Κριτική Δίσκου: J.Cole – Cole World: The Sideline Story

 

Τον J.Cole, για να είμαι ειλικρινής, τον έμαθα στο «Blueprint III». Τότε άκουσα για πρώτη φορά τον Cole και έλεγα «ποιος είναι αυτός;». Ένας άγνωστος, για μένα, MC να στέκεται τόσο καλά δίπλα σε έναν rapper όπως ο Jay-Z – κάτι που προφανώς δεν περνάει απαρατήρητο. Καλύτερα τον έμαθα από το «Friday Night Lights». Ένα mixtape που θα μπορούσε να ήταν CD με παραγωγές από το ίδιο με ελάχιστες συμμετοχές. To «Cole World» λοιπόν, μετά από πολλές ταλαιπωρίες, αναβολές και ότι άλλο γίνεται συνήθως, κατάφερε να κυκλοφορήσει μέσο της Roc Nation του Jay και όπως είναι αναμενόμενο, είναι πολλά υποσχόμενο.

Το CD κανονικά θα έπρεπε να το είχαμε ακούσει πολύ νωρίτερα, αλλά τελικά το «I Am Coming Home» πήγε στον Diddy και έτσι έχασε την τεράστια ευκαιρία για ένα μεγάλο hit και την κυκλοφορία του album του ένα χρόνο πριν. Ωστόσο ο Cole προχώρησε και το αποτέλεσμα που έφτασε στα αφτιά μου μπορώ να πω ότι ήταν πολύ όμορφο. Μεγάλη tracklist ομολογουμένως, αλλά ο J.Cole έχει τον τρόπο του να σε κρατήσει σε αναμονή και να θέλεις να ακούσεις παρακάτω. Ξεκινώντας με το δυνατό «Dollar and a Dream III» σε βάζει από την αρχή σε θετική ατμόσφαιρα, όπως συνεχίζει να κάνει με το «Cant Get Enough» σε ένα πιο καλοκαιρινό κομματάκι.

Στην συνέχεια σιγά σιγά, σε βάζει σε αυτό το ήρεμο στυλάκι που μας έχει συνηθίσει τόσο καιρό. H επιβεβαίωση έρχεται με το «In the Morning»με τον Drake, ο οποίος Drake μου φάνηκε κουραστικός. Η παραγωγή είναι από L&X Music βάζοντας ένα ωραίο μελωδικό πιάνο για να δημιουργήσει αυτό που θέλει ο J.Cole. Και ενώ η ακρόαση φτάνει στο τέλος της, η όποια μονοτονία πήγε να δημιουργηθεί, σπάει με το «Daddy’s Little Girl», ενώ τελειώνει με το «Who Dat» που είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι για κλείσιμο. Δίνει έμφαση στον στίχο, σε μία όχι και τόσο τρομερή παραγωγή αλλά με αρκετά ωραία στοιχεία.

Το αποτέλεσμα, όπως είπα, ήταν πολύ όμορφο. O Cole έδωσε τα πάντα για το το album. Πρώτα από όλα τα beats, με εξαίρεση 3 κομμάτια που ήταν στα decks οι NO I.D, L&X Music και Brian Kidd. Από εκεί και πέρα, ο οικοδεσπότης έδωσε αρκετό βάρος στον στίχο. Αρέσκεται στο να διηγείται ιστορίες, δημιουργώντας ένα θετικό και ήρεμο κλήμα. Δεν είναι ο rapper που θα τον ακούσεις να μιλάει για τα στενά και για “drug-καταστάσεις”, καθώς δεν είχε καμία επαφή με αυτά. Τα χαλαρά beats μαζί με την τεχνική που συνδυάζει το rap του με μία μελωδικότητα, σου μεταφέρει αυτό που θέλει να σου περάσει χωρίς να πρέπει να μιλήσει για δρόμο και αλητεία.

Με λίγα λόγια, το CD δεν απογοήτευσε στιγμή. Ίσως να έλειπαν 1-2 κομμάτια που θα το απογείωναν, αλλά αυτό δεν αλλάζει την αξία του δίσκου. Σίγουρα, ήταν αντάξιο της υπομονής που δείξαμε για το «Cole World: The Sideline Story». Το μόνο κακό είναι, ότι κανένα single δεν κατάφερε να κάνει το μπαμ ώστε να δώσει την χαρά στον J.Cole να δει το album του στις πρώτες θέσεις των Charts. Κρίμα, γιατί δεν βλέπεις κάθε μέρα ένα τόσο δυνατά ντεμπούτο από νεαρούς καλλιτέχνες.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Dollar And A Dream III», «Sideline Story», «Cole World», «In The Morning», «Nobody’s Perfect», «Nothing Lasts Forever»

Tracklist:

01. Intro
02. Dollar And A Dream III
03. Can’t Get Enough (feat. Trey Songz)
04. Lights Please
05. Interlude
06. Sideline Story
07. Mr. Nice Watch (feat. Jay-Z)
08. Cole World
09. In The Morning (feat. Drake)
10. Lost Ones
11. Nobody’s Perfect (feat. Missy Elliot)
12. Never Told
13. Rise And Shine
14. God’s Gift
15. Breakdown
16. Work Out
17. Nothing Lasts Forever (Bonus)
18. Daddy’s Little Girl (Bonus)
19. Who Dat (Bonus)

.

Can’t Get Enough (feat. Trey Songz)

2 Comments

  1. Τέτοιες δουλειές σήμερα βλέπεις πολύ σπάνια..και ειδικά για debut είναι απίστευτα υποσχόμενο..και παραγωγές και στίχοι καλοδουλεμένοι..πολύ καλός ο Cole!

  2. συμφωνώ μαζί σου Μίλτο, είναι κλασσική περίπτωση rapper που φέρνει έναν φρέσκο αέρα στην πιάτσα και πιστεύω ότι έχει ακόμα αρκετά να δώσει. Ένα δυνατό single να είχε…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *