Κριτική Δίσκου: Martin Solveig – Smash

Σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα από την εποχή που άκουγα το «Madan» ξανά και ξανά. Το συγκεκριμένο κομμάτι είχε «φέρει» τον Martin Solveig για πρώτη φορά στα ηχεία μου και αργότερα το album του το «Sur la Terre». Το 2006 επέστρεψε με το πολυπαιγμένο«Jealousy», αλλά έπρεπε να φτάσει στο έτος 2011 για να δημιουργήσει την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του. Το «Hello» με τους Dragonette φαινόταν από την πρώτη στιγμή ως ένα ιδιαίτερα κολλητικό hit το οποίο έφτασε εν τέλει στις πρώτες θέσεις αρκετών charts σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με το τεράστιο αυτό single ξεκινάει ο νέος δίσκος του Martin Solveig με τον τίτλο «Smash» και αν το συνδυάσω με τα πρώτα 15 λεπτά, η ονομασία ταιριάζει απόλυτα σ’ αυτό το LP. Τα τρία κομμάτια που ακολουθούν μετά το «Hello» μπορεί να μην έχουν ακριβώς το ίδιο hit potential για τα ραδιόφωνα, αλλά έχουν τα δικά τους θετικά σημεία και πιστέψτε με, αυτά είναι πολλά. Το «Ready To Go» με τον Kele (ο  frontman των Βρετανών Bloc Party για όποιους θυμούνται) στα φωνητικά είναι εντυπωσιακότατο και δίνω ένα μεγάλο συν στον γνωστό Dj που το επέλεξε ως το δεύτερο single του. Με μπόλικη ενέργεια δίνει μία συνέχεια στην θετική αύρα της πρώτης κυκλοφορίας από αυτό το album και το χέρι μου καθοδηγείται από μόνο του στην αύξηση του volume του στερεοφωνικού μου.

Το πιο ποιοτικό και ενδιαφέρον τραγούδι έρχεται με το «The Night Out», χαλαρωτικό και ξεσηκωτικό συγχρόνως – όσο τρελή κι αν σας ακούγεται η φράση αυτή. Τα vocals ταιριάζουν τέλεια με την παραγωγή και προσωπικά θα ήθελα περισσότερα ανάλογα ηχητικά διαμαντάκια στο «Smash». Η δεύτερη εμφάνιση των Dragonette ανεβάζει και πάλι τους ρυθμούς της δισκογραφικής αυτής κίνησης με το «Can’t Stop», το τέταρτο σερί κομμάτι που έχει αρκετά μεγάλο replay value. Τα πρώτα λεπτά κυλούν με την ευρωπαϊκή Dance/House μουσική που παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο με τα καλά της και χωρίς τις αδυναμίες τις.

Αυτές κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους με το ξεπερασμένο για τα γούστα μου instrumental του «Racer 21», το οποίο με πάει αρκετά χρόνια πίσω στην εποχή των Daft Punk του 2001. Το «We Came To Smash» προσπαθεί να βάλει φωτιά στο dancefloor έχοντας την Dev ως το δυνατό όνομα σαν feat, αλλά κατά την άποψη μου μένει στα λόγια. Η συγκεκριμένη μουσικοσύνθεση δεν καταφέρνει να με «φτιάξει» όπως τα παραπάνω bangers και δείχνει ακόμα πιο πεζό ειδικά όταν έχεις ακούσει το πρώτο κομμάτι αυτού του δίσκου. Πάλι καλά, που επιστρέφουν οι Dragonette με το «Big In Japan», παίρνοντας τα σκήπτρα από τους προηγούμενους. Μπορεί να είναι η τρίτη παραγωγή που θυμίζει το «Hello» στο «Smash» – σε μερικά σημεία του τραγουδιού είναι αναπόφευκτη η μεταξύ τους σύγκριση – αλλά τουλάχιστον δένει όμορφα χωρίς να ενοχλεί.

Αυτό που έμοιαζε λίγο έξω από τα νερά του, ήταν η προσθήκη των «Get Away From You» και «Let’s Play No Games» στο τέλος. Είναι ενδιαφέρον να ακούς δύο κομμάτια που διαφέρουν από το υπόλοιπο υλικό, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση απλά δεν ταιριάζουν. Ειδικά όταν ακούς το διασκεδαστικό «Boys & Girls», το οποίο πλασαρίστηκε ανάμεσα από τα δυο τραγούδια που προανέφερα, γίνετε ακόμα πιο έντονο το συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι είναι λίγο εκτός πλάνου.

Μικρό το κακό όμως, γιατί ακόμα κι αυτά τα tracks είναι καλά άμα τα δει κανείς ως μεμονωμένες προσπάθειες. Απλά, αν τα είχε κρατήσει μακριά από την τελική έκδοση του «Smash», θα είχαμε ένα πραγματικά σούπερ albumάκι. Η νέα ολοκληρωμένη προσπάθεια του Martin Solveig τον βρίσκει ανανεωμένο, φρέσκο και έτοιμο για την μεγαλύτερη προσωπική του επιτυχία. Το δεύτερο που βγαίνει μέσα από αυτή την κυκλοφορία, είναι η χημεία που έχει με το group από τον Καναδά, Dragonette. Είναι η πιο καλοκαιρινή συνεργασία καλλιτεχνών το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι αν συνεχίσουν και στο μέλλον με περισσότερα κοινά projects, θα μας δοθεί σίγουρα η δυνατότητα να απολαύσουμε ακόμα περισσότερη feel good music.

Υ.Γ.: Αξίζει να τσεκάρετε και την I-Tunes Version του συγκεκριμένου album που προσφέρει τέσσερα extra remixes από Arno Cost, Hardwell, Sidney Samson και Michael Woods, με μία αρκετά δίκαιη τιμή.

Βαθμολογία:

Standart Edition

iTunes Version


Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Hello», «Ready 2 Go», «The Night Out», «Can’t Stop»

Tracklist:

1. “Hello” (with Dragonette)
2. “Ready 2 Go” (featuring Kele)
3. “The Night Out”
4. “Can’t Stop” (with Dragonette)
5. “Racer 21”
6. “We Came to Smash (In a Black Tuxedo)” (featuring Dev)
7. “Big in Japan” (with Dragonette feat Idoling!!!)
8. “Get Away from You”
9. “Boys & Girls” (featuring Dragonette)
10. “Let’s Not Play Games” (featuring Sunday Girl)

.

Hello – & Dragonette

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *