Κριτική Δίσκου: Snoop Dogg & Wiz Khalifa – Mac And Devin Go To High School

Τα νιάτα συναντούν την εμπειρία. Ένας ζωντανός θρύλος της Δύσης «κάθεται» στο ίδιο στούντιο μ’ έναν από τα πιο φρέσκα ταλέντα της σκηνής για έναν ολόκληρο δίσκο. Ναι, μπορεί να πρόκειται για το Original Soundtrack της ερχόμενης ταινίας τους, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Τα «παιδιά» γούσταραν να κάνουν ένα collabo album γύρω από την διαχρονική θεματολογία που χαρακτηρίζει το απίστευτα χαλαρό ύφος τους: Weed.

«I’m smoking everywhere I go» είναι πρώτη φράση που ακούγεται από το πρώτο τους single και τελευταίο κομμάτι του δίσκο («That Good»). Πρόκειται για ένα δισκάκι που απευθύνεται αποκλειστικά στο weed-lifestyle των MCs, και όχι μόνο. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι πιο ταιριαστοί από τους Snoop και Khalifa? Υπάρχουν πιθανότητες να αποτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα?

Λίγες, αλλά το «Mac And Devin Go To High School» παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρνει να απογειώσει την «φάση», χωρίς βέβαια να κρίνεται ως κακό. Υπάρχουν αρκετά highlights και παραγωγές που έχουν μία άλφα ποιότητα και που σίγουρα θα αντέξουν στο πέρασμα των ημερών μέσα στις μουσικές σας συσκευές . Το Smokin On» έχει ένα εντυπωσιακό beat για το ξεκίνημα, το «I Get Lifted» χαλαρώνει πολύ γρήγορα τον δίσκο μετά το ισχυρό ξεκίνημα. Οι ήχοι παίζουν με τα smokin vibes και με τα λιγοστά πιο σοβαρά bangers τύπου «630». Μην φανταστείτε τίποτα τρελό, ίσα ίσα για να ξυπνήσει τον ακροατή κατά την διάρκεια της ακρόασης των χαλαρών “μπαφιάρηδων» φοιτητών Mac & Devin.

Εννοείται πως οι παραγωγές δεν προσφέρουν τρομερές εμπειρίες που μπορούν να κουβαλήσουν μόνες τους ολόκληρο το βάρος. Θες δεν θες, η προσοχή εστιάζεται στα raps των Wiz Khalifa και Snoop Dogg, με τον δεύτερο να απογοητεύει. Πέρα από κάποιες αναλαμπές ( «Young Wild And Free»«That Good»), o Doggfather δεν μπορεί να ακολουθήσει ούτε τον ρυθμό του Wiz (μην νομίζεται ότι κάνει καμία σημαντική perfomance), ούτε να τον επισκιάσει. Η παρουσία του είναι πολύ κατώτερη από το «Doggumentary», αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν φταίει μόνο ο ίδιος για το τελικό αποτέλεσμα.

Το «Mac And Devin Go To High School OST» θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα δεύτερο «Rolling Papers». Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο όλος δίσκος είναι προσαρμοσμένος στα μέτρα του Wiz Khalifa και πολύ λιγότερο στα στάνταρ του Snoop Dogg. Πέρα από τα βασικά neutral singles, και εφόσον εξαιρέσουμε την κεντρική θεματολογία που θεωρητικά είναι τέλεια για τον Snoop, μουσικά και καλλιτεχνικά τείνει να μοιάζει ως μία παράσταση του 24χρονου rapper. Και αυτό είναι το βασικό μου πρόβλημα σε collabo LPs, ακόμα και όταν εκείνα δεν υστερούν ουσιαστικά σε beats. Όταν ο ένας από τους δύο βασικούς καλλιτέχνες δεν μπορεί να προσαρμοστεί ή να ακολουθήσει ή γενικότερα δεν είναι καλός σε αυτό που κάνει, το album πέφτει ποιοτικά σε χρόνο ντε-τε.

Ο νέος δίσκος των γνωστών αυτών Αμερικανών MCs κινείται στα επίπεδα των φετινών τους solo κυκλοφοριών. Με πιο σωστή διαχείριση της tracklist απ’ ότι στο«Doggumentary, αλλά και με λιγότερα καλά κομμάτια και πετυχημένες κυκλοφορίες τύπου «Black & Yellow», «Wake Up» κτλ. Επίσης, από τις συμμετοχές των συναδέλφων τους, μόνο αυτές του Curren$y και του Bruno Mars έπιασαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο τελευταίος μάλιστα, προσθέτει ωραία φωνητικά στο «Young Wild And Free», το μοναδικό μεγάλο radio hit, του οποίου όμως ο ήχος μοιάζει να απευθύνεται κυριολεκτικά στο πολύ young κοινό των smokers. Το feat του Juicy J τραβιέται και καθυστερεί περισσότερο απ’ ότι έπρεπε και στον Mike Posner θα έπρεπε κάποιοι να ξεκαθαρίσουν στον ίδιο ότι συμμετέχει στο «French Inhale» και όχι στο «French Kiss».

Σε γενικές γραμμές, μου άφησε την εντύπωση ενός μέτριου LP. Δεν θέλω όμως να σας «φοβίσω» ή να σας αποτρέψω να το τσεκάρετε, γιατί είμαι σίγουρος ότι το 90% των ακροατών θα βρουν τρία-τέσσερα κομμάτια που θα θέλουν να κρατήσουν στην συλλογή τους και κακά τα ψέματα, δεν συνάντησα κάποιο τραγικό beatάκι. Τουλάχιστον, ψήνει τον μέσω Hip-Hop ακροατή να τσεκάρει την ταινία τους που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Κάτι είναι και αυτό.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν:  «Smokin On», «Young Wild And Free», «OG», «That Good»

Tracklist:

01. Smokin On (Feat. Juicy J)
02. I Get Lifted
03. You Can Put It In A Zag, Imma Put It In A Blunt
04. 630
05. Talent Show
06. Lets Go Study
07. Young Wild And Free (Feat. Bruno Mars)
08. OG (Feat. Currensy)
09. French Inhale (Feat. Mike Posner)
10. It Could Be Easy
11. World Class
12. That Good

.

That Good

Επιμέλεια: Έκτωρ Αποστολόπουλος

2 Comments

  1. 2,5 ε? Το περίμενα λίγο άκυρο να πω την αλήθεια. 😆

  2. Ναι, η αλήθεια είναι ότι ενώ είναι ευχάριστο, νιώθεις οτι ακούς μερικά καλά κομμάτια μαζί με κάποια leftovers από τα Doggumentary και Rolling Papers. Άμα συμπεριλάβεις και έναν πολύ κακό SNoop…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *