Review: The Weeknd – Echoes Of Silence

Το 2011 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για τον Abel Tesfaye ή The Weeknd. Με δύο mixtapes που αγαπήθηκαν από το κοινό, αλλά και από τους κριτικούς, και με την μεγάλη συμμετοχή του στην δημιουργία του «Take Care» που τον έκανε πιο γνωστό και στους mainstream ακροατές. Και ποιος καλύτερος τρόπος για να κλείσει την χρονιά από το να δώσει καινούριο υλικό?

Περίπου μια εβδομάδα πριν μπει ο νέος χρόνος, το «Echoes of Silence» που είναι και το κλείσιμο της τριλογίας «Balloons είναι το κατάλληλο soundtrack του χειμώνα. Ακούγοντάς το εδώ και τρεις μέρες, θα έλεγα ότι το αποτέλεσμα που βγαίνει, παίρνει κάτι από την δυναμική των δυο προηγούμενων του δουλειών, «House of Balloons» και «Thursday, και προσφέρει άλλη μια δυναμική δουλειά. Για ακόμη μια φορά, ατμοσφαιρικά beats από τον στενό του συνεργάτη Illangelo, αλλά και από καινούρια πρόσωπα για πρώτη φορά σε δουλειά του, όπως ο Clams Casino και ο Dropxlife που είναι και μέλη του crew «XO». Στίχοι στο γνωστό ύφος του νεαρού Καναδού και η ίδια χαρακτηριστικά αισθησιακή ερμηνεία.

Εννέα καινούρια κομμάτια λοιπόν. Το mixtape ανοίγει με μια καταπληκτική διασκευή του «Dirty Diana» του Michael Jackson. Ο «Βασιλιάς της ποπ» θα ήταν σίγουρα περήφανος για αυτή τη προσπάθεια. Ήδη στο internet άρχισαν οι συγκρίσεις κυρίως λόγω της ερμηνείας που πλησιάζει πολύ στον MJ. Υπερβολικές; Ίσως. Προσωπικά όμως, πιστεύω ότι αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε στο μέλλον να συγκριθεί με τον Jackson, αυτός είναι ο νεαρός Καναδός.

Συνεχίζοντας, ακούμε το «Montreal» με τον τραγουδιστή να τραγουδάει το ρεφρέν ενός παλιού γαλλικού τραγουδιού και να περιγράφει την μοναξιά της εγκατάλειψης. Ερωτικά και στο ίδιο μελαγχολικό ύφος είναι και τα δύο αμέσως επόμενα τραγούδια, το «Outside» και το «XO/The Host», στο οποίο κάνει αναφορές και στο crew του. Το επόμενο κομμάτι που αποτέλεσε και το buzz single για το «Echoes of Silence», είναι από τις πιο δυνατές στιγμές του mixtape. Χρησιμοποιώντας περίεργα εφέ στην φωνή του και μια γρήγορη παραγωγή, το «Initiation» περιγράφει μια έντονη σκηνή sex με πολλά ναρκωτικά και αλκοόλ που μπορεί να σοκάρει, αφήνοντας όμως τις περισσότερες λεπτομέρειες στην φαντασία του ακροατή. Αποτελεί το κομβικό σημείο του mixtape, χωρίζοντας το ουσιαστικά σε δύο μέρη από άποψη θεματολογίας.

Από εδώ και πέρα, και μέχρι το τέλος του «Echoes of Silence», ο τραγουδιστής μιλάει για την αναγνώριση που έχει αποκτήσει εδώ και λίγο καιρό και εκφράζει τις σκέψεις και ανησυχίες του για την διαχείριση της διασημότητας του, θυμίζοντας κάπως τον «Drake» στο «Thank Me Later». Το «Same Old Song» είναι ένα κομμάτι για την πρώην κοπέλα του που δεν πίστευε σε αυτόν αλλά τώρα που έγινε διάσημος ψάχνει ένα τρόπο να γυρίσει πίσω. Στο «The Fall» δηλώνει ότι δεν φοβάται την περίπτωση να γυρίσει πάλι στην αφάνεια μιας και είναι συνηθισμένος να ζει στα δύσκολα. Στο «Next» μιλάει για τις γυναίκες που τον πλησιάζουν με σκοπό να εκμεταλλευτούν το όνομα που έχει κάνει, κάνοντας ξεκάθαρο όμως ότι γνωρίζει τα παιχνίδια που προσπαθούν να παίξουν εις βάρος του. Το Mixtape κλείνει με το ομώνυμο, μια ερωτική μπαλάντα που βάζει ένα όμορφο τέλος στο «Echoes of Silence.

Όπως ανέλυσα και παραπάνω, το Mixtape ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μέρη. Με το «D.D» να αποτελεί μια εισαγωγή, το «Initiation» την μέση και το «Echoes of Silence» τον επίλογο, ο The Weeknd καταπιάνεται με δύο βασικές θεματολογίες, την ερωτική του ζωή και την ξαφνική διασημότητα που έχει αποκτήσει. Το αποτέλεσμα σε καμιά περίπτωση δεν απογοητεύει. Έχοντας ακούσει και τα τρία Mixtapes προσεκτικά και έχοντας σχηματίσει μια άποψη πάνω στην μουσική του, πιστεύω ότι το «House of Balloons» είναι το καλύτερο της τριλογίας, με το «Echoes of Silence» να είναι ελαφρώς πιο πάνω από το «Thursday».

Κλείνοντας να σας ευχηθώ να έχετε καλές γιορτές και φυσικά με υγεία κι ευτυχία. Επίσης, εύχομαι το 2012 να είναι για όλους μας μια καλύτερη χρονιά με περισσότερη αισιοδοξία. Και φυσικά με πολλή και ποιοτική μουσική.

ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ ΤΟ

Βαθμολογία: 

Κομμάτια που ξεχώρισαν:  «D.D», «Montreal», «Initiation», «Same Old Song», «Next»

Tracklist:

01. D.D.
02. Montreal
03. Outside
04. XO/The Host
05. Initiation
6. Same Old Song
7. The Fall
8. Next
9. Echoes Of Silence

D.D.

.

Montreal

Επιμέλεια: Δημήτρης Δημούδης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *