Κριτική Δίσκου: Murs – Love And Rockets Vol. 1: The Transformation

Oι τελευταίοι δίσκοι του Murs κινήθηκαν σε μέτριους ή έστω απλά καλούς ρυθμούς. Αυτός ο rapper δεν είναι ένας πραγματικά αξιόλογος MC, ένας καλλιτέχνης που του αρέσει να γράφει τραγούδια με νόημα και με στίχους που θα σε κάνουν να αισθανθείς όμορφα και να χαμογελάς. Χωρίς καλά beats όμως, δεν πας πουθενά εν έτει 2011 και αυτό φαίνεται (ακούγεται) ότι το κατάλαβε και ο ίδιος με την νέα του κυκλοφορία. Άφησε πίσω του τα πειράματα με τον Terrace Martin και τις παραγωγές του ντεφορμέ 9th Wonder, και αποφάσισε να πορευτεί μ’ έναν από τους πιο σταθερούς Hip-Hop συνθέτες τις τελευταίες διετίας.

Δεν θα κάτσω να επαναλάβω το πόσο καλό θεωρώ των Ski Beatz ή την δουλειά του γενικότερα, γιατί μπορεί και να με παρεξηγήσετε. Ο βετεράνος παραγωγός παρέδωσε στον Murs ένα πακέτο από beats που ικανοποιούν τα «θέλω» του γνωστού rapper αλλά και του απλού ακροατή. Δεν χρειάζεται να κάνει τρομερά πράγματα για να βοηθήσει τον Murs να πει τις χαλαρές, ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές ιστορίες του.

Το μουσικό προφίλ του «Love And Rockets Vol. 1» έχει προσαρμοστεί στον 33χρονο MC που προσπαθεί να μιλήσει για αρκετά θέματα. Στο πρώτο single του δίσκου με τον τίτλο «Remember 2 Forget», περιορίζεται σ’ ένα απλό ερωτικό θέμα, βγάζοντας προς τα έξω την απογοήτευση ενός τύπου που με ραγισμένη καρδιά. Όχι, η γενικότερη εικόνα του album δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνο μαύρη ή γκρίζα, μ’ έναν άνθρωπο που κλαίγεται για διάφορες σκέψεις που τον περιτριγυρίζουν αυτόν τον καιρό.

Κομμάτια όπως τα  «Eazy-E» και «Hip-Hop & Love» αποδεικνύουν γι’ άλλη μια φορά ότι υπάρχουν πράγματι ακόμα καλλιτέχνες που rappάρουν πάνω απ’ όλα επειδή γουστάρουν και αγαπούν αυτή την μουσική. Ειδικά η ταξιδιάρικη παραγωγή του «Eazy-E» σου μεταμορφώνει ακόμα και τα παράπονα τύπου «growing up hearing the west has no lyricist» σε μία ωδή για την σκηνή της Westcoast, με απίστευτη θετική ενέργεια.

Πολύ light για τα γούστα σας? Η συνέχεια θα σας ικανοποιήσει σίγουρα, μ’ ένα πιο σκληρό και απλό ηχητικό στυλάκι, όπου εμφανίζεται και το «316 Ways», μία δημιουργία που κρύβει έναν πιο επιθετικό Murs απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στην μουσική βιομηχανία. Όλα αυτά όμως, πέφτουν στην σκιά του τελευταίου κομματιού, του «Animal Style». Το πιο σοβαρό track του δίσκου κλείνει το «Love And Rockets Vol. 1» μ’ έναν πολύ «δυνατό» τρόπο, πείθοντας τον αγοραστή ότι άξιζε να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη κυκλοφορία. Όχι μόνο εξαιτίας των lyrics, αλλά και για το απίθανο ηχητικό τελείωμα στο τελευταίο λεπτό του «Animal Style».

Ο Murs επέλεξε τον καλύτερο συμπαίκτη για να προβάλει τις ιδέες του, το μικρό και αποσπασματικό storytelling του, και γενικότερα να κάνει σοβαρό rap πάνω σε σοβαρά beats. Πραγματικά δεν είναι δύσκολο να παρουσιάσεις έναν αξιόλογο Hip-Hop δίσκο που θα σου τραβήξει την προσοχή σ’ όλους τους τομείς του. Προφανώς και δεν είναι η καλύτερη κυκλοφορία του 2011 και σίγουρα δεν είναι και η top ολοκληρωμένη ηχογράφηση της καριέρας του ποιοτικού MC. Είναι όμως πολύ καλύτερο απ’ οτιδήποτε άλλο έχει βγάλει ο ίδιος του την τελευταία τριετία. Γι’ αυτό το θετικό αποτέλεσμα ευθύνεται κυρίως η ομαλή συνεργασία με τον Ski Beatz, ο οποίος κατάφερε και ανέβασε μετά τον «φρέσκο» Curren$y και τον «μπαρουτοκαπνισμένο» Murs.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Remember 2 Forget», «Eazy-E», «Life And Time», «Animal Style»

Tracklist:

1. Murs – Epic Salutations (03:12)
2. Murs – Remember 2 Forget (03:55)
3. Murs – 67 Cutless (03:24)
4. Murs – Eazy-E (05:01)
5. Murs – Hip Hop And Love (Feat. Tabi Bonney) (03:02)
6. Murs – International (04:04)
7. Murs – S-K-I-B-E-A-T-Z (Feat. Locksmith) (03:12)
8. Murs – Westside Love (04:01)
9. Murs – Life And Time (Feat. Ab-Soul And O.C.) (03:02)
10. Murs – Reach Hire (03:13)
11. Murs – Dream On (Feat. Dee-1) (03:50)
12. Murs – 316 Ways (04:07)
13. Murs – Animal Style (04:47)

Remember 2 Forget

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *