Μονομαχία των Δίσκων: Bob Sinclar – Disco Crash VS EDX – On The Edge

Τι με έπιασε και επέλεξα τα συγκεκριμένα δύο albums για την “Μονομαχία των Δίσκων”? Και τα δύο έχουν βγει εδώ και αρκετό καιρό στην αγορά, αλλά θεώρησα την παρουσία τους ως μία καλή ευκαιρία να επαναφέρω την αγαπημένη σας στήλη, λίγες ώρες πριν πλακώσουν όλα τα φρέσκα reviews για τους δίσκους του Μαρτίου. Ο Bob Sinclar έχει το όνομα και τις συμμετοχές, ο EDX έχει την αύρα του underdog που ίσως καταφέρει να εκπλήξει (θετικά) πολλούς

ΚΑΝΟΝΕΣ
Με αυτή την μορφή κριτικής παρουσιάζω ένα 2 σε 1 review με μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση. Σε κάθε κατηγορία που υπερέχει κάποιο άλμπουμ, θα του πιστώνεται ένας βαθμός. Στις κατηγορίες όπου και οι δύο δίσκοι είναι ισάξιοι θα παίρνουν και οι δυο από έναν πόντο. Εάν υπάρξουν περιπτώσεις όπου και οι δυο προσπάθειες υστερούν ή δεν μπορούν να κριθούν δεν θα κερδίζουν κανένα πόντο. Οι βαθμολογίες στο τέλος βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο όπως όλες οι κριτικές δίσκων στο Beat – Town.

Η πρώτη εντύπωση: Το «On The Edge» μοιάζει πιο ποιοτικό και πιο ενδιαφέρον με μία πρώτη ακρόαση. Οι ηλεκτρονικές παραγωγές είναι πιο κοντά στην τάση της εποχής και σίγουρα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον fan του είδους. Ο Bob Sinclar με απογοήτευσε κατά κάποιον τρόπο, γιατί επέλεξε μία πιο κοινότοπη ιδέα: House meets Pop-Dance με πολύ γνωστά ονόματα ως feats που προσπαθούν να εμπλουτίσουν με γνωστούς τρόπους τα κομμάτια του Γάλλου παραγωγού. (0-1)

On The Edge (Album Preview)

.

Παραγωγές: Ο Bob Sinclar είναι από τους πιο γνωστούς και πιο πετυχημένους Djs – καλλιτέχνες στον χώρο του. Γι’ αυτό και περίμενα το κάτι παραπάνω από αυτό το album το οποίο σηματοδοτεί κατά κάποιον τρόπο την δισκογραφική επιστροφή του. Συνυπολογίστε και το σούπερ πετυχημένο sample στο «Far L’ amore» και καταλαβαίνεται νομίζω τι εννοώ. Τα περισσότερα τραγούδια όμως, θυμίζουν εποχές «Lala Song» και οι δευτεροκλασάτοι (από άποψη ποιότητας) MCs, όπως οι Hot Rod, Pitbull και Mr Shammi δεν με ενθουσιάζουν και τόσο. Το Pop – Rap feeling μπορεί να φαίνεται ΟΚ σε μερικούς, αλλά εν έτει 2012 και για ένα τέτοιο album εμένα προσωπικά μου ακούγεται ξεπερασμένο.

Στην αντίπερα όχθη έγινε σίγουρα μία πιο σοβαρή δουλειά στο μουσικό σκέλος του δίσκου, χωρίς βέβαια να μιλάμε για κάτι το φοβερό. Ο EDX κινείται σε πολύ πιο δυνατούς και σταθερούς House ρυθμούς («Everything»«This Is Your Life» κ.α.) και σε τελική ανάλυση δεν τα πήγε και καθόλου μα καθόλου άσχημα. Του λείπει σίγουρα η “έκρηξη” σε σχέση μεγαλύτερα και με περισσότερη εμπειρία ονόματα της αγοράς, αλλά θεωρώ ότι θα βρεθεί αρκετός κόσμος που να γουστάρει το «On The Edge». (ο-2)

.

Συμμετοχές: Ο EDX δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κοντράρει το budget του Bob Sinclar και αυτό ακούγεται σε μερικές περιπτώσεις. Nadia Ali και Hadley χτυπούν αμέσως στο μάτι του ακροατή και παρ’ όλο που προσφέρουν άμεσα με τις συναρπαστικές φωνές τους, συνεχίζω να πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερη δουλειά ως προς το σύνολο των τραγουδιών αυτών. Η ατάκα «ούτε κρύο, ούτε ζέστη» νομίζω πως ταιριάζει γάντι σε αυτή την περίπτωση.

Μπορεί να βλέπω την προσφορά των καλεσμένων του Bob Sinclar λίγο πεζή, αλλά αυτό που καλούνται να κάνουν, το κάνουν. Το θετικό party συναίσθημα του «Disco Crash» παρουσιάζεται κυρίως μέσα από τα φωνητικά των feats και όσοι ψάχνουν για τέσσερα-πέντε ραδιοφωνικά – mainstream tracks καλά θα κάνουν να τσεκάρουν τον Γάλλο superstar. (1-2)

.

Τα καλύτερα κομμάτια: Δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι στο album του EDX που θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλές θέσεις μεγάλων charts. Σημαίνει κάτι αυτό? Για εμένα όχι, αφού τραγούδια όπως τα «D.A.N.C.E» και «Warrior τα ακούω με πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση απ’ ότι το Tik Tok με τον Sean Paul. Μόνο το «Far L’ amore» έχει την δυνατότητα να συνδυάσει το hit feeling με την ποιότητα, είναι αυτό όμως αρκετό για να σηκώσει από μόνο του έναν ολόκληρο δίσκο? Μάλλον όχι… (1-3)

Tik Tok feat Sean Paul

.

Τα χειρότερα tracks: Εύκολη ερώτηση-κατηγορία: Στο Disco Crash μπορεί να υπάρχουν ωραία chart toppers, αλλά υπάρχουν και αρκετά skippables, δηλαδή κομμάτια που σου ζητούν την πρώτη κι όλας φορά να πατήσεις το skip. Ο EDX έριξε περισσότερο βάρος στο σύνολο και γι’ αυτό και δεν υπάρχουν κάποια μεγάλα παραστρατήματα. Σίγουρα υπάρχουν δυο-τρεις προσπάθειες που δεν με τρέλαναν, αλλά ως εκεί. (1-4)

.

Αντοχή στον χρόνο: Για να είμαι ειλικρινής, κανένα από τα δύο CDs δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει από την λαίλαπα δισκογραφικών κυκλοφοριών που θα ακολουθήσουν. Για όσους ψάχνουν ένα νέα ταλέντο που να προσφέρει μερικές ωραίες μουσικές ιδέες, ο EDX θα συνεχίσει να τους ευχαριστεί για τους επόμενους μήνες. Εκείνοι που θέλουν απλώς έναν ευχάριστο ήχο για να χορέψουν και να κουνηθούν, το Disco Crash θα τους ικανοποιήσει σε γενικές γραμμές. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, θα εμφανιστούν οι μελλοντικές κυκλοφορίες που θα τις επισκιάσουν. No points! (1-4)

.den mp

Εξώφυλλο: Εντάξει, τι να πει κανείς γι΄αυτά τα δύο covers? Από την μία ο τρελιάρης Bob Sinclar με το μαύρο μποξεράκι και από την άλλη ο σοβαροφανής EDX σ’ ένα πιο ήπιο εξώφυλλο. Αν και πρόκειται για δύο φωτογραφίες που θα τις έχω ξεχάσει πολύ γρήγορα, θεωρώ ότι η φάτσα του Γάλλου Dj και το όλο look μένει πιο εύκολα στον αγοραστή σαν εικόνα.  (2-4)

Τελικό Σκορ:

2-4

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνοψίζοντας: Μία ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση και μία (ποιοτική) διαφορά που προσωπικά δεν περίμενα. Από τον Bob Sinclar περίμενα παραπάνω πράγματα. Όταν έχεις μάλιστα και τέτοια ιστορία πίσω σου, το «Disco Crash μοιάζει αρκετά αδύναμο και παροδικό Ο EDX παρουσίασε κάτι πιο τίμιο, πιο ορθολογικό αλλά έχει ακόμα να μάθει πολλά για να μπει στο «γκρουπ” με τους ισχυρούς. Τα δύο αυτά albums μπορεί να πέρασαν κάπως γρήγορα από το αγοραστικό κοινό χωρίς να αφήσουν το στίγμα τους, υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι που θα βρουν ενδιαφέρον υλικό σε αυτές τις δύο ολοκληρωμένες δημιουργίες και για την περίπτωση του «On The Edge” σίγουρα θα αξίζει το diggin…

Βαθμολογία:

Bob Sinclar – Disco Crash

.

EDX – On The Edge

.

Tracklist (με Bold τα κομμάτια που ξεχώρισαν)

Bob Sinclar – Disco Crash

01 Rock The Boat feat Pitbull, Dragonfly & Fatman Scoop
02 Fuck With You feat Sophie Ellis Baxtor & Gilbere Forte
03 Wild Thing feat Snoop Dogg
04 Far L’amore feat Raffaella Carra
05 Not Gangsta feat Mr Shammi
06 Life feat Ben Onono
07 Put Your Handz Up feat Hot Rod
08 Tik Tok feat Sean Paul
09 Around The World feat Gilbere Forte
10 Rainbow Of Love feat Ben Onono
11 The Network feat Kc Flightt
12 Magic Fly

.

EDX – On The Edge

1. EDX ft. Tamra Keenan – 2 Hearts 1 Mind (Album Mix)
2. EDX ft. Hadley – Everything (Extended Album Version)
3. EDX ft. Sam Obernik – Angry Heart (Album Version)
4. EDX ft. John Williams – Give It Up For Love (Album Version)
5. EDX – D.A.N.C.E. (Album Version)
6. EDX & Nadia Ali – This Is Your Life (Album Version)
7. EDX – Warped Minds (Original Mix)
8. EDX – No Xcuses (Album Version)
9. EDX & Seamus Haji ft. Jerique – Love Express (Album Version)
10. EDX ft. Tamra – Warrior (Album Version)
11. EDX – Szeplo (Album Version)
12. EDX ft. Sarah McLeod – Falling Out Of Love (Album Version)
13. EDX – Embrace (Original Mix)

.

Far L’amore feat Raffaella Carra

.

EDX ft. Hadley – Everything

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *