Κριτική Δίσκου: Evidence – Cats & Dogs

To έχω πει αρκετές φορές στο παρελθόν. Έχει διαφορά να κάνεις «παλιό και αυθεντικό Hip-Hop» που θα χαϊδεύει τα αυτιά σου, με το παρουσιάζεις ένα«παλιό και αυθεντικό Hip-Hop» και να μοιάζεις γραφικός. Δεν είναι λίγοι οι ακροατές που θεωρούν ότι όποιος πατάει σε παλιομοδίτικα beats είναι και αυτόματα καλός MC, ή μάλλον, είναι πολύ καλύτερος από όλους τους νέους rappers που δεν το «ζουν στα στενά». Ευτυχώς για εμάς και τους λάτρεις της συγκεκριμένης μουσικής, υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που ξέρουν να ακροβατούν ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Ένας από αυτούς είναι και ο Evidence.

Ο Evidence μπορεί να πουλάει λίγο την εικόνα του «παλιά ήταν όλα καλύτερα, τώρα είναι όλα mainstream», αλλά τουλάχιστον έχει την ικανότητα με το χαρακτηριστικό flow του, τις ρίμες του και το συνολικό παρουσιαστικό του να σου τα μεταφέρει όλα αυτά μ’ έναν σωστό τρόπο. Μ’ έναν τρόπο που δεν θα «επιτεθεί» στα αυτιά σου με κακόγουστες παραγωγές ή με υπερβολικά κουραστικό ύφος του «real MC». Δεν προσπαθεί να σε πείσει ότι η μουσική του είναι απαραίτητα η «σωστή», απλώς προσπαθεί (και καταφέρνει) να σου δείξει ότι υπάρχει ακόμα χώρος γι’ αυτό τον ήχο εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά.

Οι εποχές μπορεί να αλλάζουν, αλλά κομμάτια όπως το «You» δεν γίνεται να μην αρέσουν στην τωρινή γενιά, ακόμα και αν έχει μεγαλώσει κανείς αποκλειστικά με την νέα γενιά rappers του MTV. Μία πολύ ωραία παραγωγή από τον Dj Premier η οποία βγάζει κυριολεκτικά 100% Hip-Hop feeling. Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, μιας και η διαρροή του στο διαδίκτυο μάζεψε αρκετά θετικά σχόλια και στο τέλος γυρίστηκε και video clip. Αυτό όμως, δεν είναι το μοναδικό καλοστημένο track που έχει να επιδείξει ο Evidence.

Η συνεργασία με τους Ras Kass και Raekwon στο «The Red Carpet» μπόρεσε και έκλεψε αρκετή από την δόξα του πρώτου single αυτού του δίσκου μ’ ένα πραγματικά πολύ καλό sample. Σίγουρα, δεν είναι κάτι που δεν έχω ξανασυναντήσει ποτέ μου στην rap μουσική, αλλά βγάζει ένα παθιασμένο συναίσθημα το οποίο σε ακολουθεί καθ’ όλη την διάρκεια του album (αν και λίγο περισσότερη ενέργεια στις παραγωγές δεν θα έβλαπτε).

Αυτός είναι όμως ο Evidence, ένας MC που δεν γκαρίζει και που προτιμάει να σου μιλάει με το ήρεμο τέμπο του flow του. Δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να αναφερθεί σε λίγο πιο προσωπικές στιγμές όπως το «I Don’t Need Your Love» και αμέσως μετά το skit να rapάρει στο πλάι των Roc Marciano και Prodigy με πιο επιθετικό τρόπο για την θεματολογία που ανέφερα πιο πάνω. Ακόμα και στο «Late For The Sky», ένα κομμάτι με αρκετό «UGK-swag», μοιάζει σαν ένα κομμάτι ενός παζλ που ταιριάζει απόλυτα εξαιτίας της απόδοσης του κεντρικού προσώπου του δίσκου.

Προφανώς και υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα που με ενόχλησαν ή που με φρέναραν στον αρχικό ενθουσιασμό μου. Δεν είναι όλες οι παραγωγές τέλειες και τα 18 κομμάτια ( τρία από αυτά είναι skits) μου φάνηκαν αρκετά μεγάλος αριθμός και ας είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούς τον Evidence στο μικρόφωνο. Οι συμμετοχές μπορεί να έπεισαν (δεν περίμενα και κάτι λιγότερο από τα τέτοια ονόματα0, αλλά στο μοναδικό τραγουδιστό block-buster που είχε ο δίσκος (Aloe Blacc) σίγουρα περίμενα κάτι πιο ουσιώδες. Alchemist, Sid Roams, Rahki, Dj Premier έκαναν σε γενικές γραμμές αρκετά καλή δουλειά, αλλά δεν κατάλαβα γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στο κανονικό LP το «Same Folks» μαζί με τους Fashawn και Statik Selektah. Μάλλον για να υπάρχει ένας παραπάνω λόγος για να αγοράσει κανείς την i-Tunes version, χωρίς να αλλάζει το γεγονός ότι ταίριαζε απόλυτα στην κανονική έκδοση.

«Cats & Dogs» λοιπόν. Πράγματι, μετά από την πρώτη ακρόαση νιώθεις ότι «έβρεχε» μπόλικες μπάρες, beats και θεματολογίες που δεν σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, αλλά τουλάχιστον τις ακούς από έναν πάρα πάρα πάρα πολύ καλό rapper. Τέσσερα χρόνια μετά από το εξαιρετικό «The Weatherman LP», ο Evidence επιστρέφει μ’ έναν δίσκο που κινείται αρκετά κοντά στο επίπεδο της προηγούμενης σούπερ κυκλοφορίας του, προσφέροντας ένα από τα καλύτερα αυθεντικά Hip-Hop discs του 2011. Χωρίς πολλές υπερβολές και κλάψες για το χαμένο παρελθόν.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «The Red Carpet», «You», «Late For The Sky», «To Be Continued»

Tracklist:

1. Evidence – The Liner Notes Feat. Aloe Blacc (02:27)
2. Evidence – Strangers (04:09)
3. Evidence – The Red Carpet Feat. Raekwon & Rass Kass (04:45)
4. Evidence – It Wasn’t Me (03:26)
5. Evidence – I Don’t Need Love (03:00)
6. Evidence – You (04:18)
7. Evidence – God Bless That Man (00:50)
8. Evidence – Fame Feat. Roc Marciano & Prodigy (04:09)
9. Evidence – James Hendrix (Stepbrothers) (03:38)
10. Evidence – Late For The Sky Feat. Slug & Aesop Rock (05:37)
11. Evidence – Crash (02:42)
12. Evidence – Where You Come From Feat. Rakaa Lil Fame Termanology (04:34)
13. Evidence – TBA (4.05 s)
14. Evidence – To Be Continued (03:11)
15. Evidence – Falling Down (04:15)
16. Evidence – Well Runs Dry Feat. Krondon (04:42)
17. Evidence – The Epilogue (03:10)

 

You (Prod. by Dj Premier)

4 Comments

  1. ma name is evidence

  2. evidence mr.slow flow!!!

  3. ke apo pu to agorazume athina?

  4. Κοίτα, μπορείς να ψάξεις στα Public ή σε κανα metropolis μπας και το εχουν φερει, γιατι κατά διαστήματα φέρνουν καλό υλικό. Αλλιώς υπάρχει και η option του amazon.uk που κάνει μεταφορές και στην Ελλάδα και θα το βρεις και σε τίμια τιμή.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *