Κριτική Δίσκου: Childish Gambino – Camp

Από το 1995 που ξεκίνησα να ακούω hip hop, θα μπορούσα να πω ότι έχω ακούσει άπειρους δίσκους. Έχω ακούσει εξαιρετικά albums τα οποία έγραψαν ιστορία στα μουσικά δρώμενα, αλλά και πολλά τραγικά albums για τα οποία κλαίω για τον χρόνο που έχασα ακούγοντας τα. Το «Camp» του Childish Gambino ανήκει στην πρώτη κατηγορία, αν και δεν ξέρω το κατά πόσο θα γράψει ιστορία το άλμπουμ του, αλλά ξέρω πως είναι μακράν ότι πιο fresh έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια.

15 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε λοιπόν το πρώτο του επίσημο album (έχει κυκλοφορήσει άλλα 3 albums τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο απο DOWNLOAD και δεν βγήκαν επίσημα από κάποια δισκογραφική εταιρία) την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε ο δίσκος του Drake.Όπως είναι λογικό δεν πέτυχε τις πωλήσεις του Drake, όχι γιατί υστερεί σαν καλλιτέχνης ή επειδή δεν είναι καλός στιχουργικά, αλλά για τον πολύ απλό λόγο ότι το album του κυκλοφόρησε από ένα ανεξάρτητο label χωρίς να έχει την προώθηση και το τεράστιο budget της Young Money από πίσω του. Είμαι σίγουρος πως αν είχε την υποστήριξη μιας μεγάλης δισκογραφικής, ο Childish Gambino θα έπαιζε παντού γιατί το album του είναι εξαιρετικό. Το «Camp» πούλησε την πρώτη εβδομάδα 51.070 αντίτυπα. Καθόλου άσχημα για έναν ουσιαστικά πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ο οποίος είναι σε ένα indie label το οποίο το γνωρίζουν ελάχιστοι.

Για να πω την αλήθεια τον Childish Gambino δεν τον γνώριζα ως καλλιτέχνη (βασικά είναι ηθοποιός ο οποίος ξεκίνησε να κάνει stand up comedy), μέχρι που μια μέρα διαβάζοντας σε ένα ξένο site για τις πωλήσεις του Drake, έγραφαν όλοι από κάτω σχόλια για το albumτου Childish Gambino ότι είναι απίστευτο και ότι δεν έχει πάρει την θέση που του αξίζει .Έχοντας στο μυαλό μου το Gambino, έλεγα από μέσα μου ότι θα είναι κανένα πρώην gangmember μαφιόζος φυλακόβιος που θα γκαρίζει πάνω από δυνατά south beats, μέχρι που έκατσα και άκουσα το «Camp» και κατάλαβα πως δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είχα σχηματίσει στο μυαλό μου .

Οι παραγωγές είναι εξαιρετικές (μου θύμισαν Κanye West παραγωγές σε στυλ «My Beautiful Dark Twisted Fantasy»), δεν έχουν τον κλασσικό ήχο του hip-hop καθώς κινούνται περισσότερο σε mainstream μονοπάτια και με τις μεγαλόπνοες ενορχηστρώσεις τους δεν κουράζουν σε καμία περίπτωση τον ακροατή. Οι παραγωγές είναι όλες του Childish Gambino με σφιχτοδεμένες ορμητικές μελωδίες που πραγματικά σε ταξιδεύουν. Το «Camp» είναι το album που θα ήθελε να έχει κάνει ο Kanye West! Ακούστε το………

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Hold You Down», «Kids», «That Power», «Bonfire», «All The Shine», «L.E.S.», «Heartbeat», «Fire Fly»

Tracklist:

1. “Outside”
2. “Fire Fly”
3. “Bonfire”
4. “All The Shine”
5. “Letter Home”
6. “Heartbeat”
7. “Backpackers”
8. “L.E.S.”
9. “Hold You Down”
10. “Kids”
11. “You See Me”
12. “Sunrise”
13. “That Power”

Childish Gambino – Bonfire

Επιμέλεια: Karne Mad NiCe a.k.a Panos Pal

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *