Κριτική Δίσκου: Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση του θανάτου της Amy Winehouse πριν από αρκετούς μήνες. Η τραγουδίστρια που είχε ταλαιπωρηθεί απεριόριστα από το livestyle του rockstar έφυγε ξαφνικά από τον κόσμο της μουσικής, αφήνοντας όμως ως παρακαταθήκη αρκετές εξαιρετικές καλλιτεχνικές εμπνεύσεις. Το «Lioness: Hidden Treasures» κυκλοφόρησε χθες και είμαι σίγουρος ότι θα επικρατήσει ένας μικρό-πανικός στην αγορά μόνο και μόνο εξαιτίας του ονόματός της. Το θέμα είναι όμως να ακούσουμε αν πρόκειται όντως για χαμένους “θησαυρούς” η απλώς για χάσιμο χρημάτων.

Το πρώτο τραγούδι που είχε φτάσει στα αυτιά μου, ήταν το «Like Smoke’» που μαζί με την παρουσία του Nas με εξέπληξε για την ωριμότητα του. Ένα πολύ καλό τραγούδι που είμαι σίγουρος ότι θα άρεσε σε σχεδόν όλους τους ακροατές, είτε γουστάρουν την φωνή και το ύφος της Amy είτε όχι. Η αλήθεια είναι ότι λίγα κομμάτια κατάφεραν να με δέσουν επάνω τους όπως η παραπάνω ηχογράφηση.

Αξίζει να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο, ότι μιλάμε κυρίως για δουλειές που είχε εμπνευστεί η Amy Winehouse μέσα σε ένα διάστημα σχεδόν δέκα χρόνων. Είναι πολύ δύσκολα για τους παραγωγούς Salaam Remi και Mark Ronson να δημιουργήσουν μία συλλογή από εντελώς σκόρπια κομμάτια και από καλλιτεχνικές ιδέες που μπορεί να τους χωρίζουν μεταξύ τους μέχρι και οκτώ χρόνια. Διαφορετικές ερμηνείες, διαφορετικός τρόπος σκέψης και διαφορετική ποιότητα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει στο «Back To Black». Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μιλάμε και για κάποια κομμάτια που δεν κατάφεραν να μπουν στο κανονικό της album για πολλούς και διάφορους λόγους.

Προφανώς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει τα επίπεδα της τεράστιας αυτής κυκλοφορίας του 2006. Ακόμα και η προσπάθεια που έχει καταβληθεί για να φτάσουν τα μουσικά επίπεδα του πολυπλατινένιου δίσκου της Amys, πέφτει κατά κάποιον τρόπο στο κενό μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που ένιωθα οτί ακούω το ίδιο track ή και να ψηλοβαρέθηκα. Δεν είναι τυχαίο νομίζω, ότι τραγούδια όπως τα «Between the Cheats»«A Song for You» και το ντουέτο με τον Tony Bennett είναι πιο σταθερά, πιο έτοιμα απ’ ότι οι ηχογραφήσεις πριν από το 2006. Λογικά πρέπει να ισχύει η πληροφορία ότι μιλάμε και για ηχητικές δημιουργίες που προοριζόντουσαν για ένα εντελώς καινούργιο LP, το οποίο έμεινε σταματημένο κάπου ενδιάμεσα από τα πολλά προσωπικά προβλήματα της Βρετάνης τραγουδίστριας.

Το «Lioness: Hidden Treasures» είναι άλλη μία απόδειξη για μία κοπέλα που είχε απεριόριστο ταλέντο αλλά κάποιες από τις επιλογές της δεν την άφησαν να φτάσει ακόμη υψηλότερα. Μία υπενθύμιση για το κοινό της ότι ακόμα και στα πιο ανέτοιμα tracks της, η φωνή της ξεχώριζε – μέχρι εκεί όμως. Ως κυκλοφορία, δύσκολα μπορεί να πείσει έναν απαιτητικό ακροατή ως ένα ανεπίσημο follow up του «Back To Black». Δεν νομίζω όμως, να ήθελαν και κάτι τέτοιο οι στενοί συνεργάτες της Amy Winehouse. Είναι ένα απλό compilation που κρύβει κάποια ενδιαφέρον στοιχεία, δυο-τρία διαφορετικά versions μεγάλων επιτυχιών («Tears Dry», «Valerie», «Wake Up Alone») και ένα μελαγχολικό συναίσθημα και στα σχεδόν 45 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος. Είναι μία καλή αγορά για τους fans της Amys – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Between the Cheats», «Like Smoke», «Half Time», «A Song for You»

Tracklist:

1. ‘Our Day Will Come’ (Reggae Version) (Recorded: May 2002)
2. ‘Between the Cheats’ (Recorded: May 2008)
3. ‘Tears Dry’ (Recorded: November 2005)
4. ‘Will You Still Love Me Tomorrow’ (Recorded: September 2004)
5. ‘Like Smoke’ (Ft. Nas) (Recorded: May 2008)
6. ‘Valerie’ (Demo) (Recorded: December 2006)
7. ‘The Girl from Ipanema’ (Recorded: May 2002)
8. ‘Half Time’ (Recorded: August 2002)
9. ‘Wake Up Alone’ (Demo) (Recorded: March 2006)
10. ‘Best Friends, Right?’ (Recorded: February 2003)
11. ‘Body and Soul’ (With Tony Bennett) (Recorded: March 2011)
12. ‘A Song for You’ (Recorded: Spring 2009)

.

Like Smoke (ft. Nas)

Επιμέλεια: Έκτωρ Αποστολόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *