Review: B.o.B – Strange Clouds

Η γενιά των Flo Rida και Pitbull έχει κάνει κυρίως ένα κακό: Την αρνητική αντιμετώπιση του Pop-Rap. Όποιον Hip-Hop fan και να πετύχεις, αν πας να ανοίξεις κουβέντα γύρω από αυτό το είδος, σ’ έχει χώσει πριν καν το καταλάβεις. Θα μου πείτε, άδικο έχουν? Τα media μας έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια την φόρμουλα του ηλεκτρονικού – pop beat με απίστευτα επαναλαμβανόμενα ρεφρέν και lyrics που σε ωθούν μερικές φορές στην τρέλα («That badonka donk» και «donkey konged» και πάει λέγοντας). Λογικό λοιπόν να παίρνει η μπάλα και καλλιτέχνες όπως τον B.o.B, που και skills έχει, αλλά και πολύ καλό αυτάκι για τις επιλογές των παραγωγών του.

Απλά θέλει να κάνει music for everyone. Μουσική που να ακούγεται στα ραδιόφωνα, μουσική που να αρέσει στους θαμώνες των hip-hop forums αλλά και στην εύκολη μάζα που skipάρει με μανία το ραδιόφωνο σε καθημερινή βάση. Ένα δύσκολο πλάνο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπληρώσει όλους τους στόχους του Bobby Ray, αλλά όπως συνηθίζω να λέω, ας καταφέρει τουλάχιστον να δημιουργήσει έναν καλό και ποιοτικό ήχο.

Και πράγματι, το «Strange Clouds» είναι καλό. Τόσο καλό που με έκανε να σιγοτραγουδήσω Taylor Swift (!!). Πέρα από την πλάκα, το album είχε δείξει σχεδόν όλες του τις πτυχές τους τελευταίους μήνες μέσα από τις διάφορες διαρροές. Πάνω απ’ όλα όμως «φώναζε» ότι έχει καλά beats και σωστά hooks. Αν εξαιρέσω το κάπως νωθρό ξεκίνημα που είχε διάφορα μικρολαθάκια, όπως π.χ. ένα hook που έριχνε το επικό ύφος του «Bombs Away» ή η προβλέψιμη προσωπικότητα του «Ray Bands», ο B.o.B ανεβάζει σταδιακά την ατμόσφαιρα του δίσκου με αλλεπάλληλα highlights.

Ακολουθεί το ραδιοφωνικό ντουέτο με την Swift, το γνωστό collabo με τον Lil Wayne και το ηλιόλουστο «So Good» που θα έπρεπε να θεωρηθεί ως το πιο όμορφο single των τελευταίων μηνών. Ο Bobby Ray rapάρει με άνεση πάνω σε σχεδόν όλες τις παραγωγές του και το δυνατό του σημείο είναι η σχεδόν τέλεια προσαρμογή του σε διαφορετικές συνθήκες. Το «Play for Keeps» αποδεικνύει άλλωστε ακριβώς αυτό, ότι μιλάμε για έναν ταλαντούχο MC που έχει σωστή τεχνική και θέλει απλώς να κάνει καθημερινή μουσική που είναι περισσότερο Pop ως προς την ηχητική της ταυτότητα.

Και αυτή η απόφαση μπαίνει συχνά πυκνά στις «συζητήσεις» που κάνει με τον εαυτό του κατά την διάρκεια του album. Οι θυσίες και οι δυσκολίες που έρχονται με την διάκριση και τις πωλήσεις εκατομμυρίων είναι κάτι που απασχολεί τον B.o.B και αν και πρόκειται για ένα θέμα που προβάλει αρκετά κλισέ, ταιριάζει με το όλο σκηνικό του «Strange Clouds». Το αποκορύφωμα των σκέψεών του είναι το τελευταίο κομμάτι, το «Where Are You (B.o.B vs. Bobby Ray)», όπου συνοψίζει κατά την προσωπική μου άποψη ολόκληρο τον δίσκο και τα συναισθήματα ολόκληρης της καριέρας του σ’ ένα μόνο τραγούδι.

Το «Strange Clouds» έχει όμως και τα προβληματάκια του παρ’ όλο που δείχνει αρκετά πιο ώριμο από τον προκάτοχό του. Η Nicki Minaj καταφέρνει να συμμετάσχει και πάλι στο (μακράν) χειρότερο κομμάτι του δίσκου («Out of My Mind») το οποίο σαν να μην έφτανε αυτό, το τοποθέτησαν ανάμεσα στην κορυφαία συνεργασία του LP («Arena») και στο πιο ολοκληρωμένο track του CD, το πανέμορφο «Never Let You Go». Είναι να απορεί κανείς…

Αν εξαιρέσουμε λοιπόν το κάπως δύσκολο ξεκίνημα του album και ένα πολύ μικρό ξεφούσκωμα λίγο πριν το τέλος, το «Strange Clouds» είναι μία νίκη για τον B.o.B. Μία νίκη στην μάχη που δίνει να γίνει αρεστός σε όλους όσους τον ακούν ή τον άκουγαν μ’ ένα δισκάκι διαφήμιση της mainstream σκηνής. Το αν το θεωρεί κάποιος υπερβολικά pop για τα γούστα του, αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Σαν δουλειά, σαν ολοκληρωμένο project, εμένα με έπεισε γρήγορα και άμεσα. Με τις  οργανικές του παραγωγές, τα πιασάρικα ρεφρέν που στοχεύουν στα charts και πολύ πολύ θετική ενέργεια, ο Bobby Ray καταφέρνει να ξεπεράσει τον εαυτό του, να κρατήσει το επίπεδο που είχε και να κοιτάει γι’ άλλη μια φορά τις υψηλές πωλήσεις και θέσεις στα Billboard. Not bad…

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Strange Clouds», «Arena», «Never Let You Go», «Chandelier», «Where Are You (B.o.B vs. Bobby Ray)»

Tracklist:

1.”Bombs Away” (feat. Morgan Freeman)
2.”Ray Bands”
3.”So Hard to Breathe”
4.”Both of Us” (feat. Taylor Swift)
5.”Strange Clouds” (feat. Lil Wayne)
6.”So Good”
7.”Play for Keeps”
8.”Arena” (feat. Chris Brown & T.I.)
9.”Out of My Mind” (feat. Nicki Minaj)
10.”Never Let You Go” (feat. Ryan Tedder)
11.”Chandelier” (feat. Lauriana Mae)
12.”Circles”
13.”Just a Sign” (feat. Playboy Tre)
14.”Castles” (feat. Trey Songz)
15.”Where Are You (B.o.B vs. Bobby Ray)”

Deluxe Edition:

16. MJ f. Nelly
17. Back It Up For Bobby
18. What Are We Doing
19. Guest List f. Roscoe Dash
20. Ms. Professional

.

So Good

.

Επιμέλεια: Εκτωρ Αποστολόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *