Κριτική Δίσκου: Tech Nine – Welcome To Strangeland

O γνωστός ράππερ τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει πεδίο πλεύσης.  Εξακολουθεί να κρατάει το στυλ του που τον έχει καθιερώσει στον πιο επιτυχημένο independent rapper, και όχι μόνο, αλλά οι συνεργασίες που κάνει τον τελευταίο χρόνο είναι κομματάκι έκπληξη. Μετά το σόλο του «All 6s And 7s» δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ένα ακόμα CD μέσα στην χρονιά. Έτσι λοιπόν λίγους μόλις μήνες μετά την τελευταία του επιτυχία, βγάζει το νέο collabo με τίτλο «Welcome to Strangeland» και το Beat-Town σας το παρουσιάζει.

Καλώς ή κακώς ο Tech Nine δεν είναι και ο πιο απρόβλεπτος καλλιτέχνης. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί τουλάχιστον 2 albums κάθε χρόνο έχοντας το κλασικό style που μπορεί να σε κουράσει αρκετά. Ωστόσο εκεί που λες “Πάλι;;” έχει τον τρόπο του να κάνει κάτι για να σε διαψεύσει. Όπως έκανε με το «K.O.D» και με το «All 6 & 7».  Οπότε, το περίμενα γιατί ήξερα ότι μας επιφυλάσσει κάτι το ωραίο. Πριν αρχίσω την ακρόαση λοιπόν, είχα στο νου μου το πρώτο κομμάτι που είχε leakάρει.   Το «Beatiful Music» ήταν ένα carbon κομμάτι Tech Nine. Η επιβεβαίωση για το τι θα ακολουθήσει ήρθε με το «Stars». To intro ενός δίσκου πρέπει να σε βάζει στο κλήμα, και έτσι έκανε. Δυνατό hook, σκοτεινή και “ατμοσφαιρική” παραγωγή στα μέτρα του Tech Nine. Tα συναισθήματα ήταν από την αρχή θετικά καθώς έδωσε ένα μεγαλύτερο βάθος στην μουσική του σε σχέση με τα άλλα collabos. Ίσως να φταίει η εποχή, καθώς το προηγούμενο ήταν καλοκαίρι και είχε μερικά αρκετά καλοκαιρινά κομμάτια.

Αυτό το βάθος το βρίσκεις σε πολλά κομμάτια.  Και αυτό γιατί ενώ έχει κρατήσει της κλασικές συμμετοχές του collab, έχει βάλει μερικά νέα ονόματα δίνοντας μία άλλη αίσθηση. Τα νέα πρόσωπα που δώσανε αυτό το βάθος που είπα πριν ήταν οι ¡Mayday!,  που με τις παραγωγές και με τις ερμηνείες πάνε τον δίσκο σε μία άλλη διάσταση από αυτή που μας έχεις συνηθίσει ο Tech Nine. Κλασικό παράδειγμα το «Retrogression» που είναι από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Το Rock-Hip Hop συγκρότημα, που θα τους θυμάστε όλοι από το «Groundhog Day», ήταν αυτό που έλειπε για να ολοκληρωθεί το καρέ στην Strange Music.  Εκτός αυτού, έχει καταφέρει να κρατήσει το style του, προσθέτοντας κάποια extra elements στην μουσική ώστε να το κάνει πιο ενδιαφέρον. Όπως κάνει και στο «Who Do I Catch» ή και στο “Kochy» που δίνει το west στοιχείο, πάει το κομμάτι ένα κλικ πιο πάνω αλλά και τον Jay Rock να προσαρμόζεται άψογα στο κομμάτι.

Το επόμενο πολύ θετικό που βλέπεις στον δίσκο είναι ότι για μετά από κάμποσο καιρό, και εγώ δεν ξέρω πόσο, πέφτει κάτω από τα 20 κομμάτια η tracklist. Συγκεκριμένα, η standart έκδοση είναι στα 15 και τα περισσότερα είναι με συμμετοχές από Label mates. Πέρα από αυτούς που ανέφερα ήδη, ακούμε τον αγαπημένο συνεργάτη του Tech Nine, Krizz Kaliko αλλά και τους Brotha Lynch Hung, Young Bleed, και Kutt Calhoun. Τα beats όπως συνήθως είναι δουλειά του Travis O’Guin και των Seven, Jomeezius The Genius, David Sanders II και ¡Mayday!. Γενικά ο δίσκος μου άφησε κατά κύριο λόγο μόνο θετικές εντυπώσεις και αυτό γιατί ενώ βρίσκεται σε μια περίοδο αλλαγής, κατάφερε να κρατήσει όλα τα θετικά που είχε, βάζοντας και τα νέα χαρακτηριστικά που δίνουν το κάτι παραπάνω από τα άλλα CD. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα πιο “δεμένα” hook, τα πιο σύνθετα beats, κάποια νέα ονόματα και ότι ο Tech Nine που φημίζεται για την ερμηνεία του, δίνει ακόμα περισσότερο σημασία σε αυτό και πραγματικά οι αλλαγές είναι εμφανείς και εντυπωσιακές.

Ωστόσο, τέλειος δεν ήταν ο δίσκος. Αυτό που κάνει τον δίσκο να χάνει, είναι μερικές συμμετοχές που λες «Άντε να τελειώσει».  Αν ο δίσκος είχε εστιάσει στον Tech από την αρχή σαν ένα σόλο, θα μιλούσαμε για ένα από τα καλύτερα προσωπικά του albums. Αυτό είναι ίσως το μοναδικό ελάττωμα του «Welcome To Strangeland», ίσως και λίγο το στιχουργικό μέρος. Όχι ότι είναι κακός αλλά θα μπορούσε και καλύτερα πιστεύω. Όπως και να έχει, είναι ένας δίσκος που σίγουρα δεν θα πρέπει να τον αφήσετε στην άκρη καθώς μιλάμε για το καλύτερο collab της σειράς.

Βαθμολογία:

Κομμάτια που ξεχώρισαν: «Kocky», «Who Do I Catch», «Retrogression»,  «Beatiful Music», «Sad Circus» ,«Gods»

Tracklist:

01. Stars
02. Welcome to Strangeland (featuring Krizz Kaliko)
03. Unfair (featuring Krizz Kaliko, Ubiquitous of Ces Cru & Godemis of Ces Cru)
04. Kocky (featuring Kutt Calhoun & Jay Rock)
05. Who Do I Catch
06. My Favorite (featuring Prozak & Brotha Lynch Hung)
07. Retrogression (featuring ¡MAYDAY!)
08. Bang Out (featuring 816 Boys)
09. Beautiful Music
10. Won’t You Come Dirty (featuring Young Bleed & Stevie Stone)
11. Sad Circus (featuring Brotha Lynch Hung & Courtney Kuhnz)
12. The Noose (featuring ¡MAYDAY!)
13. Slave (featuring Krizz Kaliko & Kutt Calhoun)
14. Overwhelming (featuring Jay Da 3rd)
15. Gods (featuring Krizz Kaliko & Kutt Calhoun)

Kocky (Ft. Kutt Calhoun Jay Rock)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *