Review: Tech N9ne – Klusterfuk EP

Το ασχημόπαπο της σκηνής, ο rapper που όλοι λατρεύουν να μισούν ή -το λιγότερο- ο hiphop ορισμός του «love it or hate it». O Aaron Dontez Yates σαραντάρισε πλέον… Εν αναμονή ενός νέου πλήρους δίσκου (και αν οι φήμες επιβεβαιωθούν, μιας τεράστιας συνεργασίας με Flavor Flav), ο Tech φροντίζει να μας κρατήσει «ζεστούς» με ένα EP έξι κομματιών. Απαραίτητη σημείωση πριν τα περαιτέρω: η διάρκεια των 17 με 20 λεπτών δικαίως χαρακτηρίζει ένα album ως EP. Ειλικρινά αρνούμαι να καταλάβω γιατί ένα hiphop full-length album πρέπει σώνει και καλά να διαρκεί 70+ λεπτά, και οτιδήποτε λιγότερο πρέπει να θεωρείται ΕΡ (βλ. και το «Hell: The Sequel» των Bad Meets Evil).
.
Το «Klusterfuk» λοιπόν έχει μια διττή φύση. Από τη μία, πρόκειται για κομμάτια που δε θα έλαμπαν εκτυφλωτικά σε ένα πλήρες album – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν κάτι να πουν. Και από την άλλη, η έλλειψη του hype και των προσδοκιών ενός full-length απελευθερώνουν τον Tech και του επιτρέπουν να δοκιμάσει πράγματα. Η παραγωγή του «Klusterfuk» έχει γίνει εξ ολοκλήρου από μέλη των ¡Mayday!, συνεργασία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα που έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την dubstep ακροβασία του «Blur», ένα κομμάτι που σε άλλη περίπτωση ίσως να ήταν ένα τυπικό Tech N9ne τραγούδι περί κραιπάλης και partying. Το ίδιο συμβαίνει και στο, μάλλον, καλύτερο κομμάτι του ΕΡ, το «Ugly Duckling», όπου η πολύ καλή παραγωγή, το μελωδικό hook και η συμμετοχή των Aqualeo κλέβουν την παράσταση ακόμα και από τον ίδιο το verse του πρωταγωνιστή. Εκτός αυτών και του Wreckonize των ¡Mayday!, στο δίσκο ακούγεται επίσης ο μόνιμος δισκογραφικός (και όχι μόνο) σύντροφος Krizz Kaliko, στα «DKNY» και «Can’t Stand Me». Το στυλ του γνωστό στα πλαίσια της Strange Music κολλεκτίβας, συμπληρώνει ωραία αλλά δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί μόνο του, χωρίς το flow του να είναι κακό ή άτεχνο.
.
Άφησα τελευταίο το performance του ίδιου του Tech, όχι επειδή υστερεί απέναντι σε παραγωγή και συμμετοχές, αλλά επειδή πιθανά αποτελεί το «ζουμί». Όσοι δεν το έχετε ήδη πράξει, θα πρέπει να δεχθείτε ότι ο τρελάρας από το Kansas City έχει αλλάξει αρκετά. Το γνωστό, καταιγιστικό, rhyming style είναι ακόμα εδώ, έστω και αν συχνά πυκνά καλμάρει λίγο και ακολουθεί πιο ρυθμικά μονοπάτια και κάποιοι προκλητικοί, tongue-in-cheek στίχοι βρίσκουν ακόμα το δρόμο τους προς τα έξω – όμως μην περιμένετε τις ακρότητες του «Anghellic» ή του «Absolute Power». Ο Tech N9ne δεν έχει τίποτα απολύτως να αποδείξει πλέον, εν μέρει ίσως και να έχει δεχθεί το ρόλο του βασιλιά χωρίς στέμμα, του παίκτη που όλοι στο άθλημα παραδέχονται αλλά επί της ουσίας δε θα σπάσει ποτέ τα ταμεία σε πωλήσεις. Απευθύνεται πλέον -περισσότερο από ποτέ- σε ένα συγκεκριμένο fanbase το οποίο θα εκτιμήσει, θα σεβαστεί και εν τέλει, θα ικανοποιηθεί όσο χρειάζεται από το «Klusterfuk» – τόσο ώστε να αναμένει με όρεξη το πλήρες album. Η ικανότητα του σε στιχουργία και delivery παραμένει αδιαμφισβήτη, δεν προσπαθώ να πω ότι ο Tech «ξέπεσε» ή συμβιβάστηκε. Το γεγονός ότι δεν είναι αρκετά «πεινασμένος» πια είναι απλά κάτι που συζητάμε σε εγκυκλοπαιδικό επίπεδο και δεν φαίνεται να επηρεάζει προς το παρόν και το άμεσο μέλλον την ποιότητα της δουλειάς του, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τη συνεχή παραγωγή που έχουμε από αυτόν, είτε σε solo επίπεδο, είτε σε collabos.
.
Οι μη γνωρίζοντες καλό θα ήταν να μην ξεκινήσουν από εδώ αλλά από κάτι πιο αντιπροσωπευτικό και, συνοπτικά, να έχουν κατά νου ότι πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό hiphop καλλιτέχνη. Αν πρόκειται να περιμένετε γκανγκστεριλίκια για το τίποτα και ρίμες που τελειώνουν πάντοτε με τη λέξη «nigga», δε θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον στον Tech N9ne. Αν πάλι σας ενδιαφέρει μια αγνή ψυχασθένεια, κάποια verses που θα αναγκαστείτε να ξαναδιαβάσετε για να καταλάβετε τι είπε ο άνθρωπος, τότε με το καλό να κοπιάσετε. Αλλά σε προηγούμενα albums.
.
Το «Klusterfuk» είναι αυτό που πρέπει να είναι, τελικά. Ένα γευστικότατο ορεκτικό – δεν έχει καμιά σημασία αν η γεύση είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστή από τα πριν. Και ο τελικός βαθμός απλά είναι σε συνάρτηση της αναμονής που εκφράζει ο δίσκος.
Βαθμολογία:
.
Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Blur», «Ugly Duckling», «DKNY»
.
Tracklist:
01. Klusterfuk Feat Sassy
02. Blur Feat Wrekonize
03. Cant Stand Me Feat Krizz Kaliko
04. Ugly Duckling Feat Aqualeo
05. Awkward
06. DKNY Feat Krizz Kaliko
Blur

.

Επιμέλεια: Λουκάς Κωνσταντίνου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *