Κριτική Δίσκου: Dj Khaled – We The Best Forever

Άλλη μία χρονιά στην Hip-Hop μουσική βιομηχανία, άλλη μία ολοκληρωμένη προσπάθεια από τον  Dj Khaled που σκοπεύει να ανακατέψει τα airplay charts. Ο γνωστός Dj που έχει βοηθήσει αρκετούς rapper από τον Νότο της Αμερικής στα πρώτα τους βήματα, προχώρησε σε μία full lenght κυκλοφορία η οποία υπόσχεται τα γνωστά: πολλά (μα πάρα πολλά) γνωστά ονόματα τραγουδιστών και MCs, mainstream beats, και πάμπολλες «We The Best» εκφράσεις. Κάτι πιο καινοτόμο?

Δύσκολα, από την στιγμή που πρόκειται για την κλασσική προσπάθεια της Urban compilation που βγαίνει κάθε φορά. Η μόνη διαφορά είναι ότι βρίσκονται και αρκετά πρόσωπα της R&B σκηνής, όπως Mary J. Blige, Ne-Yo, Chris Brown, Keyshia Cole. Στο «Legendary» μάλιστα δεν υπάρχει ούτε ένας MC, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται κυριολεκτικά από το πουθενά ένα 100% R’n’B κομμάτι, το οποίο μάλιστα είναι και πολύ καλό. Μία ευχάριστη αλλαγή στο σκηνικό του «I Am The Streets» «Welcome to My Hood» και άλλων τέτοιου είδους εκφράσεων που τις ακούμε από το 2006 ακατάπαυστα. Aν είχε εμβαθύνει την προσπάθεια με ανθρώπους που βασίζονται στα δυναμικά τους vocals, ίσως το «We The Best Forever» να φαινόταν πιο πολύπλευρο και γενικότερα λίγο πιο ενδιαφέρον.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα rap beats δεν είναι καλά ή ότι πρόκειται κυρίως για ξεπέτες. Το «I’m The One» δεν έλαβε τυχαία τόσο μεγάλο airplay, όπως και το γεγονός ότι το «Welcome To My Hood» μάζεψε τόσο internet buzz δεν το κάνει κάποιο τρίτο-τέταρτο τραγούδι. Η μάζωξη της συγκεκριμένης κλίκας (Drake, Rick Ross, Ace Hood, Lil Wayne) αρέσει στο κοινό που ψάχνεται για mainstream singles και όταν οι παραγωγές δεν είναι κακές, το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό. Οι ηχητική ποιότητα σε τέτοια albums παίζει έναν  σημαντικό ρόλο, από την άποψη ότι δύσκολα θα βρεθούν beats που να ξεπερνούν το καλό 7 στα 10, άντε το πολύ 8. Οπότε, η ύπαρξη αδύναμων παραγωγών μετριάζει ακόμα περισσότερο ένα LP που δύσκολα μπορεί να παρουσιάσει μία προσωπικότητα, από την στιγμή που σε κάθε tune πετάγονται και τρεις-τέσσερις καινούργιοι artists.

Δεν είναι όλα τα τραγούδια θετικά, αφού υπάρχουν παραδείγματα για αδύναμες μουσικές στιγμές, όπως το δεκάλεπτο των «Money» και «I’m Thuggin» στο οποίο πραγματικά κουράστηκα. Από την άλλη, υπάρχουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις, με τον Ace Hood να εντυπωσιάζει στο «Future» και να επισκιάζει αξιόλογα ονόματα της νέας γενιάς (Wale, Mac Miller, Big Sean, Vado). Οι αποφάσεις του Dj Khaled να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το tracklist και να εμπλουτίσει λίγο περισσότερο τις συνεργασίες του (Cee-Lo Green, B.o.B, Cory Gunz) ανέβασαν το «We The Best Forever» ένα σκαλί πιο πάνω. Όσο απρόσωπο και αν είναι, δεν μπορώ να πω ότι μου πέφτει δύσκολα να το ακούσω από την αρχή ως το τέλος και πράγματι έχει “κάτι” για σχεδόν όλα τα γούστα. Είτε ψάχνεται κανείς για subwoover – tracks με τον Wacka Flocka να φωνάζει, είτε για 90’s style τύπου «It Aint Over Til Its Over» με Jadakiss και Fabolous, ο Dj Khaled έχει κάτι για να σε κρατήσει έστω και δέκα λεπτά στην νέα του κυκλοφορία.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Im On One»,  «Welcome To My Hood», «Legendary», «Sleep When Im Done», «Future»

Tracklist:

01. Im On One (Drake, Rick Ross, Lil Wayne)
02. Welcome To My Hood (Rick Ross, Plies, Lil Wayne, T-Pain)
03. Money (Ludacris, Jeezy)
04. Im Thuggin (Waka Flocka, Ace Hood)
05. It Aint Over Til Its Over (Mary J Blige, Fabolous, Jadakiss)
06. Legendary (Chris Brown, Keyshia Cole, Ne-Yo)
07. Sleep When Im Done (The Game, Busta Rhymes, Cee-Lo)
08. Cant Stop (Birdman, T-Pain)
09. Future (Ace Hood, Meek Mill, Wale, Vado, Big Sean)
10. My Life (Akon, B.O.B.)
11. A Million Lights (Tyga, Cory Gunz, Mack Maine, Jae Millz, Kevin Rudolf)
12. Welcome To My Hood (Remix) (Ludacris, T-Pain, Busta Rhymes, Twista, Birdman)

.

Im On One (Drake, Rick Ross, Lil Wayne)

.

Legendary (Chris Brown, Keyshia Cole, Ne-Yo)

.

Future (Feat. Ace Hood, Meek Mill, Big Sean, Wale & Vado)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *