciano
10. “Right Now”
11. “Everything”
12. “Hard To Forget”
13. “Make It Out Alive” f/ Freddie Gibbs & Crooked I
14. “Live It Up” f/Lil Fame
15. “Time Ticking”

.

Up Every Night

Επιμέλεια: Εκτωρ Αποστολόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *