Με Τα Μάτια Της Κουκουβάγιας (Soundowl.com)

Download like a boss!

Δεν συνηθίζω να γράφω για sites όπου ο κόσμος κατεβάζει και ανεβάζει μουσική, μιας και αυτά αλλάζουν άνα εξάμηνο. Κλείνει το ένα, ανοίγει το άλλο, και σε γενικές γραμμές σελίδες όπως τα hulkshare, mediafire κτλ κτλ δεν έχουν το προφίλ ενός site που θα σου βγάλει ακριβή αποτελέσματα γι΄αυτό που ψάχνεις ανά κατηγορίες και άλλα πολλά. Πρόκειται για services στα οποία διάφορα blogs και χρήστες έχουν κάποια accounts και μέσω αυτών ανεβάζουν τα καινούργια τραγούδια με άναρχους ρυθμούς.

Από εκεί και πέρα, οι ακροατές και οι surfers του διαδικτύου είτε πέφτουν στα παραπάνω sites κατά τύχη αναζητώντας ένα tune στο Google, είτε ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη σελίδα, facebook group ή και twitter τα οποία τους δίνουν τα απαραίτητα links.

Μια Κουκουβάγια στο internet…

Πριν από μερικές μέρες όμως, έπεσα τυχαία πάνω σ’ ένα site που στοχεύει στην διαμοίραση των κομματιών μ’ έναν τρόπο που θυμίζει παλιές καλές εποχές. Το http://soundowl.com/ έχει πολλά (μα πάρα πολλά) κομμάτια στο database του και απ’ ότι φαίνεται φροντίζει γι’ αυτά ώστε να είναι προσβάσιμα προς τους νέους επισκέπτες ακόμα και αν έχει περάσει αρκετός καιρός. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι τραγούδια που έχουν ανέβει εδώ και ένα χρόνο συνεχίζουν να υπάρχουν και η ενοχλητική ένδειξη “This content has been removed because (…)” απουσίασε στις περισσότερες (αν όχι όλες) αναζητήσεις που έκανα.

Το Soundowl επικεντρώνεται αποκλειστικά στο download και στο upload μουσικών κομματιών. Για να ανεβάσει κανείς τραγούδια πρέπει να έχει κάνει εγγραφή και για το downloading δεν υπάρχει καμία απολύτως προϋπόθεση! Πληκτρολογείται την διεύθυνση του site, βάζετε τον τίτλο του κομματιού στο search engine και … τέλος. Too good to be true?

.

Κατηγορίες και γκάμα

Το http://soundowl.com/ μας υποδέχεται μ’ ένα απλό welcome page που αποτελείται από της κατηγορίες στο κάτω μέρος της σελίδας και δύο απλά search bars. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Στις κατηγορίες που αναγράφονται θα δείτε ότι υπάρχει ένας πλουραλισμός από μουσικά είδη και πιστέψτε με, όταν ξεκινήσετε το diggin θα το νιώσετε ακόμη περισσότερο. Οι συνολικά 30 κατηγορίες θα ευχαριστήσουν τον μέσω ακροατή που ψάχνει κυρίως για ξένα κομμάτια.

Από Rock και Indie μέχρι και Jazz και Rap, οι προσφορά του Soundowl είναι σίγουρα αξιέπαινη. Πέρα από γνωστά singles των Flo Rida και Katy Perry και πάει λέγοντας, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ωραία remixes από House Djs όπως Thomas Gold και Avicii, και για τους οποίους βγάζει έξι σελίδες results με 20 κομμάτια ανά σελίδα. Καθόλου άσχημα θα έλεγα εγώ….

Και ακόμα και σε remixes που δεν είναι και τόσο γνωστά, όπως για παράδειγμα το “On To The Next One (Funkymix)”, η Kουκοβάγια το έχει. Δεν έχει τα πάντα, αλλά σίγουρα δεν περίμενα ότι θα βρω ένα remix με ελάχιστα αποτελέσματα στο google με την ίδια ευκολία που βρήκα edits με χιλιάδες views στο youtube. Αυτό ισχύει για καινούργια, αλλά και για παλιά κομμάτια, αν και σε περιπτώσεις όπως π.χ. 2pac και Notorious B.I.G. ή Eagles και Frank Sinatra υπάρχουν πολλές και σημαντικές ελλείψεις.

One click, go!

Το site προσφέρει για κάθε κομμάτι εκτός του download button και την δυνατότητα του άμεσου stream μέσα από ένα player που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της σελίδας. Και αυτό δεν ισχύει μόνο όταν επιλέξετε το συγκεκριμένο tune, αλλά και για όλη την λίστα τον αποτελεσμάτων. Μπορείτε δηλαδή να ακούσετε άμεσα πατώντας το σηματάκι του “play” οποιοδήποτε κομμάτι υπάρχει στην λίστα παραμένοντας στο ίδιο page!

Συνήθως μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρο το κομμάτι και το μοναδικό προβληματάκι που εντόπισα ήταν όταν ήθελα να προχωρήσω μερικά λεπτά πιο μπροστά, πέρα από την μπάρα του streaming. Σε αυτόν τον τομέα υστερεί λίγο σε σχέση με άλλα παρόμοια projects όπως π.χ. το soundcloud.

Η ταχύτητά του είναι εξαιρετική, τόσο στην πλοήγηση του ίδιου του site όσο και στο κατέβασμα των κομματιών. Η δυνατότητα του άμεσου share σε twitter και facebook βοηθάει κυρίως την ίδια την σελίδα. Αρκετά χρήσιμο είναι και το γεγονός ότι με το που βρεθείτε στο τραγούδι που έχετε επιλέξει, από κάτω του δημιουργείται μία αυτόματη λίστα που συμπεριλαμβάνει κομμάτια του ίδιου του καλλιτέχνη ή κάποια tracks που μοιάζουν στο μουσικό genre.

Διάφορα Προβληματάκια

Υπάρχουν κάποια μικρά bugs τα οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο μεγάλα ώστε να σας αποτρέψουν από την χρήση του site. Το κεντρικό search engine που βρίσκεται στο κέντρο της σελίδας ενδεχομένως να μην ανταποκριθεί όταν πατήσετε το enter, αλλά γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει και η μπάρα στην κορυφή του page που λειτουργεί πάντοτε και είναι προσβάσιμη από κάθε σελίδα. Κάποια μικρό crashαρίσματα υπήρξαν και όταν ψάχνεται ένα κομμάτι καλό θα είναι να είσαστε συγκεκριμένοι και να μην φοβάστε να παίζετε λίγο με τις λέξεις (δεν βγάζει τα ίδια αποτελέσματα π.χ. για το “Jay-Z” και “Jay Z”).

Το Soundowl.com είναι μία σελίδα που απευθύνεται σε μουσικόφυλους που ξέρουν από πριν τι ψάχνουν και τι θέλουν περίπου να ακούσουν. Οι επιλογές “Latest”, “Popular” κτλ. δεν έχουν φτάσει ακόμα το επίπεδο χρησιμότητας που θα αντικαταστήσει τα blogs και τις άλλες πηγές που χρησιμοποιούν οι ακροατές για την ενημέρωση τους. Ψάχνεις και βρίσκεις αυτό που θέλεις, δεν θα μπεις για να ενημερωθείς για το τι κυκλοφόρησε πρόσφατα, παρ’ όλο που έχει μέσα members που κάνουν απίστευτη δουλειά σ’ ότι αφορά τα νέα κομμάτια (το σημερινό τραγούδι των Stalley και Curren$y (link) υπάρχει ήδη στην λίστα!)

Επίσης πρέπει να κοιτάξουν λίγο το θέμα με το partial linking των κομματιών. Δηλαδή στο “Bee Gees – Stayin Alive” αν κλικάρεις το πρώτο μισό, το “Bee Gees”, θα σε πάρει σ’ όλα τα results των Bee Gees και για να πας στο κομμάτι Stayin Alive πρέπει να πατήσεις συγκεκριμένα τον τίτλο και μόνο. Μοιάζει χρήσιμο έτσι όπως το περιγράφω, αλλά δεν μπορείτε να φτανταστείτε πόσο συχνά θα μεταφερθείτε κατά λάθος στην σελίδα με τα αποτελέσματα του καλλιτέχνη αντί να καταλήξετε στην download page το συγκεκριμένου τίτλου που αναζητήσατε.

Τελικά… Είναι νόμιμο?

Να σας πω την αλήθεια, δεν μπόρεσα να καταλάβω αν είναι νόμιμο το όλο concept. Προφανώς για να υπάρχουν έναν χρόνο και να διατυμπανίζουν ότι προσφέρουν μουσικά κομμάτια, κάποιο παραθυράκι υπάρχει. Στο επίσημο facebook page (από εκεί φαίνεται ΠΟΣΟ φρέσκο είναι το όλο εγχείρημα) τους διάβασα ότι ετοιμάζεται ένα αναβαθμισμένο FAQ page που θα λύνει τις όποιες απορίες περί νομιμότητας, πειρατείας κτλ. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι όσο μένουν μακριά από ολοκληρωμένους δίσκους δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις σε τέτοια ζητήματα, καλό είναι να το απολαύσετε όσο … μπορείτε.

Υ.Γ.: Σύντομα αναμένεται update του άρθρου με τις εντυπώσεις από την members area του site

.

Επιμέλεια: Έκτωρ Αποστολόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *