Κριτική Δίσκου: Too Short – No Trespassing

Από τις ιστορικότερες φιγούρες της Hip-Hop σκηνής, με θρυλικά κομμάτια και ένα προφίλ που τον κατατάσσει στις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες μορφές του Αμερικανικού MCing. Ναι, όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν τον Too $hort, έναν από τους πιο συμπαθητικούς «παππούδες» της rap, ο οποίος αποφάσισε να συνεχίσει την δισκογραφική του δραστηριότητα εν έτει 2012. Μπορεί να κρατήσει τον εαυτό του «hot» για μία τέταρτη (!) δεκαετία?

Για την τελευταία πραγματικά καλή δουλειά του πρέπει να θυμηθούμε το 2006 και το «Blow The Whistle». Ένα CD με φοβερά party-hyphy-pimpin-sex songs, τα οποία αναζητούσα μάταια στα δύο albums που ακολούθησαν. Το «No Trespassing» έχει όλα τα γνωστά του κλισέ για τα οποία αγαπήθηκε από το κοινό και μουσική που «παίζει» ανάμεσα σε βαριά beats και πιο χαλαρές συνθέσεις που επικεντρώνονται στο σεξιστικό θέμα του δίσκου.

Ο Too $hort δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ του αδιάφορος και έτσι και φέτος, επιστρέφει με το αγαπημένη εικόνα του pimp, του παλιού και σκληροπυρηνικού pimp. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξαν στιγμές που με κούρασε ή που ακούστηκε λίγο ξεπερασμένος. Τα 17 τραγούδια είναι λίγο υπερβολικά ως αριθμός και το album χάνει από αρκετά κομμάτια που skipάρονται. Οι αδυναμίες αυτού του project εμφανίζονται κυρίως μέσα από το μουσικοσυνθετικό πλαίσιο του LP. Τρανταχτότερο παράδειγμα από το «Shut Up Nancy» δεν υπάρχει: θεματολογία που βγάζει γέλιο (εφόσον δεν έχετε πρόβλημα με την σκληρή γλώσσα), η συμμετοχή του Kokane που είναι τέλεια γι΄αυτό το concept, αλλά χωρίς τα απαραίτητα ρεφρέν και beat που θα ωθήσουν τον ακροατή να πατήσει το κουμπί του repeat.

Το τραγούδι με τον 50 Cent, κάποια βασικά singles και ένα-δύο ακόμα τραγούδια, ξεχώρισαν για το καλό τους αποτέλεσμα («Boss», «I Got Caught»). Το 19ο album του Too $hort δεν καταφέρνει όμως να προσφέρει κάτι πραγματικά αξιόλογο ή που να αξίζει να αφιερώσεις ένα κομμάτι του ελεύθερού σου χρόνου για να το μελετήσεις. Η φιγούρα του συγκεκριμένου rapper, αυτό το image που πουλούσε διαχρονικά, επηρέασε μία ολόκληρη γενιά από MCs που ακολούθησαν. Μόνο αυτός μπορεί να πει το “bitch» με αυτό τον τρόπο και είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να κρατηθούν έστω και σε αυτά τα μέτρια επίπεδα για μία τέταρτη δεκαετία.

Το «No Trespassing» δεν καταφέρνει όμως να βγάλει προς τα έξω την πείρα του Too $hort παρά μόνο κάποιες θετικότατες πτυχές που ήταν όμως γνωστές καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του. Ο Todd Anthony Shaw επιβεβαιώνει την εικόνα του αυθεντικού pioneer της Δυτικής Ακτής της Αμερικής, αλλά και ότι ήταν και είναι ένας από τους πιο αδικημένους rappers της φάσης αυτής. Γι΄αυτό φταίει μόνο ο ίδιος, που δεν προσπάθησε ποτέ να ακολουθήσει ένα σοβαρό concept για πάνω από ένα 20λεπτο σερί στην καριέρα του. Αν αυτός ο δίσκος θα είναι όντως το τελευταίο του ολοκληρωμένο CD, τότε θα κλείσει το κεφάλαιο «Too $hort» μ’ έναν τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές του δυνατότητες.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν:  «Playa Fo Life», «I Got Caught», «I’m A Stop», «Boss», «Money On The Floor»

Tracklist:

01. What The Fuck
02. Got Her Like
03. Playa Fo Life
04. Trying To Come Up featuring C.O.
05. Crush Cologne featuring Rico Tha Kidd; DJ Upgrade
06. The Magazine featuring Chase Hattan
07. I Got Caught featuring Martin Luther
08. I’m A Stop featuring 50 Cent
09. Hog Ridin’ featuring Richie Rich
10. Porno Bitch
11. Shut Up Nancy featuring Kokane
12. Boss featuring Silk-E
13. Hey featuring Silk-E
14. Money On The Floor featuring E-40
15. Double Header featuring Wallpaper
16. Respect The Pimpin’ featuring Snoop Dogg
17. Ba Boom Cha

.

Money On The Floor featuring E-40

.

Επιμέλεια: Έκτωρ Αποστολόπουλος

2 Comments

  1. Pame re Too $hort. Its gettin hyphy in this bitch!

  2. μονο too $hort, ο true pimp!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *