Κριτική Δίσκου: Statik Selektah – Population Control

Δεν θα ανατρέξω ξανά στο παρελθόν του Statik Selektah, που από το προφίλ ενός συμπαθητικού Mixtape Dj, κατέληξε να λογίζεται ως ένας πολύ δυνατός Hip-Hop παραγωγός. Όλα του τα LPs ήταν από καλά έως πολύ πολύ καλά, και ο κόσμος πλέον ψήνεται άμεσα να ακούσει μία νέα κυκλοφορία από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Το «Population Control» είναι σε γενικές γραμμές καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα αδύνατα του σημεία. Τα 19-20 κομμάτια είναι προφανώς ένας υπερβολικός αριθμός για έναν δίσκο και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει τον ακροατή σε μία ολοκληρωμένη ακρόαση. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο το μεγάλο playtime, αλλά και κάποιες επιλογές του Statik και των υπευθύνων στην δομή του album.

Υπάρχουν πολύ καλά beats («New York, New York», «Play the Game», «Damn Right») και άλλα που υστερούν σε διάφορους παράγοντες όπως hook, γενικότερη ηχητική εικόνα κτλ («Smoke On», «The High Life»). Το περίεργο στοιχείο σε αυτή την υπόθεση, είναι το γεγονός ότι οι γνωστοί και έμπειροι rappers όπως Joell Ortiz, Styles P, Freddie Gibbs και πάει λέγοντας, πατούν πάνω στις καλές ενορχηστρώσεις, σε αντίθεση με τα λιγότερο γνωστά ονόματα που πήραν και τις λιγότερο εντυπωσιακές παραγωγές. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας περίεργος διαχωρισμός ανάμεσα σε δυνατά και μέτρια tracks, μιας και η πρώτη αντίδραση σε φρέσκα ονόματα με αδύναμα beats είναι η αδιαφορία.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα 20 τραγούδια αδυνατούν να κρατήσουν μία ομογένεια, πόσο μάλλον να κρατήσουν τον ακροατή μακριά από το skip. Πέρα από μία-δύο περιπτώσεις, δεν νομίζω ότι θα συναντήσει κανείς κάποιο track που να μην αντέχει να το ακούσει ολόκληρο και αυτό και μόνο είναι μία επιτυχία για τον Statik Selektah σ’ ένα τόσο μεγάλο CD. Εννοείται πως αυτή την εξέλιξη την χρωστάει και στην επιλογή του να οδηγήσει στον αυτόματο. Τι εννοώ με αυτό?

Ότι δεν υπάρχουν μεγάλα πειράματα ή κάποιες ιδέες που διαφέρουν έστω και λίγο από τις προηγούμενες κυκλοφορίες του. Κράτησε το καλό επίπεδο του παρελθόντος και σε αυτό το σύνολο (επιλογή των βασικών MCs, χαλαρό ύφος στα περισσότερα beats), αλλά από την άλλη δεν πρόκειται να κακίσω κάποιον που θα σκεφτεί ότι λίγο πολύ, αυτή η κυκλοφορία είναι μία από τα ίδια.

Έχει σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά beats, έχει πολύ καλούς rappers και ένα αυθεντικό Hip-Hop προφίλ που σίγουρα λείπει στις ημέρες μας και που σίγουρα δεν προβάλετε όπως θα έπρεπε από τα βασικά ΜΜΕ. Το ερώτημα που γεννάτε όμως με το «Population Control» είναι το εξής: Μπορεί το κάτι παραπάνω ο Statik Selektah? Ή μήπως έχει φτάσει στα όρια του? Αρκετοί θα απαντήσουν μ’ ένα «ναι»  στο συγκεκριμένο ερώτημα μετά την ακρόαση αυτής της κυκλοφορίας, αλλά αυτή η απάντηση είναι λογική. Κακά τα ψέματα, ο συγκεκριμένος artist δεν ήταν ποτέ ένας παραγωγός που θα άλλαζε την φάση με τις ιδέες του. Απλά ήταν πολύ καλός και ισορροπημένος σε αυτό που έκανε.

Στο «Population Control» μας παρουσιάζει πολλούς αγαπημένους MCs, αλλά συγχρόνως χάνει και ένα στοίχημα. Δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να προβάλει όσο θα έπρεπε κάποια νεαρά παιδιά / ταλέντα που ενδεχομένως να είναι πολύ καλύτεροι από κάτι παλικάρια που μας πασάρουν συχνά πυκνά. Ο Statik ήθελε να τους βοηθήσει, όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται από την στιγμή που δεν προσπαθεί και ο ίδιος να παντρέψει κάτι πιο φρέσκο με το «νέο αίμα της σκηνής».

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Play the Game», «New York, New York», «Never a Dull Moment», «Damn Right», «A DJ Saved My Life»

Tracklist:

01 Population Control (feat. Sean Price & Termanology)
02 Play the Game (feat. Big K.R.I.T. & Freddie Gibbs)
03 Groupie Love (feat. Mac Miller & Josh Xantus)
04 New York, New York (feat. Styles P, Saigon & Jared Evan)
05 Sam Jack (feat. XV, Jon Connor & The Kid Daytona)
06 Never a Dull Moment (feat. Action Bronson, Termanology & Bun B)
07 You’re Gone (feat. Talib Kweli, Colin Munroe & Lil Fame)
08 They Don’t Know (feat. Pill & Reks)
09 Down (feat. Push! Montana & LEP Bogus Boys)
10 Let’s Build (feat. Chace Infinite, JFK, Mitchy Slick & Wais P)
11 Smoke On (feat. Dom Kennedy & Strong Arm Steady)
12 The High Life (feat. Kali, GameBoi & Chris Webby)
13 Half Moon Part (feat. Skyzoo, Chuuwee & Tayyib Ali)
14 Black Swan (feat. Nitty Scott MC & Rapsody)
15 Harlem Blues (feat. Smoke DZA)
16 Gold In 3D (feat. STS & Dosage)
17 Damn Right (feat. Joell Ortiz & Brother Ali)
18 Live & Let Live (feat. Lecrae)
19 A DJ Saved My Life (feat. DJ Premier, DJ Babu, Scram Jones & DJ Craze)
20 4Gs (feat. Ea$y Money, Termanology, Scram Jones & Wais P)

New York, New York (feat. Styles P, Saigon & Jared Evan)

One Comment

  1. ουτε εμενα με τρελανε το σιντι, αλλα εχει καποια τρομερα ραπς μεσα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *