Κριτική Δίσκου: Phonte – Charity Starts At Home

Δεν θα σας κρύψω ότι το πρόγραμμα έλεγε ότι ο συγκεκριμένος δίσκος θα μπει στο επόμενο «250χλμ/ώρα», το οποίο παρεμπιπτόντως έχει πολλά ενδιαφέροντα CDs στην λίστα του. Μετά όμως τις πρώτες δυο-τρεις ακροάσεις, σκέφτηκα ότι θα ήταν κρίμα να μην γίνει ο ολοκαίνουργος δίσκος του Phonte ένα πιο “κεντρικό” θέμα.

Το πρώην μέλος των Little Brother έρχεται με όρεξη για καλή δουλειά με τον νέο solo δίσκο του. Αυτό φαίνεται πρώτα απ’ όλα από τις συμμετοχές και τις συνεργασίες με συναδέλφους και έμπειρους παραγωγούς, δείχνοντας ότι έχει πάρει πολύ σοβαρά την ηχογράφηση και την δουλειά πάνω στο «Charity Starts At Home». Ένας δίσκος που έχει έναν «ταπεινό» τίτλο και που σε υποδέχεται μ’ ένα επίσης «ταπεινό» ύφος, ως προς το λυρικό περιεχόμενό του.

Το opener του album «Dance In The Reign» δεν έχει πομπώδεις ήχους να ανεβάζουν τον ακροατή με το «καλημέρα». Αντίθετα, η παραγωγή κρατάει έναν δευτερεύοντα ρόλο, για να μπορέσει ο Phonte να υποδεχτεί τους fans του με τον χαρακτηριστικό λυρισμό του. Αυτόν τον σχεδιασμό τον συνάντησα και σε άλλα τραγούδια, αλλά με λίγο περισσότερο soul χαρακτήρα, όπως π.χ. στο αμέσως επόμενο beat του 9th Wonder με τον τίτλο «The Good Fight». Στο συγκεκριμένο τραγούδι εστίασα την προσοχή μου στην φράση που χρησιμοποιεί σχεδόν σαν hook: «But how the fuck you sell out when nobody ain’t selling». Ατάκα που για πολλούς περιέχει πολλαπλά μηνύματα, για εμένα πάλι περιγράφει απλά και γρήγορα την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στο «business».

Καμία παραγωγή δεν με άφησε με ανοιχτό το στόμα, αλλά όλες λίγο – πολύ ταιριάζουν πάρα πολύ με τον Phonte και αυτό είναι που μετράει σε πρώτη φάση. Προφανώς και έχω ακούσει καλύτερη παραγωγή από τον Khrysis, συγκριτικά με το «Everything Is Falling Down», εννοείται πώς ο 9th Wonder έχει παίξει καλύτερη “μπάλα” στην καριέρα του απ’ ότι σε αυτή την κυκλοφορία. Αυτό το minimal στυλάκι όμως, βοηθάει τον ακροατή να εμπεδώσει καλύτερα αυτά που θέλει να περάσει ο ίδιος ο Phonte, αλλά και τον ίδιο τον Phonte. Νιώθει άνετα με τα beats που του δόθηκαν και όταν μάλιστα κάνουν την εμφάνιση οι συμμετοχές από τα φιλαράκια του, τα αποτελέσματα μπορούν να φτάσουν και πάνω από τον μέσο όρο των σημερινών hip-hop κομματιών που κυκλοφορούν στα blogs.

Αναφέρομαι στην περίπτωση του «The Life of Kings» που είναι και το πιο όμορφο δημιούργημα αυτού του LP, κερδίζοντας σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία των Evidence και Big K.R.I.T. Είναι ένα track με πολύ ωραία ενορχήστρωση, που καταφέρνει να παντρέψει τον Νότο με έναν newcomer και ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Westcoast. Μακάρι να είχε ακόμα περισσότερες τέτοιου είδους  δουλειές, αλλά φαντάζομαι το μπάτζετ της δισκογραφικής του δεν θα έφτανε για κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, είναι ωραία να ακούς τον Phonte να επικεντρώνεται στον εαυτό του, έστω και αν δεν κατάφερε να ξεπεράσει κάποια δική του δισκογραφική απόπειρα του παρελθόντος. Η μουσική που τον συνοδεύει είναι αρκετά καλή για έναν αποκλειστικά Hip-Hop δίσκο, ειδικά για την εποχή που ψάχνεις για να βρεις CDs με rappers που να έχουν μία σταθερότητα. Το μοναδικό πρόβλημα που έχω ήδη περιγράψει έμμεσα και απ’ έξω-απ’ έξω, είναι το γεγονός ότι πέρα από δυο-τρεις περιπτώσεις, καμία προσπάθεια δεν ξεπερνάει το 8/10 και πάνω. Γι’ αυτό όμως, δεν φταίει μονάχα το κεντρικό πρόσωπο του θέματος, αλλά και οι producers, που λίγο πολύ επαναπαύτηκαν στο καλό τους όνομα και δεν μπόρεσαν να προσφέρουν μερικά διαμάντια που θα εκτόξευαν το «Charity Starts At Home».

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Everything Is Falling Down», «Gonna Be A Beautiful Night», «The Life of Kings», «Who Loves You More»

Tracklist:

01. Dance in the Reign (feat. Sy Smith (Prod. by Swiff D)
02. The Good Fight (Prod. by 9th Wonder)
03. Everything Is Falling Down (feat. Jeanne Jolly (Prod. by Khrysis)
04. Not Here Anymore (feat. Elzhi (Prod. by 9th Wonder)
05. Eternally (feat. Median (Prod. by 9th Wonder)
06. Sendin My Love (Prod. by Stro Elliot)
07. Ball and Chain (Prod. by Swiff D)
08. To Be Yours (Prod. by Zo!)
09. Gonna Be A Beautiful Night (feat. Carlitta Durand (Prod. by Symbolyc One)
10. We Go Off (feat. Pharoahe Monch (Prod. by Fatin 10 Horton)
11. The Life of Kings (feat. Evidence & Big K.R.I.T. (Prod. by 9th Wonder)
12. Who Loves You More (feat. Eric Roberson (Prod. by Eric Jones)

.

The Life of Kings (feat. Evidence & Big K.R.I.T.)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *