Κριτική Δίσκου: Ferry Costen – WKND

O Ferry Costen έχει ένα διαχρονικό πρόβλημα: Τα albums του. Ενώ ξέρει να δημιουργεί κομματάρες, εδραιώνοντας το όνομά του ανάμεσα στα μεγαλύτερα αστέρια της ξένης ηλεκτρονικής και trance μουσικής σκηνής, δεν μπορεί να μεταδώσει την ίδια μαγική ατμόσφαιρα στους δίσκους του. Από το 2003 και το «Right There» έχω να ακούσω μία καλή ολοκληρωμένη προσπάθεια, αφού οι δύο solo κυκλοφορίες που ακολούθησαν ήταν μέτριες.

Το πρώτο πρόβλημα που εστίασα στο «WKND» ήταν η διάρκεια που έχει σε συνδυασμό με τις λίγες καλές ιδέες που είχε ο Ferry Costen. Μαζί με το bonus track Sunday φτάνει τα 80 (!) λεπτά και για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις από κομμάτι σε κομμάτι για να κρατήσεις τον ακροατή συγκεντρωμένο «εκεί». Προσοχή, δεν λέω ότι θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα ποτ πουρί που θα κούραζε, αλλά το album φωνάζει ήδη στα πρώτα 20 λεπτά ότι θέλει ένα φρεσκάρισμα.

Η αγάπη του συγκεκριμένου Dj στον trance ήχο είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η επιρροή της πιο (light) house μουσικής που επικρατεί σε κάποια από τα παρακάτω κομμάτια του. Αυτό που θα προκαλέσει εντύπωση στους fans του είδους και στους υποστηρικτές του 38χρονου παραγωγού, είναι η έλλειψη πολύ εντυπωσιακών tunes. Πέρα από το «Check It Out» δεν μπορώ να πω ότι θα άκουσα κάποιο άλλο τραγούδι το οποίο θα άξιζε να χαρακτηριστεί ως «φοβερό», “καταπληκτικό» και με διάφορες άλλες υπερθετικές  εκφράσεις. Και αυτό με προβλημάτισε, γιατί μιλάμε για ένα μουσικό είδος που ξέρει να εντυπωσιάζει το κοινό εύκολα, γρήγορα και άμεσα.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα βρείτε τίποτα το αξιόλογο στο «WKND». Σίγουρα έχει κάποια καλά beats (πολύ ωραία εισαγωγή το «A Day Without Rain») αλλά και φωνητικά όπως στην περίπτωση του «Not Coming Down». Απλώς, σε αυτό το επίπεδο περιμένω το κάτι παραπάνω και σίγουρα περισσότερα cuts που θα με κάνουν να θυμάμαι ότι άκουσα αυτό το LP. Ακόμα και η πολυαναμενόμενη συνεργασία με τον Armin Van Buuren κινείται σε «ανθρώπινα» επίπεδα και σίγουρα δεν φτάνει τις «ονειρικές-ταξιδιάρικες» εκτιμήσεις μερικών. Αν και το τελευταίο είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζεται ήδη εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Ferry Costen αποτυγχάνει στην βασική αποστολή του, που δεν ήταν άλλη από το να παρουσιάσει «σκόρπια» δικά του τραγούδια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και μερικούς μήνες, μ’ έναν νέο και δυναμικό τρόπο. Μ’ έναν τρόπο που θα ωθήσει το αγοραστικό κοινό να κάνει δικό του αυτό το CD. Μπορεί και να είμαι λίγο «περίεργος» ή σκληρός με αυτόν τον δίσκο, αλλά σε αυτό το επίπεδο εγώ προσωπικά περιμένω πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και σε αυτή την περίπτωση, η μεμονωμένη ποιότητα που έχουν τα τραγούδια ως solo δημιουργίες δεν μεταφέρεται με τον ίδιο τρόπο ως μία ολοκληρωμένη κατάσταση-ηχογράφηση.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «A Day Without Rain», «Not Coming Down», «Live Forever», «Check It Out», «In The Air»

Tracklist:

1. Ferry Corsten ft Ellie Lawson, “A Day Without Rain”
2. Ferry Corsten, “Feel It”
3. Ferry Corsten ft Ben Hague, “Ain’t No Stoppin’”
4. Ferry Corsten, “Don’t Be Afraid”
5. Ferry Corsten ft Betsie Larkin, “Not Coming Down”
6. Ferry Corsten vs Armin van Buuren, “Brute”
7. Ferry Corsten ft Aruna, “Live Forever”
8. Ferry Corsten ft Sarah Bettens, “Let You Go”
9. Ferry Corsten, “Check It Out”
10. Ferry Corsten ft Duane Harden, “Love Will”
11. Ferry Corsten ft Jes, “In Your Eyes”
12. Ferry Corsten ft Pierre In The Air & Amba Sheperd, “Walk On Air”
13. Ferry Corsten, “Take Me”
14. Ferry Corsten, “WKND”
15. (Bonus Track) Ferry Corsten, “Sunday”

.

Check It Out

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *