Κριτική Δίσκου: Royce Da 5’9 – Success Is Certain

Τον τελευταίο καιρό ο Royce Da 5’9″ είναι στο προσκήνιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δουλεύει σαν solo rapper ,αλλά και μαζί με τους Slaughterhouse, και πρόσφατα κυκλοφόρησε μαζί με τον Eminem το «Bad Meets Evil EP» το οποίο είναι και το πρώτο No1 του Royce. Έτσι λοιπόν, σειρά είχε και η προσωπική του κυκλοφορία με τίτλο «Success Is Certain» και το Beat-Town σας το παρουσιάζει.

Πάντοτε ο Royce ήταν καλός MC και Rapper, με πολλές ιδέες, πολλές συνεργασίες και ένα καλό όνομα στην «πιάτσα». Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα κονέ του και να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη κυκλοφορία με τον Eminem. Πολλά ονόματα με λίγα λόγια πλαισιώνουν τον rapper από το Detroit, κυρίως στα beats. Με τις παραγωγές είχα ανάμικτα συναισθήματα. Αυτό που επικρατούσε είναι μία ζέστη, μία κρύο και μετά πάλι ζέστη. Για παράδειγμα, από το πολύ καλό beat του Nottz στο «On the Boulevard» μας πάει στο μέτριο beat του Alchemist και στο «I Ain’t Coming Down». Ο Preemo περίμενα να δώσει καλύτερο beat σε έναν αγαπημένο του συνεργάτη, ωστόσο ο Preemo δεν συνηθίζει να κάνει κακά beats.

Πολλά κομμάτια τα σώνει ο ίδιος ο Royce που δείχνει ότι από ιδέες είναι γεμάτος. Στο «Security» με μία ιδιότροπη παραγωγή του Mr.Porter που άσχημη δεν είναι, αλλά ο Royce δίνει πνοή στο κομμάτι λίγο με το rap του, λίγο με το ωραίο hook, με τα φωνητικά να βάζουν την τελευταία πινελιά. Βέβαια, με τα ρεφρέν ίσως να το παράκανε. Σε κάποια κομμάτια δεν βγήκαν τόσο ωραία ενώ είχαν προοπτικές. Ίσως να ήθελε κάποιον πιο ειδικευμένο στο είδος. Το «Merry Go Round» είχε πολλές δυνατότητες να γίνει το «άρρωστο» κομμάτι του δίσκου με κάποιον καλλιτέχνη τύπου Yellawolf. Αν και γενικά είχε το πλάνο στο μυαλό του, δεν το αξιοποίησε όπως θα έπρεπε.

Τα θετικά του δίσκου είναι αρκετά. Πρώτα από όλα ο ίδιος ο καλλιτέχνης είναι ανανεωμένος και δίνει σε όλα τα κομμάτια την προσωπικότητα του και την δημιουργικότητα του. Αυτό είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια ενός δίσκου. Στιχουργικά παραμένει σε καλό επίπεδο, μιας και ποτέ το στιχουργικό κομμάτι δεν αποτελούσε πρόβλημα για τον ίδιο. Δεν είναι τυχαίο που μπορεί και στέκεται με τον Eminem τόσο καιρό. Ο μικρός αριθμός κομματιών είναι στα πολύ θετικά καθώς η ακρόαση γίνεται γρήγορα και δεν σε πιάνει η βαρεμάρα που σε πιάνει σε άλλα CD με μεγαλύτερες tracklist.

Στα αρνητικά τώρα, έχουμε το βασικό πρόβλημα του 20ου αιώνα. Τα άπειρα leaks εδώ και αρκετό καιρό και σε συνδυασμό με την μικρή tracklist, το νέο υλικό που εν τέλει φτάνει στα αφτιά σου είναι πολύ λίγο και αυτό επηρεάζει αρνητικά τον δίσκο. Ένα ακόμα είναι αυτό που ανέφερα και πιο πριν. Θα μπορούσε να βάλει σε μία τάξη τις ιδέες του και να δώσει κάποια πράγματα σε ανθρώπους που γνωρίζουν να το κάνουν. Από τον δίσκο ίσως να λείπει η «Ντόπα» αλλά σε γενικές γραμμές δεν είχα κάποιο μεγάλο παράπονο στον τομέα των παραγωγών.

Με λίγα λόγια έχουμε έναν Royce γεμάτο διάθεση για δουλειά, που βάζει τα στοιχεία του στα κομμάτια και τα βγάζει έτσι όπως θέλει ο ίδιος, έχοντας μόνο μερικές αδυναμίες. Αξίζει να ρίξετε μία ακρόαση για έναν καλλιτέχνη που είναι χρόνια στο στερέωμα και τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Writer’s Block», «ER», «On The Boulevard», «Second Place», «I’ve Been Up I’ve Been Down»

Tracklist:

01. Royce Da 5’9″ – Legendary Ft. Travis Barker
02. Royce Da 5’9″ – Writer’s Block Ft. Eminem
03. Royce Da 5’9″ – Merry Go Round
04. Royce Da 5’9″ – Where My Money
05. Royce Da 5’9″ – ER Ft. Kid Vishis
06. Royce Da 5’9″ – On The Boulevard Ft. Nottz And Adonis
07. Royce Da 5’9″ – I Ain’t Coming Down
08. Royce Da 5’9″ – Security
09. Royce Da 5’9″ – Second Place
10. Royce Da 5’9″ – My Own Planet Ft. Joe Budden
11. Royce Da 5’9″ – I’ve Been Up I’ve Been Down

.

On The Boulevard Ft. Nottz And Adonis

One Comment

  1. royce da 5’9 is da shit!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *