Κριτική Δίσκου: The Roots – Undun

Η τελευταία ημέρα του Νοέμβρη στο Beat-Town έτυχε να κλείνει με την πρώτη δισκοκριτική για μουσική κυκλοφορία του Δεκέμβρη. Ο πιο χειμωνιάτικος μήνας του χρόνου παρουσιάζεται μέσα από το πιο σκοτεινό album των The Roots, ενός group που έχει σημαδέψει τον μοντέρνο ήχο όσο λίγα. Οι Αμερικανοί χρειάστηκαν μόλις ένα χρόνο για να επιστρέψουν με κάτι καινούργιο, μετά από το εξαιρετικό «How I Got Over» (δεν συνυπολογίζω το πολύ καλό «Wake Up» με τον John Legend, μιας και πρόκειται κυρίως για covers παλαιότερων επιτυχιών μεγάλων τραγουδιστών). Για το γουρλίδικο 13ο LP τους επέλεξαν έναν διαφορετικό τρόπο δομής, προσπαθώντας να φρεσκάρουν (ξανά) το περιεχόμενό τους ως καλλιτέχνες.

Το «undun» είναι το πρώτο concept album των The Roots και η επιρροή αυτής της απόφασης στον ήχο και στα διαφορετικά στάδια του δίσκου είναι εμφανή. Ο δίσκος εξιστορεί την πορεία και τις σκέψεις του Redford Stephens, ενός φτωχού παιδιού από την Αμερικανική πόλη Φιλαδέλφεια που μπλέκει με την σκληρή πραγματικότητα των ναρκωτικών και το εμπόριο γενικότερα. Ο Stephens δεν είναι και τόσο φανταστικός ως χαρακτήρας ή τουλάχιστον οι αποφάσεις και οι σκέψεις του που εξιστορούνται από τον rapper Black Thought έχουν αρκετή δόση αλήθειας. Ο ακροατής νιώθει αμέσως ότι ο γνωστός frontman των The Roots, είναι πιο σοβαρός από άλλες φορές με περισσότερο συναίσθημα και ακόμη πιο σταθερή απόδοση. Ο ?uestlove είχε εξηγήσει σε μία συνέντευξή του ότι: «Όλα τα μέλη της οικογένειας του Tariq (σ.σ. ο Black Thought) ήταν όλοι τους στο παρελθόν αυτός ο άνθρωπος, ο Redford Stephens. Τα αδέρφια του, τα ξαδέρφια του, όλοι. Ο Tariq ήταν ο μόνος  που κατάφερε να γλυτώσει από αυτή την κατάσταση».

Όπως καταλαβαίνετε, ο δίσκος έχει μία προσωπική πινελιά για τον κεντρικό MC. Η τραγική πορεία του ήρωα του «undun», που καταλήγει τελικά νεκρός αφού παγιδεύτηκε και εκείνος σε αυτή την σκοτεινή καθημερινότητα όπως και τόσοι άλλοι, δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερα. Με ατάκες όπως «And what I did, came back to me eventually,» δεν περιγράφεται ένα κλισέ, αλλά η κατάληξη αυτής της ιστορίας από το πρώτο κι όλας τραγούδι. Ο Black Thought δεν κάνει το κλασικό storytelling, ούτε και ο ίδιος ο δίσκος. Δεν είναι το αυθεντικό concept album που θα περίμενε ο μέσος ακροατής, αλλά περισσότερο ένα ταξίδι σε μορφή flashback με αρκετά στοιχεία από ταινία.

Ο Black Thought ποτέ δεν έχει θεωρηθεί ως ο κορυφαίος των κορυφαίων, πληρώνοντας κατά κάποιον τρόπο το υψηλό επίπεδο των παραγωγών του group που τον επισκίαζαν. Αυτή την φορά όμως, ο δίσκος είναι το δικό του προσωπικό show. Όπως πολύ σωστά είχε σημειώσει ένα ξένο δημοσίευμα πριν από αρκετό καιρό, όταν είχε βγει το «Sleep» στο διαδίκτυο, τα rhymes που σου φέρνουν στο μυαλό τον Alfred Hitchcock «To catch a thief
/Who stole the soul I prayed to keep?»
  είναι αδύνατον να μην σε καταπλήξουν και να μην σε βάλουν σε αυτό το μουντό, αρνητικό αλλά και άκρως ατμοσφαιρικό συναίσθημα. Σίγουρα, η παρουσία του Black Thought για εμένα προσωπικά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, σ’ ότι αφορά τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη και δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί από τους φιλοξενούμενος του δίσκου. Οι οποίοι φιλοξενούμενοι όμως δίνουν την φρεσκάδα που χρειάζεται το «undun», την διαφορετική φωνή που επιζητώ σε τέτοιου είδους κυκλοφορίες. Bilal, Big K.R.I.T., Phonte, Dice Raw (ο οποίος μάλιστα… τραγουδάει κάποια στιγμή!) και P.O.N.S μπορεί να μην εκτοξεύουν το LP, αλλά προσθέτουν στοιχεία που είναι απαραίτητα.

Απαραίτητα για μία ενορχήστρωση που φτάνει από το κολλητικό παίξιμο του πιάνου στο «The Otherside» μέχρι και σε πιο σκληρά μπάσα όπως το «Stomp» μαζί με τον Just Blaze. Η μουσική κουβαλάει τα ίδια συναισθήματα όπως και το περιεχόμενο των lyrics του Black Thought, με την διαφορά ότι κρύβουν μία μικρή ελπίδα, κάπου ανάμεσα από τις στενάχωρες νότες που συμβαδίζουν με το προκαθορισμένο μέλλον και την σκληρή πραγματικότητα που «τελειώνει» τον Redford Stephens. Γι’ άλλη μια φορά, ο δίσκος των The Roots κερδίζει κυρίως ως ολοκληρωμένη παρουσίαση, αλλά όχι αποκλειστικά επειδή πρόκειται για ένα δεμένο στιχουργικό σύνολο, με αρχή, μέση και τέλος. Η μουσική του κάθε τραγουδιού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αμέσως επόμενου, δημιουργώντας το soundtrack για την ιστορία του «τύπου» από την Φιλαδέλφεια. Με μερικές εξαιρέσεις όπως τα «Kool On» και «Tip The Scale», τα υπόλοιπα δύσκολα μπορούν να σταθούν μόνα τους. Ένα μειονέκτημα που μάλλον ήταν αναπόφευκτο για το group που ήθελε να βγάλει μία τέτοιου είδους κυκλοφορία.

Μία θυσία που έπρεπε να γίνει για χάρη του ίδιου του «undun». Οι The Roots δεν νοιάζονται για πωλήσεις στα Single Charts, ούτε για το κοινό που συνήθως επιζητεί ένα ή δύο νέα κομμάτια για το Mp3-player του. Δεν το έχουν και ανάγκη εδώ που τα λέμε ως live μπάντα στις μεγαλύτερες νυχτερινές εκπομπές της Αμερικής. Τα ζωντανά μουσικά όργανα έδιναν και δίνουν μία άλλη ποιότητα, μία διαφορετικότητα σε σχέση με άλλα μουσικά σχήματα. Ο ήχος μπορεί να φανεί σε ακροατές μικρότερης ηλικίας «παππουδίστικος» εάν το συγκρίνουν αποκλειστικά με hits της εποχής, αλλά αυτό είναι λογικό για καλλιτέχνες που ασχολούνται ούτως η άλλος με πιο σοβαρές και βαθύτερες θεματολογίες . Δεν τους νοιάζει που κάποια hooks όντως μπορεί να είναι λίγο προβλέψιμα και που τα τρία τελευταία instrumentals δεν ανέβασαν όσο θα περίμενα την συνολική εικόνα του CD. Αντίθετα έγραψαν ένα επίλογο για μία ιστορία που ίσως θα μπορούσε θεωρητικά να μεταφερθεί ακόμα καλύτερα. Πάντα υπάρχει χώρος για κάτι καλύτερο και κάτι ανώτερο στην μουσική και οι The Roots είναι η ζωντανή απόδειξη.


Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Sleep», «One Time», «The OtherSide», «I Remember», «Tip The Scale»

Tracklist:

01. Dun
02. Sleep (feat. Aaron Livingston)
03. Make My (feat. Big K.R.I.T. & Dice Raw)
04. One Time (feat. Phonte & Dice Raw)
05. Kool On (feat. P.O.R.N. & Truck North)
06. The OtherSide (feat. Bilal & P.O.R.N.)
07. Stomp (feat. Just Blaze & P.O.R.N.)
08. Lighthouse (feat. Dice Raw)
09. I Remember
10. Tip The Scale (feat. Dice Raw)
11. Redford (For Yia-Yia & Pappou)
12. Possibility
13. Will To Power
14. Finality

.

Tip The Scale (feat. Dice Raw)

Επιμέλεια: Έκτωρ Αποστολόπουλος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *