Κριτική Δίσκου: Pimp C – Still Pimpin

Άλλο ένα CD που βγαίνει μετά τον θάνατο ενός μεγάλου καλλιτέχνη και γι’ άλλη μια φορά δεν έχω καλό προαίσθημα για μία τέτοιου είδους κυκλοφορία. Ο Pimp C μπορεί να πέθανε το 2007, αλλά από τότε βγήκε ένα album ως UGK και ένα solo album με υλικό που δεν είχε κυκλοφορήσει έως τότε. Το «The Naked Soul of Sweet Jones» ήταν αρκετά καλό γι’ αυτό που ήταν και παρουσίαζε, αλλά υπάρχει η δυνατότητα για  την καινούργια προσπάθεια της δισκογραφικής εταιρίας να επαναλάβει το περσινό θετικό αποτέλεσμα?

Οι συμμετοχές του δίσκου είναι γι’ άλλη μια φορά πολλές, με τους Bun B, Slim Thug, Big K.R.I.T, Lil Keke και μερικούς ακόμα, να θέλουν να δώσουν ζωή σ’ ένα δίσκο που παρουσιάζεται όσο περνάει η ώρα μαγκωμένος. Οι παραγωγές δεν ενθουσιάζουν και όσο και να έχει γίνει μία προσπάθεια να επαναφέρουν μουσικά την μαγεία του Pimp C, η γενικότερη εικόνα είναι άχρωμη. Για να είμαι ειλικρινής, τα πρώτα δέκα λεπτά μου άφησαν κάποιες ελπίδες με τα πιασάρικα και θετικά beats, αλλά όσο περνάει ο χρόνος κατάλαβα ότι το «Grippin on the Wood» είναι απλώς το καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Θα έλεγα ότι ο βασικός λόγος βρίσκεται στις παρουσίες των Bun B Και Big K.R.I.T, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι συμμετοχές παίζουν έναν ενδιαφέρον ρόλο στο «Still Pimpin», αλλά αργότερα αποδυκνείεται ότι τα πάντα κρέμονται από την λειτουργία των μουσικών παραγωγών. Τρανταχτό παράδειγμα το «What U Workin Wit», το οποίο έχει επίσης δύο φοβερά features στα χαρτιά (Slim Thug και Bun B), όμως στο τέλος μοιάζει μ’ ένα ξεπερασμένο leftover track κάποιας λιγότερο προσεγμένης κυκλοφορίας του Pimp C. H αδυναμία των beatmakers να δημιουργήσουν μία southern pimpin αίσθηση, όπως θα άρμοζε άλλωστε σ’ έναν τέτοιο δίσκο, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Μπορεί να μην υπάρχει κάποιο κραυγαλέο λάθος, αλλά όταν συσσωρεύονται πολλές μετριότητες σ’ ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ο ακροατής κινδυνεύει να χάσει κάθε ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα πράγματα που κρύβει το LP.

Φυσικά και οι παραγωγές δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να κριτικάρει κανείς ή να ασχοληθεί μαζί του. Αλλά σε ένα album που βγαίνει μετά θάνατον και στηρίζεται κυρίως σε ανακυκλωμένα lyrics ενός μεγάλου rapper, είναι λίγο «δύσκολο» να αναλύσει κανείς θετικά και αρνητικά σε lines που είναι ήδη γνωστά εδώ και χρόνια. Οπότε, το βάρος πέφτει σ’ όλα τα υπόλοιπα, και όπως είπα και πιο πριν, οι αδυναμίες υπάρχουν και σ’ άλλα θέματα όπως για παράδειγμα στα hooks και στα feats. Μία Brooke Valentine είναι ενδιαφέρουσα ως ύπαρξη σε περίπτωση που μας έπιασε όλους μια νοσταλγία για εκείνην, αλλά για ένα τέτοιο «βαρύ» LP μου φαίνεται – και είναι – λίγο άστοχη σαν επιλογή. Δεν μπορεί να δώσει να κάνει αισθητή την παρουσία ένα σημαντικό refrain – το επόμενο θέμα στο οποίο αξίζει να αναφερθώ για λίγο. Οι επιλογές των υπευθύνων για τα σχεδόν chopped & screwed hooks του Pimp C δεν ήταν και οι καλύτερες και σε γενικές γραμμές αρκετά από τα ρεφρέν δεν μου έμειναν στο μυαλό μετά την δεύτερη ή και τρίτη ακρόαση. Μπορεί να φταίει ο συνδυασμός με τα άχρωμα beats, μπορεί και πολύ απλά να ήταν και λίγο απρόσεκτοι οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι.

Όπως και να’ χει, το «Still Pimpin» μπορεί να αρέσει στους die hard fans του μεγάλου αυτού rapper. Δεν είναι υπερβολικά κακό, σε βαθμό που να μην ακούγεται, και θα έλεγα ψέματα εάν δήλωνα ότι δεν ανακάλυψα ούτε ένα καλό τραγούδι. Απλά, εμένα με άφησε παγερά αδιάφορο η όλη κυκλοφορία. Μέτριες επιλογές των ανθρώπων που δούλεψαν πάνω στην μουσική του δίσκου, feats που χωρίζονται σε καλές και κακές παρουσίες και το «φάντασμα» του Pimp C που προσπαθεί έστω και λίγο να δέσει με το όλο σκηνικό. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι η συγκεκριμένη κυκλοφορία θα ήταν και το τελευταίο CD που βγαίνει και έχει στόχο την αναπαραγωγή παλαιότερων δημιουργιών του Chad Lamont Butler. Μακάρι να ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί απ’ ότι φαίνεται το θέμα άρχισε να κουράζει ήδη από την δεύτερη προσπάθεια της δισκογραφικής εταιρίας.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Watch The Reaction», «Grippin on the Wood», «F**k Boy»

Tracklist:

1.”Pimptro” (Intro)
2.”Watch The Reaction” (Ft. Lil’ Keke & Killa Kyleon)
3.”Grippin on the Wood” (Ft. Bun B & Big K.R.I.T.)
4.”Finer Thangs” (Ft. Slim Thug & Brooke Valentine)
5.”I’m So Proud Of Ya” (Ft. Cory Mo & Hezaleo)
6.”Get Down” (Ft. Smoke D)
7.”Bread Up” (Ft. DJ B-Do & Paul Wall)
8.”F**k Boy” (Ft. Too Short)
9.”What U Workin Wit” (Ft. Slim Thug & Bun B)
10.”Notes on Leases” (Ft. Da Underdawgz)
11.”Like Us” (Ft. Smoke D, Vicious & C-Bo)
12.”Hold Up” (Ft. Paul Wall & Bun B)
13.”Gorillaz” (Ft. Bun B & Da Underdawgz)

.

Grippin In The Wood (feat. Bun B & Big K.R.I.T.)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *